Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνικό «ναι» στο ΝΑΤΟ αλλά υπό προϋποθέσεις

Με τοπίο στην ομίχλη μοιάζει η γερμανοτουρκική πρόταση για συνδρομή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο. Η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε ...... συναγερμό και απέστειλε οδηγίες - «τεχνικές και ουσίας», όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές -  προς τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στην έδρα της Συμμαχίας, καθώς λέει «ναι» υπό προϋποθέσεις. 

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό επιχειρεί στα τουρκικά παράλια και στα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θιγούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. 

Ωστόσο, μια πρόγευση των όσων θα βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες έδωσε χθες ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε μάλιστα συνάντηση με τη γερμανίδα και τον τούρκο ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και Βετσντί Γκιονούλ, αντίστοιχα.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι εφόσον αναπτυχθεί νατοϊκή ναυτική δύναμη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διοίκησή της για ευνόητους λόγους, ενώ θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο status της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο (ώστε αν γίνεται επιχείρηση στα ελληνικά χωρικά ύδατα να χρησιμοποιείται το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης). Ακόμη, τόνισε, η επιχείρηση θα πρέπει να στοχεύει στα τουρκικά παράλια και όσοι διασώζονται να επαναπροωθούνται στην Τουρκία. 

Αν και οι λεπτομέρειες της γερμανοτουρκικής πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστές και αναμένεται να γνωστοποιηθούν πλήρως - ακόμη και να υιοθετηθούν σήμερα - στη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ώστε στην πορεία οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες, φαίνεται ότι η όποια νατοϊκή επιχείρηση θα μπορούσε να στηθεί με βάση τη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG 2). Η εν λόγω ναυτική δύναμη περιπολεί στη Μεσόγειο και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Αιγαίο. 

Αυτή τη στιγμή τη διοίκηση της δύναμης έχει η Γερμανία. Ομως, με βάση τον εκ περιτροπής τρόπο διοίκησης, θα πρέπει το επόμενο εξάμηνο να περάσει στην Τουρκία. Εκτιμάται δε ότι αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική πλευρά, αντί της τουρκικής διοίκησης, προτείνει να παραμείνει η γερμανική για ένα εξάμηνο ακόμη. 

Η πρόταση της Αθήνας είναι τα ελληνικά πλοία να επιχειρούν στην Ελλάδα, τα τουρκικά στην Τουρκία και των τρίτων χωρών στις δύο πλευρές. Μένει να φανεί το τι θα υιοθετηθεί σήμερα από τη Συμμαχία. Την ίδια ώρα, πάντως, το Βερολίνο εξέπεμπε συγκεχυμένα μηνύματα, καθώς ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε κατά της πρότασης να έχει ρόλο στη διαχείριση των ροών η Συμμαχία. 

Αντ' αυτού ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μίλησε για «αναγνωριστικό ρόλο» που θα μπορούσε να έχει το ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της εγκληματικής δράσης των διακινητών. Και ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει μια απεικόνιση της κατάστασης και δεν έχει σημασία σε ποια χωρικά ύδατα θα επιχειρεί, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιχείρηση μάλλον θα έχει εντολή επιτήρησης (surveillance).

ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ. Προφανώς για να χρυσωθεί το χάπι των ενστάσεων που προβάλλει η Αθήνα, φαίνεται να έχει διαμηνυθεί ότι μετά τη μετατροπή της Frontex στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αυτή θα μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια, κάτι που πάντως προβλέπεται ήδη στην υποβληθείσα από την Κομισιόν πρόταση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: