Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γιώργος Κύρτσος | Νέο ξεκίνημα μόνο με Κυριάκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο ουσιαστικός νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, αλλά πρέπει να επικρατήσει και στον ...
.... δεύτερο γύρο για να υπάρξει το αναγκαίο νέο πολιτικό ξεκίνημα στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα ικανό και δοκιμασμένο στέλεχος της ΝΔ, που έχει στο ενεργητικό του το 28% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, σε εξαιρετικά δύσκολες για τη ΝΔ συνθήκες. Έχει όμως δύο βασικά μειονεκτήματα, που τον δυσκολεύουν στην οργάνωση της επόμενης ημέρας για τη ΝΔ και το πολιτικό σύστημα της χώρας.


ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ

Η υποψηφιότητά του στηρίζεται στη συμμαχία των απρόθυμων, δηλαδή σε πρώην ηγετικά στελέχη της ΝΔ που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο κόμμα και στη χώρα, μέχρις ότου ξεδιπλώσουν την προσωπική ή οικογενειακή τους στρατηγική. Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να φοβάται περισσότερο αυτούς που δηλώνουν ότι τον στηρίζουν παρά όσους υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη χωρίς να έχουμε τίποτα σε βάρος του Μεϊμαράκη. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο κ. Μεϊμαράκης, το πιθανότερο είναι ότι θα τον αδειάσουν αυτοί που δηλώνουν σήμερα ότι επιβάλλεται η επικράτησή του προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα της παράταξης και να βελτιωθεί η προοπτική της.
Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένας πολιτικός με κεντροδεξιό-κεντρώο προφίλ, όπως άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει όμως ξεκάθαρες απόψεις για την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και τις σχέσεις με την ΕΕ και είναι δέσμιος των ισορροπιών μεταξύ των συστημάτων που υποτίθεται ότι τον υποστηρίζουν. Θα πρέπει να έχει ικανοποιημένο τον κ. Καραμανλή και όσους δηλώνουν ότι τον εκπροσωπούν, πρέπει να έχει ικανοποιημένη και την κ. Μπακογιάννη, οφείλει να διευκολύνει και τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται ως η καραμανλική διασύνδεση με το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Σε περίπτωση επικράτησης του κ. Μεϊμαράκη η ΝΔ θα μπει σε μια νέα περίοδο στασιμότητας, με τον ηγέτη της να λύνει πολιτικό σταυρόλεξο πριν από κάθε πρωτοβουλία του. Το σενάριο που περιγράφουμε είναι πολύ σκληρό για τη ΝΔ, ακόμα και για τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη, που θα μετατραπεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων από νικητής των εσωκομματικών εκλογών σε διαχειριστή των πιο απίθανων συστημάτων και υποσυστημάτων, αλλά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, το οποίο χρειάζεται νέες ιδέες και ένα στοιχείο ανταγωνισμού για να βρει την ισορροπία του και στη συνέχεια να βελτιωθεί.


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας την ηγεσία χωρίς να υποστηρίζεται από τα παραδοσιακά συστήματα και υποσυστήματα της ΝΔ και με βασικό όπλο τις ιδέες, τις προτάσεις του, την προσωπικότητά του και την αγάπη και την εμπιστοσύνη σημαντικού τμήματος της εκλογικής και κοινωνικής βάσης της κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: