Τρίτη 1 Μαΐου 2007

τα ομορφότερα δέντρα του κόσμου (no 4) : Το montezuma κυπαρίσσι : Tule, στην Oaxaca του Μέξικο.




El Árbol del Tule [wiki] ("Το δέντρο Tule") είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο κυπαρίσσι Montezuma (mucronatum Taxodium) κοντά στην πόλη Oaxaca, Μεξικό. Αυτό το δέντρο έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο, συγκρινόμενο με οποιοδήποτε άλλο δέντρο του πλανήτη : 190 πόδια (58 μ) και διάμετρο 37 πόδια (11,3 μ). Το δέντρο Tule είναι τόσο παχύ που οι άνθρωποι λένε ότι αυτό το δέντρο δεν αγκαλιάζετε, αντίθετα αυτό σας αγκαλιάζει.


Πριν λίγα χρόνια κάποιοι θέλησαν να το δυσφημίσουν και υποστήριξαν ότι ήταν τρία δέντρα αναμεμιγμένα το ένα μέσα στο άλλο. Η ανάλυση όμως του DNA επιβεβαίωσε ότι είναι πράγματι ένα και μόνο ένα θαυμαστό δέντρο.

Το 1994, το δέντρο αρρώστησε και κινδύνευσε να ξεραθεί. Τα φύλλα του κιτρίνισαν και πολλά κλαδιά ξεράθηκαν τελείως σε ολόκληρη την έκτασή του. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το δέντρο διψούσε και η συνταγή των “γιατρών” ήταν : ‘δώστε του νερό‘. Έτσι πολύ σύντομα το δέντρο ανένηψε μετά από μια προσεκτική κούρα ποτίσματος.

Πολλοί στον κορμό του δέντρου «βλέπουν» να σχηματίζονται φιγούρες διαφόρων ζώων, γι αυτό και το δέντρο αποκαλλείται και«δέντρο της ζωής».

Πηγές : jubilohaku [flickr]), Gengiskanhg, Wikipedia), jvcluis [flickr])


1 σχόλιο:

Manlio Hector είπε...

El Arbol del tule,en mi estado Oaxaca,México.

Greetings from Oaxaca!