Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Τι γίνεται με την παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή του Δήμου Ηρακλείου στις Σίσες Γεροποτάμου

Χοντρό πρόστιμο έφαγε το 2004 η παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή του Δήμου Ηρακλείου στους Πέρα Γαλήνους μεταξύ Σισών (Δήμος Γεροποτάμου) και Φόδελε (Δήμος Γαζίου) . Χωματερή που κυρίως όμως μολύνει περιοχές που υπάγονται στην περιοχή των Σισών και κυρίως τον Άγιο Αντώνιο.
Ο Δήμος Ηρακλείου επιμένει ότι παύει να ισχύει κάθε κίνδυνος επιβολής νέου προστίμου στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή προχθές υπεγράφη σύμβαση 15,1€, βάσει της οποίας θα γίνουν έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αποκατάστασης του χώρου. Θέτει δηλαδή ως πρωταρχικό στόχο την απομάκρυνση νέων προστίμων και όχι την απομάκρυνση της επικίνδυνης χωματερής! Εκεί εξαντλείται η συμμόρφωση του Δήμου Ηρακλείου με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Τα έργα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή τους εντός 4 ½ ετών. Η σύμβαση υπεγράφη στη Λότζια μεταξύ του προέδρου της ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας "Μεσόγειος ΑΤΕΕ".

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Θησέας", το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Η μελέτη περιλαμβάνει την αποκατάσταση αρχικά ενός τμήματος 50 περίπου στρεμμάτων, τη δημιουργία ενός κυττάρου 35 στρεμμάτων, τη λειτουργία του χώρου αυτού για τρία έτη και την αποκατάστασή του μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού.

Ο δήμαρχος Κουράκης πιστεύει ότι ο Δήμος Ηρακλείου επιλύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά του και ο ΕΣΔΑΚ προχωρεί σε μία λύση που του δίνει το περιθώριο των κινήσεων για την οριστική λύση που απαιτείται για την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέσα από τη σύμβαση προβλέπεται να γίνουν στους Πέρα Γαλήνους:

* Έργα αποκατάστασης-τελικής κάλυψης των παλαιών απορριμματικών αποθέσεων και του νέου κυττάρου μετά το πέρας λειτουργίας του.

* Έργα ενίσχυσης υποβάθρου, ανέγερσης αναχωμάτων και στεγάνωσης νέου κυττάρου.

* Τριετής λειτουργία πλήρωσης του νέου κυττάρου.

* Έργα συλλογής στραγγισμάτων τόσο από τις παλαιές απορριμματικές αποθέσεις, όσο και στο νέο κύτταρο.

* Μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων.

* Έργα συλλογής βιοαερίου τόσο από τις παλαιές απορριμματικές αποθέσεις, όσο και στο νέο κύτταρο.

* Μονάδα άντλησης και καύσης βιοαερίου.

* Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

* Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

* Έργα εισόδου (περίφραξη, πύλη, φυλάκιο, ζυγιστικές διατάξεις).

* Φυτοτεχνική αποκατάσταση της συνολικής έκτασης.

* Εσωτερική οδοποιία.

* Αντιπυρική ζώνη και λοιπά έργα πυρασφάλειας.

* Κτίριο διοίκησης (γραφεία προσωπικού, εργαστήριο αναλύσεων).

* Συνεργείο οχημάτων.

* Χώρος δειγματοληψίας εισερχόμενων απορριμματοφόρων.

* Δίκτυα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία, αυτοματισμού και ισχύος).

* Δεξαμενή ύδρευσης-πυρόσβεσης.

* Αποθήκη υγρών καυσίμων.

* Διάταξη πλύσης τροχών απορριμματοφόρων.

Εντωμεταξύ ανακοινώθηκε από την ΕΣΔΑΚ ότι πρόκειται να κλείσουν οι παράνομες χωματερές του νομού Λασιθίου που βρίσκονται στις θέσεις Κούρτο και Ντρουβάλια του δήμου Αγίου Νικολάου, στις Ασπρόμαντρες και Αμπέλες του δήμου Ιτάνου, στο Νταουσό της Σητείας, και στη θέση Παράσυρτα-Σελιά του δήμου Οροπεδίου, καθώς και στις θέσεις Καρπάθιο και Αγκινάρα του δήμου Νεάπολης.

ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

Μονή Αγίου Αντωνίου στους Πέρα Γαλήνους Σισών

η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδικάζει την Ελλάδα για την ύπαρξη της χωματερής Πέρα Γαλήνων

Σώστε τον κρητικό λάδανο από:

Δεν υπάρχουν σχόλια: