Τετάρτη 18 Απριλίου 2007

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα καινούριο αστέρι (απόλυτα συμμετρικό) και το ονόμασαν : 'Red Square'

Aστρονόμοι ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη ενός νέου αστεριού. Άλλο ένα εξωτικά όμορφο ουράνιο αντικειμένο. Το αστέρι ονομάστηκε "κόκκινη πλατεία" (Red Square). Η εικόνα του αστεριού ταυτοποιήθηκε και διαπιστώθηκε ότι ήταν άγνωστο μέχρι στιγμής. Ο Peter Tuthill, ο υπεύθυνος της ομάδας που ανακοίνωσε την ανακάλυψη, ανακοίνωσε ότι για τη μελέτη του αστεριού χρησιμοποιήθηκαν το 200-inch Hale Telescope του Palomar Observatory, που ανήκει στο California Institute of Technology, και το Keck-2 Telescope στο Mauna Kea της Χαβάη.


Τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στις 13 Απριλίου σε επιστημονικά περιοδικά. Ήδη έχει ετοιμαστεί δύο άρθρα. Το ένα με τίτλο "ένα συμμετρικό διπολικό νεφέλωμα γύρω από MWC 922," και συγγραφέα τόν Tuthill δνευ! και το άλλο από τον James Lloyd του Cornell University.


"Οι ανακαλύψεις που θα ανακοινωθούν είναι τόσο όμορφες -- και ενδιαφέρουσες -- " είπε ο Tuthill, "χρησιμοποιήσαμε τα παγκοσμίως πιό προηγμένα τηλεσκόπια, και με μια καλή δόση τύχης, βρήκαμε και μελετήσαμε αυτό το κόσμημα κρυμμένο μεταξύ μυριάδων αστεριών του γαλαξία. Το κλειδί για την ανακάλυψή του ήταν μια νέα επαναστατική τεχνολογία απεικόνισης, της προσαρμοστικής οπτικής, που ενεργεί όπως μια θεραπεία μυωπίας σε ένα τηλεσκόπιο".


Οι δύο επιστήμονες, Peter Tuthill και ο τον James Lloyd, μελετούσαν ένα καυτό αστέρι αποκαλούμενο MWC 922, που ανήκει στον αστερισμό Serpens (είναι το φίδι που συνδέεται μυθολογικά με την προέλευση της ιατρικής). Δεδομένου ότι η εξωτερική περιφέρεια του νεφελώματος είναι πολύ εξασθενημένη έναντι του πυρήνα, η εικόνα έχει υποβληθεί σε επεξεργασία και έχει ακονιστεί για να επιδείξει πλήρως τις λεπτομέρειες και τη δομή του αστεριού.

"Αυτό που πραγματικά έκοψε την αναπνοή μας ήταν ο καταπληκτικός βαθμός συμμετρίας μέσα σε περίπλοκες γραμμικές μορφές," παραδέχτηκε ο Tuthill. "Εάν διπλώνετε ένα πράγματα πέρα από το διαγώνιο άξονα της αρχής του, παίρνετε μια σχεδόν τέλεια συμμετρία αντανάκλασης. Αυτό κάνει το νεφέλωμα «Κόκκινη Πλατεία» το πιό συμμετρικό αντικείμενο, από πλευράς πολυπλοκότητας που έχεο ποτέ φωτογραφηθεί."

Η γενική αρχιτεκτονική των δίδυμων αντιταγμένων κωνικών κοιλοτήτων (συνήθως γνωστών στην αστρονομία ως "διπολικό νεφέλωμα") αποτυπώνεται με μια αξιοπρόσεκτη ακολουθία αισθητά καθορισμένων γραμμικών βαθμίδων ή φραγμών. Αυτή η σειρά βαθμίδων και κωνικών επιφανειών βρίσκεται τοποθετημένη, η μια μέσα στην επόμενη, κάτω από στην καρδιά του συστήματος, όπου οι υπερβολικές επιφάνειες bicone τέμνονται από μια σκοτεινή πάροδο που τρέχει πέρα από τον άξονα της αρχής του αστεριού. Ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ορατό στις εικόνες είναι μια σειρά εξασθενημένων ακτινωτών spokes, όπως τα δόντια μιας χτένας, που τείνουν να απομακρύνονται από το κέντρο. "Οι δομές όπως αυτό φαίνονται σπάνια σε νεφελώματα, και ο υψηλός βαθμός τακτικότητας μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να αποδείξει ότι αυτές οι ζώνες είναι σκιές που ξεπετιούνται από τους περιοδικούς κυματισμούς ή τα ραδιοκύματα στην επιφάνεια ενός εσωτερικού δίσκου κοντά στο αστέρι στην καρδιά του συστήματος, που ανήκει το συγκεκριμένο αστέρι" πιστεύει ο Lloyd.


"Δεν λέμε ότι το αστέρι MWC 922, στην καρδιά του Red Square είναι έτοιμο να εκραγεί ως σουπερνόβα, αλλά και δεν το αποκλείουμε."


Σύμφωνα με τον Tuthill, "αυτό είναι ακριβώς η αρχή ενός συστήματος τόσο σύνθετου που θα μας συναρπάζει για πολλά χρόνια."

Η εικόνα του αστεριού πραγματοποιήθηκε από το προσαρμοστικό σύστημα οπτικής Palomar, σχεδιάστηκε από την Caltech Optical Observatories και το Jet Propulsion Laboratory , και τραβήχτηκε με την υπέρυθρη φωτογραφική μηχανή που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το αστέρι, από το πανεπιστήμιο του Cornell.

Πηγές :
physorg και Caltech

Δεν υπάρχουν σχόλια: