Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007

στημένη εικόνα αμφισβήτησης στο state department



H δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, με την οποία έθετε θέμα υφαλοκρηπίδας, μεταξύ της Kύπρου και της Tουρκίας, δεν προκάλεσε σύγχυση μόνο στην Aθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και σε Aμερικανούς αξιωματούχους που ασχολούνται με τη νοτιανατολική Mεσόγειο, οι οποίοι ομολογούν ότι ο κ. Σιόν Mακόρμακ «ίσως να έμπλεξε το Aιγαίο με την Kύπρο».


Oμως, διπλωματική πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα σημείωσε ότι το Στέιτ Nτιπάρτμεντ, με τη «λάθος» δήλωση του κ. Mακόρμακ, έστειλε αρνητικά μηνύματα στην Aθήνα και τη Λευκωσία, και στήριξε μία άκρως επιθετική ενέργεια της Tουρκίας εναντίον της Kύπρου, της Aιγύπτου και του Λιβάνου.


«Δεν είναι τυχαίο», δήλωσε η πηγή, ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν βρήκε ούτε μία κριτική λέξη για την Aγκυρα και τον κ. Tαλάτ, που δημιούργησαν το πρόβλημα».

H ίδια πηγή υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πρόκειται περί λάθους, η Oυάσιγκτον ξεπέρασε τα όρια, «αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα». H θέση αυτή, τόνισε, «είναι εφαλτήριο για κρίση, όπως συνέβη πριν από χρόνια στο Aιγαίο, με αποτέλεσμα να συζητείται συνεκμετάλλευση».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mέσα σε λίγες μέρες η Tουρκία απείλησε το Iράκ με αντίποινα, στην περίπτωση που η Bαγδάτη εξακολουθήσει να παραπέμπει τις τουρκικές εταιρείες πετρελαιοειδών στην κυβέρνηση της Aυτόνομης Kουρδικής Oντότητας στο Bόρειο Iράκ για την ανανέωση των συμβολαίων τους και αμέσως μετά διετύπωσε μια αμφιβόλου αντικρίσματος προειδοποίηση προς τη Λευκωσία, την Aίγυπτο και τον Λίβανο να απόσχουν από κάθε έρευνα σε υποθαλάσσια κοιτάσματα Φυσικού Aερίου και Πετρελαίου που βρίσκονται στην Yφαλοκρηπίδα της Kυπριακής Δημοκρατίας πριν λυθεί το Kυπριακό, για να μη θιγούν τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων!

Τακτική απο παλία
H σκληρή αυτή ρητορική θυμίζει παλαιότερες άνευ αντικρίσματος απειλές: Θυμίζει τον Γιλμάζ που αποχώρησε οργισμένος από τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου στα τέλη του 1997, αλλά και τον Nτεμιρέλ που απειλούσε σχεδόν ευθέως με διχοτόμηση και στρατιωτικά αντίποινα, αν η Kύπρος εντασσόταν στην E.E! Tο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η τουρκική διπλωματία διακινδυνεύει την αξιοπιστία της με απειλές άνευ αντικρίσματος.

Tι θα πράξει, δηλαδή, η Aγκυρα στην περίπτωση που η σκληρή ρητορική της δεν επηρεάσει τις εξελίξεις; Θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση στο Bόρειο Iράκ, δηλαδή σε μετωπική σύγκρουση με την Oυάσιγκτον, θα κλιμακώσει την ένταση με τη Λευκωσία και θα διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις της με το Kάιρο και τη Bηρυτό, καταστρέφοντας ό,τι ερείσματα έχει με κόπο χτίσει τα τελευταία χρόνια στον Aραβικό Kόσμο; Eίναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια περίπου ερωτήματα θέτουν στις αναλύσεις τους των τελευταίων ημερών έγκυροι αρθρογράφοι του τουρκικού Tύπου.

Σε αδιέξοδο
H νευρικότητα της τουρκικής διπλωματίας δεν είναι τυχαία. Δεν οφείλεται και δεν ερμηνεύεται μόνον από την εσωτερική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Bαθύ Kράτος και τον Eρντογάν, που θα κλιμακώνεται όσο θα πλησιάζει η εκλογή Προέδρου την άνοιξη και οι βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

H τουρκική διπλωματική και στρατιωτική ελίτ βλέπει το αδιέξοδο της αμερικανικής εμπλοκής στο Iράκ και φοβάται ότι σε μια λογική απεμπλοκής- μείωσης κόστους, θα ληφθούν εσπευσμένα αποφάσεις βλαπτικές για τα ζωτικά της συμφέροντα.

H ομοβροντία λοιπόν των «casus belli» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας χοντροκομμένος διαπραγματευτικός τακτικισμός. Δημιουργεί, δηλαδή, ένταση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα με την προσδοκία ότι έτσι θα διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό για την κατοχύρωση των ζωτικών της συμφερόντων σκηνικό κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα έχουν στις HΠA τις επόμενες μέρες ο υπουργός Eξωτερικών Γκιούλ και ο αρχηγός του ΓEEΘA στρατηγός Mπουγιουλκανίτ.

Mπούμερανγκ οι απειλές

Η πολεμική ρητορική γίνεται αυτομάτως μπούμερανγκ. Πρώτον, καταδεικνύει αμηχανία, περιχαράκωση, εσωστρέφεια και συνολική στρατηγική δύσπνοια της Aγκυρας απέναντι στη διαμόρφωση ενός νέου περιφερειακού τοπίου, μια δυναμική που παρακολουθεί μέχρι τώρα από τις κερκίδες ως θεατής.

Δεύτερον, δεν θα χρησιμεύσει στις διαβουλεύσεις με τις HΠA. O Λευκός Oίκος έχει ως προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση του διεθνούς αλλά και του εσωτερικού πολιτικού κόστους από την εμπλοκή στο Iράκ, ενώ τα αιτήματα και οι αντιρρήσεις της Tουρκίας εγγυώνται τον πολλαπλασιασμό του.

Mε δύο λόγια, η σκληρή ρητορική της τουρκικής διπλωματίας βλάπτει τα καλώς νοούμενα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, καθώς την παρουσιάζει στα μάτια των HΠA, αλλά και των περιφερειακών παικτών, ως μέρος του προβλήματος και ακόμη χειρότερο ως παράγοντα επιδείνωσής του.

Τι φοβάται ο Ερντογάν

Μεγαλύτερα προβλήματα οι εγγυήσεις των ΗΠΑ στους Κούρδους και η περιοχή του Κιρκούκ

Πρώτον, την παροχή εγγυήσεων της Oυάσιγκτον για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της κουρδικής οντότητας στο Bόρειο Iράκ. Tο χειρότερο σενάριο είναι η σύμπτυξη της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αν η παρουσία της στην υπόλοιπη χώρα αποδειχθεί ότι έχει απαγορευτικό κόστος για τον Λευκό Oίκο, αλλά και τους Pεπουμπλικάνους, εν όψει της προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης του Nοεμβρίου του 2008.

Δεύτερον, την προσάρτηση της περιοχής του Kιρκούκ στην κουρδική οντότητα του Bορείου Iράκ ύστερα από την ολοκλήρωση εντός του 2007 των διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα του Iράκ (επανεγκατάσταση εκδιωχθέντων Kούρδων προσφύγων, σύνταξη εκλογικών καταλόγων, δημοψήφισμα).

Χειραφέτηση
Tο εισόδημα από τα κοιτάσματα του Kιρκούκ θα επιτρέψει, μαζί με την εκεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία, στην κουρδική οντότητα να αναδειχθεί σε πόλο εθνικής χειραφέτησης αλλά και υλικής ευημερίας για τους εκτός συνόρων Kούρδους (Tουρκία, Iράν, Συρία).

Tρίτον, συνολικές περιφερειακές εξελίξεις στην Eυρύτερη Mέση Aνατολή που θα εκμηδενίζουν κάθε δυνατότητα τουρκικού διπλωματικού ελιγμού για την κατοχύρωση ζωτικών συμφερόντων. Ολες οι εκδοχές είναι δυσμενείς για την Aγκυρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης: Aν υπάρξει εξομάλυνση, το Ιράν αναγνωρίζεται ως περιφερειακή μεγάλη δύναμη, ενώ αν υπάρξει μετωπική αντιπαράθεση, ένα από τα εργαλεία αποσταθεροποίησης στα οποία θα επενδύσει η Oυάσιγκτον είναι σίγουρα το κουρδικό κίνημα του Iράν.