Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος θα σταματήσει τη Μαρίν Λεπέν;

Με έκτακτες συσκέψεις εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, μετά τα ποσοστά-σοκ που απέσπασε την Κυριακή η ...
... ακροδεξιά, τα παραδοσιακά κόμματα προσπαθούν να καταστρώσουν στρατηγική αντιμετώπισης της Λεπέν. Το κριτήριο όμως, εκτός από την αναχαίτιση της ακροδεξιάς, είναι και η δική τους επιβίωση.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, με δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής, του γραμματέα τους Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς παρότρυναν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση να δημιουργήσουν ένα «μέτωπο» κατά του Εθνικού Μετώπου, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους υποψηφίους τους που πέρασαν μεν στον δεύτερο γύρο (δηλαδή συγκέντρωσαν πάνω από 10%) αλλά είναι στην τρίτη θέση. Οι αποφάσεις όμως, μπορεί να μην έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα, καθώς ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις.
Στα ανατολικά για παράδειγμα, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Jean-Pierre Masseret που ήρθε τρίτος με 15,5% (25,3% πήρε ο υποψήφιος των κεντροδεξιών κομμάτων και 37,6% η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς), αρνείται να εγκαταλείψει την κούρσα. Ενώ πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιφέρειες ακόμα και αυτή η πολιτική μανούβρα δεν φτάνει για να βάλει φρένο στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου. 
Ο Νικολά Σαρκοζί -και οι «Ρεπουμπλικάνοι» του- από την άλλη πλευρά, αρνείται να δώσει την ίδια οδηγία στους κεντροδεξιούς υποψήφιους, επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει «συγχώνευση» ψηφοδελτίων με τους Σοσιαλιστές, ούτε απόσυρση υποψηφιοτήτων. Αυτή η άκαμπτη στάση γνωστή και ως «ni-ni» (δηλαδή: ούτε-ούτε) έχει προκαλέσει και στην κεντροδεξιά διαφωνίες και γκρίνιες.
Δημοσκόπηση στην Le Parisien δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους (συμπεριλαμβανομένου και του κεντρώου Modem) θα αποσπάσουν το 59% των ψήφων την δεύτερη Κυριακή και το Εθνικό Μέτωπο 41%.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ακόμα πολλές πιθανότητες να επικρατήσει σε τουλάχιστον δυο περιφέρειες. 

Σοκ, σοκ, σοκ....

Ο Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι Ο Ο Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι | Eric Feferberg/Pool Photo via AP
Ολοι ένιωσαν τις επιπτώσεις. Το Εθνικό μέτωπο σημείωσε άνοδο σε παραδοσιακά οχυρά των Σοσιαλιστών, όπως το Nord Pas de Calais που ήταν στα χέρια της Αριστεράς επί 29 χρόνια... μέχρι που έφθασε η Λεπέν. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος της περιφέρειας απέσπασε στον πρώτο γύρο μόνο 18%, ενώ η Μαρίν Λεπέν 40%. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος συγκέντρωσε το ένα τέταρτο των ψήφων. 
Στη δε Provence Alpes Cotes d’Azur, όπου υποψήφια είναι η 25χρονη ανιψιά της οικογένειας, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο αυξάνει την δύναμη του εις βάρος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί. Η μεν νεαρή βουλευτής του Εθνικού Μετώπου απέσπασε περίπου το 41% των ψήφων, ο δε κεντροδεξιός υποψήφιος μόνο το 26,5%.
Στα βορειοανατολικά το άλλο προβεβλημένο στέλεχος της ακροδεξιάς ο δεύτερος στην κομματική ιεραρχία μετά την Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό, ήρθε πρώτος με 36,1%, ενώ στην παραλιακή περιφέρεια Languedoc, ο σύντροφος της Λεπέν και αντιπρόεδρος του ΕΜ, Λουί Αλιό, κέρδισε και την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά με ποσοστό 31,8%.
Με δεδομένη την κακή απόδοση της οικονομίας στην διάρκεια της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, η κεντροδεξιά και ο Νικολά Σαρκοζί πιθανόν να περίμεναν καλύτερες επιδόσεις. Αλλά το «μέτωπο» του κατάφερε να έρθει πρώτο μόνο σε τέσσερις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Νορμανδίας όπου ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε μεν πρώτος αλλά με μόλις 1.000 ψήφους διαφορά από τον ακροδεξιό υποψήφιο.
Οσο για τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά μόνο σε τρεις από τις 13 περιφέρειες και σε εθνικό επίπεδο απέσπασαν το 23% των ψήφων. Ενας λόγος ήταν που δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Πράσινους , εκτιμούν αναλυτές- που απέσπασαν 6,6%- ενώ τα λοιπά κόμματα της Αριστεράς πήραν συνολικά άλλο ένα 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: