Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η κρητική διάσταση της τρομοκρατίας

Άρωμα Κρήτης στις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής, που βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη στην Αττική, δίνουν οι πληροφορίες που υποδεικνύουν το νησί ως πηγή του ...
 
 βαρύτατου οπλοστασίου που εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα. Πρόκειται για υπόθεση που συνδέεται άμεσα με τον εντοπισμό το καλοκαίρι σκάφους που έπλεε ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες, μεταφέροντας ρουκέτες και εκρηκτικά με προορισμό την Τουρκία.
    

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χίου ισχυρίστηκαν τότε πως τα είχαν προμηθευτεί από την Κρήτη, μαζί με άλλα είδη οπλισμού, τα οποία θεωρείται πως είναι πιθανότατα τα ευρήματα της χθεσινής επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής.


Κατά την έφοδο σε διαμέρισμα στην περιοχή Κυψέλης-Γκύζη συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι Κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είναι καταζητούμενοι στην Τουρκία για περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές ενέργειες. Μέσα στο διαμέρισμα-γιάφκα βρέθηκαν βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά.

Πρόκειται για ένα καλάσνικοφ και ένα υποπολυβόλο Scorpion 9mm, τρία πιστόλια, περίπου 5 κιλά ζελατοδυναμίτιδα, δύο χειροβομβίδες F1 και πλήθος σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων. Ακόμη κατασχέθηκαν χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, καπέλα με το έμβλημα της DHKP-C και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης.

Το βαρύ οπλοστάσιο του Γκύζη πιθανότατα αποτελεί μέρος της παρτίδας ρουκετών, εκρηκτικών και άλλων ειδών οπλισμού που είχαν επιχειρήσει να περάσουν το καλοκαίρι στην Τουρκία με φουσκωτό τα άτομα που είχαν συλληφθεί στη Χίο. Τότε οι τουρκικές Αρχές είχαν συλλάβει και ανακρίνει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που θεωρούνται ομοϊδεάτες των συλληφθέντων. Από αυτόν τον κύκλο των ανακρίσεων φαίνεται να προέκυψε και η πληροφορία πως όπλα και εκρηκτικά είχαν αφετηρία την Κρήτη, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν βρεθεί δύο αντιαρματικές ρουκέτες, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών και σφαιρών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο Τούρκοι, οι οποίοι σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη οργάνωση και υπήρχε η εκτίμηση ότι επιχειρούσαν να μεταφέρουν τα όπλα και τα εκρηκτικά για "χτύπημα" στην Τουρκία.

Σε βάρος ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων της χθεσινής επιχείρησης εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για δολοφονία στην Τουρκία. Η Ελληνική Αστυνομία, που προχώρησε στη σύλληψη των καταζητουμένων, εκτιμά ότι έφτασε στον επιχειρησιακό βραχίονα της οργάνωσης, της οποίας οι κρατούμενοι φέρονται ως μέλη.

Οι συγκατηγορούμενοί του είναι επίσης καταζητούμενοι από τις τουρκικές Αρχές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέλη της αριστερής οργάνωσης που είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις και άλλες ενέργειες «εναντίον του τουρκικού κράτους» στην περιοχή της Τραπεζούντας, όπως αναφέρεται στα εντάλματα που έχουν κοινοποιηθεί στις Διεθνείς Διωκτικές Αρχές.

Για συμμετοχή στις διαδηλώσεις και τις επιθέσεις που έγιναν τότε στην Τραπεζούντα φαίνεται ότι αναζητείται από τις τουρκικές Αρχές και η 44χρονη η οποία συνελήφθη το Σάββατο στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: