Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

σημεία από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Στην περίοδο που πέρασε, έγιναν μεγάλες προσπάθειες, που στα ουσιώδη τους σημεία δικαιώθηκαν. Δεν διορθώθηκαν όλα. Έγιναν όμως σημαντικά βήματα προόδου. Προχώρησαν μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, στο Δημόσιο Τομέα, στην Παιδεία. Έγινε κανόνας η διαφάνεια. «Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε».

Η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι κοντά στο 8%, από 11,3% που ήταν τον Μάρτιο του 2004.

Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα, αυξήθηκαν οι επενδύσεις οι εξαγωγές και το τουριστικό ρεύμα. Επιτεύχθηκαν εθνικής σημασίας διακρατικές συμφωνίες που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο και αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό της ρόλο. Υλοποιείτε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων υποδομής.

Η Χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία οδηγήθηκε εξ αιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες. Μειώθηκε το δημόσιο έλλειμμα, κάτω από το όριο που απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, οι μεγαλύτεροι οίκοι της παγκόσμιας οικονομίας, αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και πιστοποιούν τη σταθερή πορεία της Ελλάδας προς ένα καλύτερο αύριο.

«Οφείλουμε όμως, πάνω απ’ όλα, να προχωρήσουμε μπροστά, σε νέα πεδία, με ακόμα πιο σταθερά βήματα. Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη συλλογική πρόοδο σε βάσεις δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που κάνουν καλύτερη την ποιότητα του κράτους, αποτελεσματικότερη την Οικονομία, πιο ουσιαστική την κοινωνική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα Για μια σύγχρονη Οικονομία ευκαιριών για όλους. Για ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους όρους αμοιβής για τους εργαζομένους. Για ένα στέρεο κοινωνικό κράτος, που να στέκεται δίπλα στους πολίτες και, κυρίως, σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι το νέο στοιχείο του προϋπολογισμού, που συμβολίζει την επιλογή μας αυτή……Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία…….Μεγάλη εθνική σημασία έχει και η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια Αναθεώρηση που θα εγγυηθεί την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Παιδείας, την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης. Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι, όχι μόνον αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική. Επιβάλλεται και για το λόγο αυτό να συγκροτηθεί, το ταχύτερο, η νέα αναθεωρητική Βουλή».

Η ενότητα των Ελλήνων τραυματίζεται από προσπάθειες πόλωσης, πρακτικές οξύτητας, μικροκομματικές εμπάθειες. Όσοι υποβαθμίζουν τον δημόσιο βίο θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους. Είμαστε αποφασισμένοι να κοιτάμε μόνο μπροστά. Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, θέτοντας κοινούς στόχους, που ενώνουν την ελληνική κοινωνία.

Δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν είμαστε αλάνθαστοι. Υπήρξαν και αδυναμίες.

«Έχω ακλόνητη πίστη ότι, με ωριμότητα, θα μας κρίνετε όλους και θα αποφασίσετε ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον των παιδιών μας» ……. Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: