Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007

στο briefing του state department για τα Σκόπια


Παρέμβαση HΠA για το Σκοπιανό
Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔM στο NATO είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας
Τεράστια επιτυχία της Ελλάδας


Για πρώτη φορά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχεται ότι η επίλυση του προβλήματος με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Από έγκυρους και ουδέτερους αναλυτές εκτιμάται ότι η θέση αυτή θα έχει ισχυρό αντίκτυπό στην διαδικασία που εξελίσσεται αυτή την στιγμή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


«Πρέπει να επιλυθεί το θέμα με το όνομα της Μακεδονίας, αν η Μακεδονία πρόκειται ποτέ να προχωρήσει περισσότερο στην οδό της ένταξης στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Σον Μακόρμακ, για να προσθέσει πάντως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι το μόνο «αγκάθι» για την ΠΓΔΜ:
«Δεν είναι μόνο το θέμα αυτό. Υπάρχει και ένας αριθμός άλλων θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν φθάσουμε εγγύτερα στην ένταξη».
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αμερικανική παρέμβαση έχει αναμφισβήτητη σημασία, ανεξάρτητα από το εάν συνιστά πίεση ώστε να επιδείξει η ηγεσία της ΠΓΔΜ μεγαλύτερη ευελιξία, δεδομένου ότι η ελληνική στάση έχει χαρακτηριστεί «εποικοδομητική» ή αν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της αμερικανικής διπλωματίας για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, υπό το βάρος των εξελίξεων που δρομολογούνται στο Κόσοβο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών, ήταν ο Μακόρμακ που δήλωνε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τη «Μακεδονία» το ζήτημα της ενταξιακής της προοπτικής στο ΝΑΤΟ, η οποία πιθανολογείται ότι θα κριθεί το επόμενο έτος.
Εκείνη η τοποθέτησή του είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τα Σκόπια, η ηγεσία των οποίων θεωρούσε ότι η Ελλάδα απομονωνόταν ακόμη περισσότερο. «Τώρα, το θέμα βρίσκεται στα Ηνωμένα Εθνη και πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το πώς θα αναφέρεται η Μακεδονία στον ΟΗΕ», προσθέτει στην τελευταία δήλωσή του ο Μακόρμακ.

Ως γνωστόν, ο ειδικός μεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέφθηκε πρόσφατα τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, να έχει κάποια καινούργια πρόταση - εισήγηση στις αποσκευές του.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να μετονομάσει το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας σε «Μέγας Αλέξανδρος», γεγονός το οποίο προκάλεσε όχι μόνο την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και αρνητικά σχόλια διπλωματών δυτικών χωρών.

Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επαναδιατύπωσε τη θέση της χώρας μας ότι θα πρέπει τα Σκόπια να επιδείξουν εποικοδομητική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνει με έμφαση η Αθήνα, θα ενισχύσει καθοριστικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα είναι επωφελής για την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εάν ποτέ φθάσουμε στο σημείο να κριθεί η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να ενταχθεί η ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΑΧΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Αθηνά, Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007 του Γεωργίου Ν. Παπαδάκη

Source : Eurolang http://www.eurolang.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2894&Itemi

read this page in Macedonian | read this page in English




Ο Σωτήρης Μπλέτσας, Πρόεδρος της Εταιρίας Αρουμάνικου Πολιτισμού, Βλάχος ακτιβιστής στην Ελλάδα, κέρδισε την αγωγή κατά του Δημήτρη Ρίζου, ιδιοκτήτη της εθνικιστικής δεξιάς εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι λέξεις «φιλοσκοπιανός» και «πρακτορίσκος» που η εφημερίδα χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον κύριο Μπλέτσα και τις ενέργειες του για την καλυτέρευση της κατάστασης της Βλαχόφωνης κοινότητας στη Ελλάδα, ήταν και συκοφαντικές και υβριστικές.

Ο Ρίζος τώρα πρέπει να πληρώσει 10.000 € αποζημίωση, ενώ η εφημερίδα θα δημοσιεύσει μια δήλωση συγνώμης στην ίδια θέση όπου είχε τοποθετηθεί το επίμαχο άρθρο.

«Δεν θεωρώ αυτό ως νίκη η κάτι τέτοιο» είπε ο Μπλέτσας στην Eurolang αμέσως μετά την δικαστική απόφαση. «Ας ελπίσουμε μόνο ότι αυτές οι αποφάσεις τουλάχιστον θα αποτρέψουν εκείνους τους υποτιθέμενους δημοσιογράφους στο να συκοφαντούν και να δαιμονοποιούν συνέχεια ανθρώπους από μειονότητες στην Ελλάδα», ολοκλήρωσε.

Ο κύριος Μπλέτσας ο οποίος είναι πολύ γνωστός μέσα στους κύκλους των ακτιβιστών για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρώπη, έχει καταπιαστεί σε συνεχής διαμάχες από το 1995. Τότε είχε συλληφθεί μόνο επειδή μοίραζε φυλλάδια της EBLUL, γραμμένα στις 6 λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα (βλάχικα, μακεδονικά, τούρκικα, πομακικά, αρβανίτικα και τσιγγάνικα).

Αρχικά καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης αλλά μετά την απαλλαγή του από το Εφετείο, προχώρησε και κέρδισε όλες της άλλες υποθέσεις κατά μέλους του Κοινοβουλίου, που αρχικά τον είχε μηνύσει, και μερικών εφημερίδων.

Τώρα σχεδιάζει άλλη αγωγή. «Ειλικρινά ελπίζω να είναι η τελευταία» λέει - κατά της γνωστής τηλεοπτικής προσωπικότητας Μάκη Τρανταφυλλόπουλο, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε στην εκπομπή του στο κανάλι ALTER ότι ο Μπλέτσας και άνθρωποι σαν αυτόν είναι πληρωμένοι από το εξωτερικό για να δημιουργήσουν ταραχές και να αποσταθεροποιήσουν