Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007

ο ΓΑΠ στην Ινδία

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε και μίλησε στην Ινδία σ' ένα συνέδριο για τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Μπράβο Γιώργο. Καλά τό καμες. Η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πρόσωπο στο εξωτερικό παντού και πάντοτε. Μια χαρά.

Μίλησε για το όραμα του Μαχάτμα και παρουσίασε ένα απαραίτητο τρίπτυχο αρχών και στόχων. Το τρίπτυχο αυτό συνιστούν η Eιρήνη, η Aνάπτυξη και η Eκπαίδευση. Το παγκόσμιο λέει δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα οφείλει πολλά στον Mαχάτμα Γκάντι, η σκέψη του οποίου ταυτίζεται, σχεδόν, με τις αρχές του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος (πάλι η δημοκρατία ταυτίζεται εδώ με το σοσιαλισμό τους......τέλος πάντων να μην το σχολιάσω).


O M. Γκάντι, ανέφερε ο Παπανδρέου, έδωσε μεγάλη μάχη κατά της φτώχειας.


Εδώ έρχεται η σειρά μου να σας δώσω λίγα στοιχεία για την Ινδία:



πληθυσμός 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα. Κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία μόλις το 1947. Η χώρα έχει περάσει από τότε μεγάλες περιόδους πολιτικής διχόνοιας και χάους, ενώ σήμερα επικρατεί μια σχετική πολιτική σταθερότητα. Στην Ινδία μιλιούνται τριακόσιες διαφορετικές γλώσσες, με τα Χίντι ως επίσημη γλώσσα, ενώ επίσης τα αγγλικά χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποφέρει κατά καιρούς από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών όπως ξηρασίες, πλημμύρες, κυκλώνες και σεισμούς. Σήμερα η Ινδία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.


Η πραγματικότητα στην Ινδία σήμερα


Ο πληθυσμός της Ινδίας είναι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην απόλυτη φτώχεια.

Το 1 στα 9 παιδιά πεθαίνει πριν ζήσει τα πέμπτα του γενέθλια.

Το 45% των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι.

Το 86% των ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποχέτευση.





Το σωστότερο θα ήταν να γίνει συνέδριο για την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της κατάστασης των ανθρώπων της Ινδίας και λύσης των προβλημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: