Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δική μου ΝΔ παίρνει οριστικά διαζύγιο με τον λαϊκισμό»

«Η δική μου ΝΔ, η ΝΔ των 400.000 και πλέον πολιτών, αλλά και όλων εκείνων που υπό την ηγεσία μου θα την πλαισιώσουν, θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους όσοι δέχονται τις αρχές μας» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η δική μου ΝΔ, η ΝΔ των 400.000 και πλέον πολιτών, αλλά και όλων εκείνων που υπό την ηγεσία μου
θα την πλαισιώσουν, θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους
όσοι δέχονται τις αρχές μας» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η εορταστική ραστώνη των ημερών δεν επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιτελείο τουΚυριάκου Μητσοτάκη εν όψει του δεύτερου γύρου των ...
.... εσωκομματικών εκλογών. Προπαραμονή  Πρωτοχρονιάς, και στο πολιτικό του γραφείο στο Παγκράτι η κινητικότητα είναι μεγάλη καθώς ο χρόνος τρέχει για την κρίσιμη μάχη της 10ης Ιανουαρίου.

Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για την τελική έκβαση και λέει με μειλίχιο ύφος: «Στις εκλογές της ΝΔ υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα που κέρδισαν τα αουτσάιντερ: Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς». Με αυτή την επισήμανση θέλει να τονίσει τη δική του υποψηφιότητα δίνοντάς της και τον χαρακτηρισμό αουτσάιντερ. Και δεν έχει και άδικο αν αναλογιστεί κανείς πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη προεκλογική κούρσα στη ΝΔ πριν από περίπου τρεις μήνες!

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση» 
λέει και μιλάει για πρωτοφανή στήριξή του από υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της παράταξης που δεν στέκονται στον τεχνητό, όπως σημειώνει, διαχωρισμό κάποιων περί «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», που κατά τον ίδιο είναι μια ορολογία του προηγούμενου αιώνα και σήμερα εντελώς κενή περιεχομένου.

Πολυτασικό κόμμα
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «κοιτάμε μπροστά και χτίζουμε τη μεγάλη Κεντροδεξιά δίνοντας έκφραση σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις αρχές μας, δηλαδή την ελευθερία και την αλληλεγγύη». Υπογραμμίζει με έμφαση ότι «η καινούργια ΝΔ που χτίζουμε θα είναι προφανώς πολυτασική» και διευκρινίζει απαντώντας στα περί διαχωρισμών: «Τα μέλη μας θα αυτοπροσδιορίζονται, όμως με ουσιαστικούς πολιτικούς όρους και όχι με αναχρονιστικές αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης».

Ιδιαίτερο νόημα έχει η αναφορά του ότι «έχουμε χρέος να δώσουμε ξανά νόημα στην πολιτική» καθώς, όπως διευκρινίζει, «μόνο έτσι θα γίνει η ΝΔ ελκυστική προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, που για άλλη μία φορά μας γύρισαν την πλάτη». Και ξεκαθαρίζει: «Με όρους παραπολιτικής αυτό δεν θα το επιτύχουμε».  

Για τον ίδιο το διακύβευμα της 10ης Ιανουαρίου είναι σαφές: «Στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση; Μεταβατική - προσωρινή ηγεσία ή καθαρή λύση και πρόταση εξουσίας;».

Είναι ιδιαίτερα σκληρός στους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν ορισμένοι υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι είναι «νεοφιλελεύθερος» και «θατσερικός».«Αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός φιλελεύθερος» λέει και συμπληρώνει με αιχμηρό ύφος: «Τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους αποδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι για μένα αλλά συνολικά για τη ΝΔ. Εκτός και αν κάποιοι αισθάνονται δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».  

Στο νέο δίλημμα «αστικό ή λαϊκό κόμμα» που τίθεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα υποστηρίζει ότι είναι αστείο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη - όπως τουλάχιστον ο ίδιος οραματίζεται να κάνει τη ΝΔ - μπορεί να έχει ταξικό πρόσημο.

«Η δική μου ΝΔ, η ΝΔ των 400.000 και πλέον πολιτών, αλλά και όλων εκείνων που υπό την ηγεσία μου θα την πλαισιώσουν, θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους όσοι δέχονται τις αρχές μας: την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αντίπαλός μας είναι τα άκρα του πολιτικού φάσματος και ο λαϊκισμός» 
τονίζει και θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη των ιδεών.

Επιμένει ότι ο ίδιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα διότι μπορεί να διευρύνει, όπως αναφέρει, τη ΝΔ, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία της μεγάλης Κεντροδεξιάς που θα δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Και μόνο η αναφορά του ονόματος του κ. Τσίπρα φέρνει αυθόρμητα την ερώτηση αν μπορεί και ως ποιο σημείο να δοθεί συναίνεση από τη ΝΔ στον Πρωθυπουργό. «Α λα καρτ συναίνεση δεν θα παρέχουμε στον κ. Τσίπρα. Εχουμε πλέον τη βεβαιότητα ότι το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η εξυπηρέτηση των πελατειακών δεσμεύσεών της και η υλοποίηση των ιδεοληπτικών επιταγών της» υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζει ότι έχει περιγράψει τη δήθεν κυβερνητική προσπάθεια για συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις σαν τη λευκή κορυφή ενός παγόβουνου που από κάτω της κρύβεται η μαυρίλα της επέλασης ενός κομματικού στρατού που διαβρώνει το κράτος, τους θεσμούς, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, τους πυλώνες του δημοκρατικού μας συστήματος.

«Υπό αυτό το πρίσμα η αντιπολίτευσή μας θα είναι σκληρή και σε καμία περίπτωση συναινετική. Εχουμε δει το παγόβουνο που μας απειλεί και έχουμε ευθύνη να απομακρύνουμε την κοινωνία μας από αυτό» 
είναι το μήνυμά του που ενδεχομένως είναι και εντός ΝΔ.

Επειδή όμως η κοινωνία και η οικονομία θέλουν λύσεις, στο ερώτημα ποιους πυλώνες έχει η δική του «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση», αν εκλεγεί, λέει: «Είναι έξι πυλώνες: α) η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, β) η δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες, γ) το αποτελεσματικότερο κράτος, δ) η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της δημόσιας Παιδείας, ε) η ενδυνάμωση των θεσμών και στ) η έννομη τάξη και η ασφάλεια».

Θα αλλάξουν όλα
Στα της ΝΔ έχει «σημαία» τις 111 ημέρες από την 11η Ιανουαρίου ώστε ως την Πρωτομαγιά, το Πάσχα του 2016, να έχουν αλλάξει όλα στο κόμμα, όπως το καταστατικό, η οργανωτική δομή και ο τρόπος λειτουργίας της. «Σε 111 ημέρες η ΝΔ θα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει. Θα παράγει πολιτική, θα λειτουργεί αξιοκρατικά και θα πολιτεύεται με υπευθυνότητα. Στις 10 Ιανουαρίου η ΝΔ παίρνει οριστικά διαζύγιο με τον λαϊκισμό» τονίζει.

«Η ΝΔ θα είναι επίσης ένα δημοκρατικό κόμμα που θα σέβεται την αρχή της πλειοψηφίας. Οι πολιτικές θέσεις της θα παράγονται από κάτω προς τα επάνω. Από τα μέλη προς τον πρόεδρο. Η μεγάλη Κεντροδεξιά που έχω στη σκέψη μου δεν θα είναι προεδροκεντρική»
 υποστηρίζει και σχετικά με τον ρόλο των συνυποψηφίων του διευκρινίζει: «Μαζί θα χτίσουμε τη μεγάλη Κεντροδεξιά. Μαζί θα ανατάξουμε το κόμμα και μαζί θα αποφασίσουμε το νέο μας οργανόγραμμα και την κατανομή των ρόλων με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και κριτήριο την αξιοκρατία και την αξιοσύνη».



Οχι σε νέους φόρους
«Ισχυρή κυβέρνηση για τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει με ένταση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάλλει εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προστατεύει συγκεκριμένες συντεχνίες σε βάρος των πολιτών, χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο για τη διευθέτηση πελατειακών δεσμεύσεων, βάλλει συστηματικά εναντίον των θεσμών, διαλύει την Παιδεία γυρίζοντάς την χρόνια πίσω και δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών.

Σχετικά με την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και ποια είναι τα τρία «κλειδιά» για να γίνει αυτό, προτάσσει την πολιτική σταθερότητα, τις  μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Το μείζον όμως για τον ίδιο είναι η ύπαρξη «μιας ισχυρής κυβέρνησης μακράς πνοής που θα προβεί σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, θα διασφαλίσει ένα λειτουργικό κράτος και ένα πρόσφορο περιβάλλον για επενδύσεις». Και αυτό διότι έτσι πιστεύει πως θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα αναστραφεί ο φαύλος κύκλος της παρατεταμένης ύφεσης και θα είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις.  

Κατά τον ίδιο, το Δημόσιο έχει περιθώρια εξορθολογισμού και θυμίζει ότι υπάρχει το διετές πρόγραμμα δράσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 έμεινε ημιτελές. «Για περισσότερους φόρους δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση. Η φορολογία πολιτών και επιχειρήσεων στραγγαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» λέει και για τις συντάξεις σημειώνει: «Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη αλλά οπισθοβαρή λύση του Ασφαλιστικού που δεν θα αφαιρέσει το αναγκαίο οξυγόνο επιβίωσης από τους συνταξιούχους, τουλάχιστον όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται».

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι επιμένει σταθερά πως ο βασικός πυλώνας μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής είναι η διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όχι οι διάφορες κατά περίπτωση παροχές. «Εχοντας καταθέσει συγκεκριμένα δημοσιονομικά ισοδύναμα, πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες άμεσου εξορθολογισμού του προϋπολογισμού και μείωσης των φόρων» αναφέρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: