Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

18 παρατηρήσεις για το «grand giniol» story : έξοδος στις αγορές

To υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα [ 09/04/2014 ] ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές: «η Ελληνική Δημοκρατία (sic) ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για ...


επικείμενη 5-ετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον». Από την πλευρά του δημοσίου τηρούν σιγή ιχθύος και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Deutsche Bank JP Morgan. 

Η ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian ανέφερε ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της 

18 παρατηρήσεις για το «grand giniol» story : Έξοδος στις Αγορές της εικονικής επαγγελίας: 

  1. Είναι ανοικτή μέχρι σήμερα η συζήτηση για περικοπή του δημόσιου χρέους (το οποίο και μας αφορά, μια και όταν λέμε χρέος, μιλάμε κυρίως για δημόσιο χρέος). Εννοείται ότι τέτοια συζήτηση σταματά αν και μας συμφέρει να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη περικοπή χρέους και επιτοκίων … Μετά την έξοδο η Ελλάδα μένει με το χρέος στο χέρι και μάλιστα τεράστιο: το χρέος είναι σήμερα πάνω από 170% του ΑΕΠ . 
  2. Σημαντικό: Το χρέος στο 170% του ΑΕΠ: το χρέος είναι ο αριθμητής και το ΑΕΠ ο παρονομαστής. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέβηκε από το 129% (2010) στο 178% (2014). Αυτό οφείλεται στη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης και όχι στην αύξηση του χρέους. Γιατί κάποιοι μας λένε ότι το 2010 είχαμε 25 δις. έλλειμμα και τώρα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα γι' αυτό βγαίνουμε στις αγορές! Τεράστιο λάθος! Το πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι η ύφεση και η κυβέρνηση, δυστυχώς, σε αυτό τον βασικό τομέα – τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Απέτυχε ή τα έκανε …. κόπρανα! 
  3. Με το νέο δανεισμό, το ιδιωτικό χρέος (το οποίο μειώθηκε μετά το PSI) θα αυξάνεται με αποτέλεσμα τα επιτόκια του ιδιωτικού χρέους να πιέζονται προς τα πάνω καθώς θα αυξάνονται οι κίνδυνοι αποπληρωμής: μην ξεχνάμε η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν προμηνύεται μόνο με τα ευχολόγια «των οχτώ» και την προπαγάνδα των χρεοκοπημένων εκδοτών! 
  4. Εάν η Ελλάδα είναι στις αγορές εξυπακούεται η συζήτηση για μείωση του χρέους σταματά εδώ. Η κυβέρνηση για λόγους προεκλογικούς ξεπουλά και εγκαταλείπει ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί: τη μείωση του δημόσιου χρέους! Κάτι που συμφέρει τη Μέρκελ και προσφέρει μόνο μια ολιγόμηνη ανάσα εικονικής οικονομικής προπαγάνδας στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της! Η χαρά του κομματόσκυλου …. 
  5. Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι «το χρέος είναι μη βιώσιμο»: Πως λοιπόν βγαίνουμε στις αγορές και ελαφρά τη καρδία πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το ξεπούλημα του πιο δυνατού χαρτιού που έχει η ελληνική πλευρά; Αφού θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας όπως λένε τα παπαγαλάκια, τότε γιατί να γίνει κούρεμα χρέους; 
