Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Αρχαία αποκαλύφθηκαν στο υπόγειο του καφέ "Αχτάρικα" στο Ηράκλειο!

Στα υπόγεια του καφέ “Αχτάρικα” στο κέντρο του Ηρακλείου, στη νότια και δυτική πλευρά τους, βρέθηκε και αποκαλύφθηκε προχθές το απόγευμα μέρος της τοιχοποιίας της Πύλης Voltone και μια αντηρίδα προς Βορρά, που κρατάει τον ισχυρό και καλοχτισμένο τοίχο που σώζεται σε μήκος 12 μέτρων!


Μυστήριο όμως έχει δημιουργήσει η ύπαρξη μιας άλλης κατασκευής, που επίσης αποκαλύφθηκε ακριβώς δίπλα στην αντηρίδα, πάχους 1,5 μέτρου και μήκους 2,5 μέτρων, που εκτείνεται προς τα δυτικά του κτιρίου, δηλαδή προς την 25ης Αυγούστου! Το εύρημα αυτό οι αρχαιολόγοι δεν το χαρακτηρίζουν οριστικά, αφού απαιτείται να γίνει καλός καθαρισμός και να πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία.

Δεν αποκλείεται να είναι υπόλειμμα του βυζαντινού πυργίσκου που οι ιστορικές πηγές περιγράφουν πως υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο. Οι πυργίσκοι αποτελούσαν αναπόσπαστα τμήματα της αραβοβυζαντινής οχύρωσης του Χάνδακα και λειτουργούσαν σαν τις σημερινές σκοπιές.

Τέτοιοι πυργίσκοι βρίσκονταν κατά μήκος της έκτασης του αραβοβυζαντινού τείχους. Η αρχαιολόγος της 13ης ΕΒΑ κ. Λιάνα Σταρίδα, που έχει την επίβλεψη στο σημείο, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποφανθεί ακόμα σε τίποτε, καθώς χρειάζεται να γίνει αρκετή έρευνα και μελέτη των ευρημάτων.

Η αρχαιολόγος σημείωσε ότι όλα τα ευρήματα που έχουν τελευταία εντοπιστεί στο υπόγεια του “Αχτάρικα” στοιχειοθετούν μεγάλα εγκλήματα που έγιναν στην πόλη του Ηρακλείου, με τις κατεδαφίσεις σημαντικών μνημείων για την ανέγερση κτιρίων.

Τα χθεσινά ευρήματα είναι τόσο καλοδιατηρημένα και καλοχτισμένα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και να δει όλες τις φάσεις κατασκευής και επεμβάσεων που έχουν γίνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: