Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Συμφωνία σταθμός μεταξύ EMI και Apple, ανακοινώθηκε σήμερα για την downloadable μουσική.

Η συμφωνία είναι σταθμός όχι μόνο επειδή θα προσφέρουν downloadable μουσική αλλά και γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση της ποιότητας του ήχου των τραγουδιών που θα προέρχονται από download. Τα τραγούδια επιπλέον θα είναι ελεύθερα προς οποιαδήποτε χρήση, χωρίς δηλαδή κάποια κωδικοποιημένη προστασία.

Αυτήν την περίοδο, κοστίζει 99-σεντς το τραγούδι στο iTunes της Apple. Αυτά τα τραγούδια-αρχεία έχουν — και θα συνεχίσουν να έχουν — την ψηφιακή διοικητική προστασία δικαιωμάτων (digital rights management protection : DRM) Είναι ένα λογισμικό που προστίθεται για να προστατεύσει τα δικαιώνατα των καλλιτεχνών και των επιχειρήσεων μουσικής.

Από το Μάιο, η EMI και η Apple θα προσφέρουν τραγούδια και ολόκληρα άλμπουμ, κωδικοποιημένα σε 256MB, -ελεύθερα από προστασία DRM- σε format MP3 προς $1,29 το κομμάτι. Ακόμα, θα είστε σε θέση "να αναβαθμίσετε" τα τραγούδια-EMI που έχετε ήδη κατεβάσει από το iTunes στο νέο μη-προστατευμένο- format, και σε καλύτερο ήχο για 30-σεντς το κομμάτι.

Η αφαίρεση του DRM είναι ένα τεράστιο βήμα για τη βιομηχανία μουσικής. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καταγγελίες, όσων κάνουν download μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Apple, Steve Jobs, διαβεβαίωσε ότι με απλό ριπάρισμα στα τραγούδια του iTunes αφαιρείτε η ψηφιακή διαχείριση δικαιωμάτων , οπότε και το τραγούδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε συσκευή. Αναγνώρισε όμως ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να μπουν σε αυτή, την έστω απλή διαδικασία. Οπότε τώρα επέλυσαν και αυτό το πρόβλημα με τα νέα no-DRM μουσικά αρχεία.

Το άλλο μισό της εξίσωσης είναι η ποιότητα ήχου των νέων αρχείων. Ο Jobs απάντησε ότι το μέγεθος τώρα των αρχείων θα ανέβει στα 256MB, σε MP3 format, που σημαίνει ότι η ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα. Σκοπός βέβαια της συνεργασίας είναι να προσφέρονται, σύντομα, μουσικά αρχεία σε format WAV, αυτή θα ήταν και η οριστική λύση στην ποιότητα του downloadable ήχου.

Αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες εταιρείες που προσφέρουν μουσική για download.

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Επιτελους...Καιρος ηταν να συμβει και κατι τετοιο...