  6. Βασικό αποτέλεσμα της πρόχειρης εξόδου που επιχειρείται: ακόμα και αν θα γίνει ρύθμιση χρέους θα είναι η μικρότερη δυνατή, έτσι ώστε να συμφέρει μόνο τους δανειστές, ενώ η Ελλάδα θα δανείζεται με τσουχτερά επιτόκια, επαυξάνοντας το χρέος της και επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό με νέα μέτρα που απλά δεν θα υπάγονται σε Μνημόνια, θα τα βαφτίζουν κάπως αλλιώς , γιατί οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα κέρδη τους! Οπότε: (α) η Ελλάδα θα μείνει με ένα μη βιώσιμο μακροχρόνια χρέος, που (β) σημαίνει ακριβά επιτόκια εξυπηρέτησης, (γ) λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία και (δ) χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για δεκαετίες, αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις θα φέρουν το βάρος ενός δημόσιου χρέους η εξυπηρέτηση του οποίου θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Γιατί όσο περισσότερο δανειζόμαστε (για να το αποπληρώσουμε) τόσο θα αλλάζει η αναλογία δημόσιου-ιδιωτικού και τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο κίνδυνος για τις αγορές. Όλα αυτά για λογους προεκλογικής σκοπιμότητας . 
  7.  Τελικά τι ισχύει έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή πλάκα μας κάνουν; Όταν ένα σπίτι έχει πλεόνασμα τρέχει και δανείζεται και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο; Αφού δανείζονται τότε υπάρχει πράγματι «χρηματοδοτικό κενό», κάτι που μανιωδώς αρνείται η κυβέρνηση. Θα μας πουν πως προκύπτει αυτό το χρηματοδοτικό κενό; Γιατί πάμε να τρελαθούμε! 
  8.  Η έξοδος για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν γίνεται με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά έπειτα από συμφωνία με τη γερμανική Deutsche Bank , την αμερικανική JP Morgan και άλλες τράπεζες και μάλιστα με ένα επιτόκιο δυσβάσταχτο! Οι τράπεζες αυτές δανείζουν μια οικονομία με χρέος 171% του ΑΕΠ, την οποία κανένας άλλος δεν θα δεχόταν να τη δανείσει. Για κάθε δις που θα δώσουν στην Ελλάδα θα βγάλουν 30 εκατομμύρια περισσότερα απ' όσα θα έβγαζαν, αν δάνειζαν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 
  9. Για το Μάϊο μόνο η Ελλάδα πρέπει να δώσει στους δανειστές 8 δις. Εννοείται ότι και αυτοί πιέζουν για την έξοδο γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να μας δανείζουν επ’ άπειρον με χαμηλά επιτόκια, όντας χρεοκοπημένοι! #LOL 
  10. Στην πραγματικότητα μόνο τους δανειστές συμφέρει η ελληνική έξοδος στις αγορές, αυτή τη στιγμή. Μας ξεφορτώνονται και προσφέρουν στο Σαμαρά μια σανίδα δημαγωγίας. Ο Σαμαράς φυσικά την αρπάζει, όπως έκανε πάντα, για να ικανοποιήσει με φτηνό τρόπο τη διαρκή ματαιοδοξία και έπαρση που τον δέρνουν …. 
  11. Η συμφωνία δηλαδή δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική. Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ Μέρκελ – Σαμαρά και δανειστών - τοκογλύφων, για να βγάλουν κάποιοι (ξένοι) λεφτά και να παρουσιαστεί όλο το πακέτο ως προεκλογικό δώρο στο Σαμαρά, που θα λέει ότι έσωσε τη χώρα! Μιλάμε για πανάκριβο προεκλογικό δώρο, εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό που επιθυμούν διακαώς οι δανειστές είναι η διατήρηση, πάση θυσία, του Σαμαρά, στην εξουσία, μια και αποδεικνύεται ο καλύτερος υπάλληλος των δανειστ΄λων! Γιατί να διακινδυνεύσουν τα συμφέροντά τους; 
  12. Προσοχή: Το ομολογιακό δάνειο γίνεται υπό αγγλικό δίκαιο. Πριν η Ελλάδα αποκλεισθεί από τις αγορές (2010), δανειζόταν υπό όρους εθνικού δίκαιου. Τι θα πει αυτό: οι νέοι δανειστές - τοκογλύφοι δεν πρόκειται με τίποτα να απολέσουν τα κέρδη τους. Μπορούν να προσφύγουν σε ξένα δικαστήρια και να διεκδικήσουν μέχρι και αποζημιώσεις. Ο Πρετεντέρης και οι συν’ αυτώ, κάτι τέτοια, απ’ τη «χαρά» τους, δεν τα βλέπουν! Είναι λεπτομέρειες! Wo cares? Έτσι εξηγείται πάντως ο μεγάλος βαθμός απορρόφησης των ομολόγων! Τα ομόλογα είναι 100% … εξασφαλισμένα. Γιατί λοιπόν να αγοράζουν γερμανικά ομόλογα με 0% επιτόκιο. Θα λυσσάξουν να πάρουν ελληνικά με 5% και σίγουρα κέρδη στην πλάτη του ελληνικού λαού … 
  13. Λένε ότι βγαίνουμε απ’ το μνημόνιο και δε μας κρύβουν τις δρομολογημένες συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και μετατίθεται όλες για μετά τις εκλογές! Ήδη ο φόρος εισοδήματος που θα έρθει φέτος θα προκαλέσει σοκ σε όλους τους φορολογούμενους! Προς τι λοιπόν τα πανηγύρια? 
  14. Επιτόκιο 5% για 2 δις ευρω ομόλογο 5ετούς διάρκειας, σημαίνει: 25% τόκο στα πέντε χρόνια, δηλαδή...500 εκατομμύρια τόκοι. Για να πανηγυρίζουν για τα κέρδη των δανειστών θα πει ότι μάλλον για τους δανειστές όλοι δουλεύουμε! 
  15. Από τα οχτάδικα (δελτία των οχτώ) καταλαβαίνουμε ότι παίζονται μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια για λόγους προεκλογικούς. Γιατί μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και όλες οι συμφωνίες με την Τρόικα κρύβονται κάτω απ’ το χαλί του Μαξίμου. Έτσι σκουπίζουν τα παπαγαλάκια! 
  16. Μπήκαμε στο μνημόνιο με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ (2010) γιατί το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Τώρα που είναι σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ και με ύφεση στο 7%, τρέχουμε να δανειστούμε με 5%. Φυσικά έχει παίξει σπουδαίο ρόλο η δημιουργική λογιστική και οι κυβερνητικές αλχημείες. Στόχος πάντα οι ευρωεκλογές. 
  17. Το περίεργο στην "έξοδο" είναι ο ρόλος που παίζει (ξανά) η Goldman Sachs! Πρόκειται για την τράπεζα που μαγείρεψε την είσοδο της χώρας στο ευρώ αλλά και τα swaps των παλαιοτέρων ομολόγων μας! Ίσως οι μικροομολογιούχοι να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα κόλπα του συγκεκριμένου leading global investment banking. Πάλι η Goldman Sachs και η JPM βρέθηκαν πρόχειρες. Τι σύμπτωση! 
  18.  Οι πανηγυρισμοί θα είχαν κάποιο νόημα εάν η έξοδος στις αγορές συνοδεύονταν από κάποιο θετικό ρυθμό - αριθμό ανάπτυξης. Η κυρία όμως αυτή έχει γυρίσει την πλάτη της στη χώρα γιατί οι συγκυβερνήτες μας, την έχουν περιφρονήσει! Και όπως είναι φυσικό η κυρία δεν θέλει να μας δει ούτε ζωγραφιστούς. Εν τω μεταξύ, κλείνουν επιχειρήσεις, αυξάνονται οι φόροι, μειώνονται οι εξαγωγές, αυξάνονται η ύφεση και η ανεργία, κοκκινίζουν τα δάνεια των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί, μειώνεται διαρκώς η κατανάλωση και η χώρα μαστίζεται από εθνική κατάθλιψη. Που πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια; 
Γενικό Συμπέρασμα: επιστρέφουμε στη "Λογική ΠΑΣΟΚ" που ήθελε το κράτος να δανείζεται για να στηρίξει το βαθύτατα διεφθαρμένο κρατικίστικο και αντιπαραγωγικό μοντέλο του "πανελλήνιου σοσιαλισμού" της δεκαετίας του 80: "Ας παίρνουμε δάνεια και δε βαριέσαι, κάποτε θα τα 'δώσουν' πίσω ... Έτσι δουλεύουν όλα τα κράτη"!
Πόσο μακριά είναι άραγε ο ωχαδερφισμός, η διαφθορά και η διαπλοκή; Καθόλου. Ο Σαμαράς ήταν και είναι παιδί αυτής της διαπλεκόμενης λογικής και διεφθαρμένης νοοτροπίας. Τα κέντρα διαπλοκής έχουν βρει τον καλύτερο πρωθυπουργό τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται .... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: