Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η GOLDMAN SACHS για διεθνή οικονομία και αγορές το 2016

Ήπιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για την παγκόσμια οικονομία ο Jan Hatzius, κορυφαίος ...
οικονομολόγος της Goldman Sachs.  Όπως τονίζει σε ...
.... συνέντευξή του το 2016, εάν ακολουθήσει την πορεία που έχουν προβλέψει οι οικονομολόγοι του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, θα είναι μία χρονιά ομαλοποίησης για την παγκόσμια οικονομία, με βελτίωση των συνθηκών στις αγορές εργασίας κυρίως των ανεπτυγμένων οικονομιών και πάνω απ' όλα των ΗΠΑ.

Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική, με την ανεργία να εμφανίζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα του στόχου του 2%.

Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως την Κίνα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει χαλάρωση της ανάπτυξης, ενώ η Ινδία αναμένεται ότι θα εμφανίσει καλύτερη πορεία. Η ρωσική οικονομία μπορεί να επιτύχει τη ζητούμενη σταθεροποίηση, μετά την επιθετική συρρίκνωση της κατά τη διάρκεια του 2015.



Τα σημεία-κλειδιά

Τα 10 σημεία-κλειδιά των αναλυτών της Goldman Sachs για την παγκόσμια οικονομία το 2016 είναι τα ακόλουθα:

1. Σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης



Οι αναλυτές της GS προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει στο 3,5%, με στήριξη από τις αναδυόμενες αγορές (κυρίως αυτές που η κρίση «χτύπησε» σκληρότερα), ενώ η ανάπτυξη θα είναι πιο ήπια σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Βελτίωση των αγορών εργασίας, κυρίως σε ΗΠΑ και Βρετανία.

2. Ελεγχόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού



Ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά όχι τόσο επιθετικά όσο εκτιμούν κάποιοι αναλυτές. Η πορεία του θα προβληματίσει περισσότερο τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.

3. Η διαφορετική νομισματική πολιτική των ανεπτυγμένων αγορών



Η Fed θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ αντίθετα ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσουν τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική. Η διαφορά στη νομισματική πολιτική ευνοεί το δολάριο.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: