Τρίτη 1 Μαΐου 2007

τα ομορφότερα δέντρα του κόσμου (no 8) : η γιγαντιαία σεκόγια Στρατηγός Sherman

Γιγαντιαία Σεκόγια : Στρατηγός Sherman

(Humpalumpa [flickr])

Οι γιγαντιαίες Σεκόγιες [wiki] (Sequoiadendron giganteum), που φυτρώνουν μόνο στην οροσειρά Νεβάδα, της Καλιφόρνια, είναι τα μεγαλύτερα δέντρα του πλανήτη ( από απόψεως όγκου). Η μεγαλύτερη σεκόγια, από τα γιγαντιαία αυτά δέντρα, είναι αυτή με το όνομα General Sherman [wiki] που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο των σεκόγια. - Έχει ύψος 275 πόδια (83,8 μ), όγκο πάνω από 52.500 κυβικά πόδια (1.486 μ ³), και ζυγίζει πάνω από 6000 τόνους.

Ο «στρατηγός Sherman» είναι περίπου 2.200 ετών - και κάθε έτος, το δέντρο προσθέτει αρκετό ξύλο για να κάνει ένα κανονικό ψηλό δέντρο 60-ποδιών. Ο φυσιοδίφης John Muir πιστεύει ότι "το μεγάλο αυτό δέντρο είναι δασικό αριστούργημα της φύσης, και το μακροβιότερο δέντρο του κόσμου."

Για έναν αιώνα υπήρχε ένας άγριος ανταγωνισμός για τον τίτλο του μεγαλύτερου δέντρου: εκτός από το στρατηγό Sherman, υπάρχει και το General Grant [wiki] στο Kings Canyon National Park, το οποίο όμως έχει μόνο μεγαλύτερη περιφέρεια (107,5 πόδια/32,77 μ εναντίον 102,6 ποδιών Sherman/31,27 μ)

Το 1921, μια ομάδα μελέτησε και μέτρησε προσεκτικά τα δύο δέντρα - γίγαντες - και σύμφωνα με το σύνθετο αμερικανικό σύστημα της «ένωσης δασονομίας» καθορίστηκε ότι ο όγκος, πρέπει να είναι ο οριστικός παράγοντας που πρέπει να καθορίζει ποιο δέντρο είναι μεγαλύτερο από ένα άλλο. Έτσι τον τίτλο κέρδισε το Sherman.

neatorama

Δεν υπάρχουν σχόλια: