Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

«Είστε μέρος του προβλήματος κ. Τσίπρα»

Τα χειροκροτήματα από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν συνεχή, ενώ στο τέλος όλοι οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι για ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Ωστόσο ο ...... Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχηγική κοινοβουλευτική πρεμιέρα του κινήθηκε με βεβαιότητα ότι δεν έδινε εξετάσεις μόνο στη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά σε ένα κοινωνικό σύνολο που έχει ήδη ενεργοποιημένα αντικυβερνητικά αντανακλαστικά. 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν περιορίστηκε σε μια άσκηση αντιπολίτευσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα - ταυτόχρονα έδωσε τα διαπιστευτήριά του σε όσους είχαν στρέψει χθες το βράδυ το ενδιαφέρον τους στη Βουλή. Οι προτροπές του, άλλωστε, στο κλείσιμο της πρωτολογίας, για μια αντιπαράθεση που θα βασίζεται «στη γλώσσα της αλήθειας» είχαν αποδέκτες σε κάθε πτέρυγα της εθνικής αντιπροσωπείας. 

Τα υπονοούμενά του περί μελλοντικής σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βαρουφάκη ήταν η μόνη στιγμή που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στη χθεσινή αναμέτρηση. 

Ο νέος αρχηγός της ΝΔ προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, αλλά φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό αντιπολιτευτικό μοντέλο. Στην παρθενική του εμφάνιση σε μια σύγκρουση αρχηγών, επιδίωξε πρωτίστως να επιβεβαιώσει το δικό του πολιτικό στίγμα, το οποίο ανέδειξε κατά την πρόσφατη εκστρατεία του για την ηγεσία της ΝΔ: το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν απορρίπτεται μόνο ως «άνισο και αναποτελεσματικό», αλλά κυρίως ως σχέδιο που «συντηρεί τον κρατισμό», «τιμωρεί την εργασία» και οδηγεί σε «αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε από το βήμα της Βουλής στον «φιλελευθερισμό» του και στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιζητεί περισσότερο από εκείνον μια σύγκρουση σε ιδεολογικοπολιτική βάση.

«Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων» ήταν το κεντρικό χτύπημα στον βασικό αντίπαλο, ενώ την ίδια στόχευση είχε και η πρόταση για αναζήτηση ισοδυνάμων που θα καλύψουν την τρύπα του Ασφαλιστικού μέσα από τις περικοπές των αυξήσεων που δόθηκαν πρόσφατα στο Δημόσιο (της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε), καθώς και την ακύρωση των προσλήψεων στα κομματικά γραφεία. Επιπλέον, έβαλε στο στόχαστρο τα προνόμια των ευγενών Ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.), κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση ενός «σχεδίου με συντεχνιακές λογικές». 


Με την υπογραφή Μητσοτάκη η ΝΔ καταψηφίζει το επίμαχο σχέδιο για έξι βασικούς λόγους: όχι μόνο καταργεί την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά οδηγεί σε σύγκρουση γενεών και σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, παλαιούς και νέους. Υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση. Κηρύσσει πόλεμο στην «παραγωγική Ελλάδα» και οδηγεί σε οικονομική εξόντωση όσων επιχειρούν στον ιδιωτικό τομέα. Μετατρέπει το συνταξιοδοτικό σε προνοιακό σύστημα. Μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον και, τέλος, είναι μη κοστολογημένο. 

Ο δρόμος της συναίνεσης, όπως διαμήνυσε, περνάει για τη ΝΔ μέσα από την προώθηση των αλλαγών που προβλέπει ο Νόμος 3863/10, με διατήρηση τριών ασφαλιστικών ταμείων (για μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες), περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για την επικούρηση. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε γενική αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος επικρίνοντας και την αρνητική στάση της ΝΔ για το σχέδιο Γιαννίτση το 2002, αλλά απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη διαχείριση των προηγούμενων μηνών το δημοσιονομικό κενό στο Ασφαλιστικό (ύψους 1,8 δισ. ευρώ) και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει «συγγνώμη» για την «κοροϊδία» του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η πιο επιβλαβής στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας» σχολίασε - για να ακολουθήσει το πρώτο έντονο χειροκρότημα από τα γαλάζια έδρανα - ενώ στρεφόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Τα πρόσθετα μέτρα είναι αποτέλεσμα της δικής σας διαχειριστικής ανικανότητας. Είστε μέρος του προβλήματος στο Ασφαλιστικό, όχι μέρος της λύσης».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: