Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

η μεγαλύτερη κομπίνα στην ελληνική ιστορία : το πράσινο δομημένο ομόλογο του 2001 με τις 18 τράμπες.

Το 2001 το πασόκ για να καλύψει ένα χρέος 2,8 δις Ευρώ έστησε την πιο πολύπλοκη απάτη που έχει στηθεί ποτέ στην ελληνική ιστορία, τη μεγαλύτερη ελληνική κρυφή κομπίνα.
Εξαπάτησε και τις Ευρωπαϊκές αρχές αλλά και τους Έλληνες.

Το 2001 το δημόσιο χρέος άρχισε να εμφανίζει επικίνδυνη αύξηση. Με έκδηλη την ανησυχία οι δημιουργικοί λογιστές του Σημίτη, για να μην χάσουν το τραίνο της ΟΝΕ, στράφηκαν στη διεθνή τράπεζα Goldman Sacks για να βρει τρόπο να εξαφανίσει ένα τρις δρχ. από το χρέος του δημοσίου.

Με τη μέθοδο των φουσκωμένων και πλασματικών ισοτιμιών στη μετατροπή πολλών δανείων του Δημοσίου η Goldman "εξαφάνισε" το χρέος. Τα δάνεια που μετατρέπονταν αφορούσαν την περίοδο 1982-2000 και όχι όπως ψευδώς επιμένει ο Φλωρίδης τη Μητσοτακική περίοδο 1990-1993. Δεν είναι ουσιαστικό όμως και δεν μας ενδιαφέρει η περίοδος των δανείων. Μας ενδιαφέρει η απάτη που στήθηκε και συνιστά τον ακριβότερο δανεισμό στην ιστορία της Ελλάδας.

Η Goldman όμως, όλως τυχαίως, είχε δανείσει το Ελληνικό δημόσιο 1 τρις δρχ. και φυσικά ήθελε πίσω τα λεφτά της και φυσικά με μεγάλη προθημεία συμμετείχε στην τέλεια κομπίνα.

Έτσι η τράπεζα επιστράτευσε τις σύνθετες πράξεις, τα swaps για να συντελεστεί το έγκλημα. Οπότε και δομήθηκε ένα ομόλογο-τέρας ονομαστικής αξίας 6,1 δις Ευρώ και πάνω σ' αυτό "παίχτηκαν" 18 τράμπες (swaps).

Αποτέλεσμα : το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε τα τεράστια κόστη των συναλλαγών αλλά και το τεράστιο ρίσκο που εμπεριέχει κάθε swaps. Και όταν μιλάμε για 18 swaps-τράμπες...εννοούμε φοβερό ρίσκο. Μόνο για τη σύναψη των περιπλοκότατων συμβολαίων δόμησης ΄το δημόσιο πλήρωσε τότε πάνω από 200 εκατ. προμήθειες. Αυτά πληρώθηκαν εφάπαξ και "τα πήρε" η Goldman. H τεράστια απάτη όμως και η ζημιά συνεχίζεται και στις μετέπειτα διεργασίες. Γιατί για να εξαφανιστεί το 1 τρις δρχ. χρησιμοποιήθηκαν πλασματικές και φουσκωμένες ισοτιμίες στη μετατροπή των γεν και $ δανείων σε Ευρώ. Αν δεν φούσκωναν υπέρογκα τις ισοτιμίες δεν θα μπορούσαν να εξαφανίσουν λογιστικά το 1 τρις χρέος. Σε πρώτη φάση με το φούσκωμα των ισοτιμιών "χάθηκαν" 70 εκατ. και έπειτα με τις ανοδικές τάσεις του Ευρώ έναντι του γεν και του $ "χάθηκαν" άλλα 300 εκ.

Τεράστια ζημιά προκλήθηκε και από τη λάθος δόμηση σχετικά με το swap των επιτοκίων. Το δημόσιο θα κέρδιζε αν τα επιτόκια ανέβαιναν και θα έχανε αν τα επιτόκια κατέβαιναν. Κατά κακή τους τύχη όμως τα επιτόκια μόνο έπεφταν. Που σημαίνει ότι το χρέος προς την Goldman συνεχώς αυξάνονταν.

Το οφειλόμενο ποσό, από τους λάθος χειρισμούς από 2,8 δις Ευρώ ανήλθε στα 54 δις Ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο για να αποπληρώσει αυτή την τερατώδη σύμβαση έπρεπε να πληρώνει τοκοχρεολύσια της τάξης των 400 εκατ. το χρόνο μέχρι το 2019. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι το πασόκ φρόντισε οι αποπληρωμές να αρχίσουν να εκτελούνται από την άνοιξη του 2004...θαύμα, θαύμα....

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άντα ν' ανοίξουν οι φυλακές για τα πράσινα λαμόγια

Ανώνυμος είπε...

Καλά 18 τράμπες απάτες! Δεν ντρέπονταο οι αθεόφοβοι;

Ανώνυμος είπε...

Ο αρχιλαμόγιος Φλωρίδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πασόκ και ήταν ο εκτελεστής των swaps. Δεν ντρέπεται να το παίζει κάθαρση και διαφάνεια; Αυτό δεν είναι...θράσος;

Ανώνυμος είπε...

Το σκάνδαλο των ομολόγων, που δε λέω ότι δεν είναι σκάνδαλο, το είδαν τα λαμόγια του Πασόκ, ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να εξηλεωθούν τα εγκλήματά τους και οι αμαρτίες τους. Αμ δε....το μόνο που προσπαθούν να κάμουν είναι να ξανάρθουν πίσω και να κάμουν "ξεπλυμμένοι" πολύ χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα ... πχ διαβάστε το δελτίο τύπου της Folli Follie (τι κάνουν αυτοί με τα stainless steel κοσμήματα και τα ακαλαίσθητα εξεσουάρ στο Χρηματιστήριο είναι άλυτο μυστήριο) όπου ευλογούν τα γένια (λέμε τώρα) της Ντόρας και της έκαναν και τραπέζι σε χλιδάτο (και κιτσάτο) ρεστοράν στο Πεκίνο. Δώσε μου για να σου δώσω - αυτός είναι ο κανόνας. Γιατί κοτζάμ υπουργός εξωτερικών μπαίνει στον κόπο να εγκαινιάσει καταστήματα με παιδικά ρουχαλάκια στο Πεκίνο όπου έβαλαν παιδάκια να κάνουν πασαρέλα (τι φρίκη); Έτσι ξεκινά η διαφθορά. Από τις απλές συναλλαγούλες αυτού του τύπου μέχρι τα δομημένα ομόλογα της Αθήνας