Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μοσχοπουλούν οι επιτήδειοι τους σπόρους της ελληνικής γης στο διαδίκτυο [βιοπειρατία]

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η βιοπειρατεία στη χώρα μας , δηλαδή η κλοπή ενδημικών φυτών και η μεταφορά τους στο εξωτερικό όπου αξιοποιούνται είτε στη φαρμακοβιομηχανία είτε ως καλλωπιστικά ...



Ο δρ Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κρίγκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το Νίκο Ψιλάκη ανέφερε πως έχουν πραγματοποιήσει έρευνα για την πώληση τέτοιων φυτών στο διαδίκτυο, όπου εντόπισαν 588  περιπτώσεις για 147 διαφορετικά ελληνικά ενδημικά φυτά που πωλούνταν μέσω 73 φυτωρίων.

Ενδεικτικά ,με βάση τα δεδομένα  της έρευνας ο ίδιος σημείωσε πως ,διαδικτυακά μπορεί να βρει κάποιος και να αγοράσει παράνομα πωλούμενο κυκλάμινο Ρόδου προς 1 ευρώ το σπόρο, ένα είδος χασμόφυτου της Κρήτης προς 44 ευρώ το ένα γραμμάριο σπόρων, ένα άλλο είδος άγριας ορχιδέας μελισσάκι με ψηλό μίσχο προς 20,5 ευρώ το φυτό, ένα βολβόριζο Παρνασσού προς 6 ευρώ το  βολβό.
Αυτά τα φυτά, εξήγησε ο κ Κρίγκας τα εμπορεύονται κυρίως στην Αγγλία όπου έχουν μεγάλη απήχηση στην κηποτεχνία ,σε αντίθεση με ότι ισχύει στην Ελλάδα όπου για τους κήπους αγοράζουμε συγκεκριμένα φυτά από φυτώρια.

Και βέβαια η ιστορία της παράνομης διάθεσης των φυτών μας δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ως γνωστόν η βιομηχανία της τουλίπας στην Ολλανδία στηρίχθηκε σε βολβούς τουλίπας από τη Χίο και την Τουρκία ,που είχαν δοθεί ως δώρο  κάποτε στον Αυτοκράτορα και έφθασαν να αποτελούν σήμερα το ισχυρό οικονομικό χαρτί της Ολλανδίας την ώρα που στην Ελλάδα συναντώνται 15 διαφορετικά τέτοια είδη.

Ο κ Κρίγκας υπογράμμισε πως πουθενά αλλού στον κόσμο, εκτός ίσως από κάποιες τριτοκοσμικές χώρες, δεν παρατηρείται σε τέτοια έκταση το πρόβλημα της βιοπειρατείας .
Εκατομμύρια δείγματα ελληνικών φυτών έχουν διασκορπιστεί ανά τον κόσμο ανεξέλεγκτα και φθάνουμε σε σημείο σήμερα να βλέπουμε για παράδειγμα σε Μουσείο της Σουηδίας το 1/3 των εκτιθέμενων ειδών να είναι ελληνικά .

Στα δε αρωματικά φυτά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Ο δρ Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης περιέγραψε εικόνες ολόκληρων γκρουπ από την Αλβανία που έρχονται στα σύνορα μας και συλλέγουν αρωματικά φυτά τα οποία πωλούν ενώ δεν είναι άγνωστο το ότι έχουν αφαιρέσει από τα ελληνικά βουνά  το περίφημο τσάι του βουνού (σιδερίτη) το έχουν μεταφέρει στη Βουλγαρία και το καλλιεργούν εκεί για λογαριασμό Γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο κ Κρίγκας ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως όσο δεν ασκούμε τα δικαιώματα μας επάνω στα ενδημικά μας είδη τόσο οι άλλοι θα πλουτίζουν επάνω στις πλάτες μας.

Μοναδική ίσως ελπίδα για τη χώρα μας το πρωτόκολλο Ναγκόγια που αντιμετωπίζει τη βιοπειρατεία ,το οποίο ετοιμάζεται η ΕΕ να εξειδικεύσει σε οδηγία που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μάλλον από το καλοκαίρι.

Βέβαια το ερώτημα και η μεγάλη πρόκληση που προκύπτει, ακόμα και εφόσον ισχύει το εν λόγω πρωτόκολλο, είναι :«υπάρχει πολιτική βούληση να προστατευθεί ο ενδημικός μας πλούτος;»

Να πούμε τέλος ότι ο κ Κρίγκας θα μιλήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα [13ΙΑΝ2014] στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο για όλα αυτά τα οποία θα συμπεριλάβει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Τα ελγίνεια της φύσης»

Ελένη Βασιλάκη  ||  http://www.ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: