Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Η Ε.Ε. καλεί τα Σκόπια να... είναι καλός γείτονας.

ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ενεργειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την επίδειξη εποικοδομητικής στάσης στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη σκοπιανή κυβέρνηση.
Η κοινή θέση των «27» θα παρουσιαστεί από την πορτογαλική Προεδρία στο Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, την προσεχή Τρίτη, στη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ.
Στο κείμενο της κοινής θέσης της Ε.Ε. που συμφωνήθηκε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών, οι «27» θα υπενθυμίσουν στους Σκοπιανούς ότι η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας προσέγγισης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.
Θα ζητήσουν επίσης από την ΠΓΔΜ να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και συνεχιζόμενη και ενισχυμένη δέσμευση υπέρ της συνεργασίας με όλους τους γείτονές της αποφεύγοντας πράξεις (σ.σ. μετονομασία αεροδρομίου Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος») που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Οι «27» θα υπενθυμίσουν επίσης στη σκοπιανή κυβέρνηση ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και θα την καλέσουν να επιδείξει με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, συνεισφέροντας έτσι στην περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Θετικές αναφορές σε ότι αφορά τις ελληνικές θέσεις έναντι των Σκοπίων περιλαμβάνει η κοινή θέση, στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη-μέλη και την οποία θα παρουσιάσει η Πορτογαλική προεδρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, στην κοινή θέση των "27" επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας ζητώντας ακόμη από τη χώρα αυτή τη συνεχή δέσμευσή της για συνεργασία με όλους τους γείτονές της αποφεύγοντας πράξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στην κοινή του θέση το Συμβούλιο αφού διαπιστώνει κατ’αρχήν ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να καταβάλλει νέες προσπάθειες με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στην κοινή θέση υπενθυμίζεται ακόμη ότι η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαδικασίας για την προσέγγιση με την ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

πυρκαγιά πυρκαγιά
στα μοναστηριά;
και στα ξανθά μαλλιά
και γαλάζια ματιά
να γλιτώσουμε σκλαβιά
απο την σλαβοκουμουνιά