Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κρατική ληστεία στις καταθέσεις

Άμεση πρόσβαση εντός 24 ωρών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι πολίτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα έχουν και επισήμως από μεθαύριο οι ελεγκτές όλων των φορολογικών υπηρεσιών του κράτους....

 Και όταν λέμε πρόσβαση, δεν εννοούμε απλώς ενημέρωση για την κίνηση των ύποπτων καταθέσεων, αλλά και δυνατότητα να κατάσχονται άμεσα, μ' ένα απλό email, οι οφειλές των κατόχων τους προς το Δημόσιο.
Ολα αυτά προϋποθέτουν, κατ' αρχάς, ότι θα υπάρχουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Κάτι αρκετά αμφίβολο, μετά τα τόσο σκληρά αλλεπάλληλα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι το κράτος επιμένει να συμπεριφέρεται με προκλητική αναλγησία.
Ετσι, ενώ στήνει ειδικό μηχανισμό (Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, ηλεκτρονικό κατασχετήριο) και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις-εξπρές των καταθέσεων, την ίδια στιγμή το Δημόσιο κάνει τον «Κινέζο» και αρνείται να πληρώσει τα δικά του χρωστούμενα.
Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα το κράτος ακολουθεί τη γνώριμη τακτική τού «μπαταχτσή», σε όλες τις υποχρεώσεις του. Αρνείται να πληρώσει όσα χρωστάει εδώ και μήνες στους προμηθευτές του, αλλά κυρίως στους πολίτες του. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το ποσόν της επιστροφής φόρου που δικαιούνται. Το χειρότερο όμως είναι ότι στο στόχαστρο έχουν μπει ακόμη και οι λογαριασμοί μισθοδοξίας-σύνταξης των φορολογουμένων.
Ολα αυτά βεβαίως γίνονται στο όνομα της νέας μεγάλης ιδέας, της επίτευξης του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Το οποίο ασφαλώς αποδεικνύεται πλασματικό, λογιστικό και κατάφωρα άδικο για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Εκείνοι που επέβαλαν το Δημόσιο ως «μακρυχέρη» στις τραπεζικές καταθέσεις, επικαλούνται την υπαρκτή ανάγκη να ελεγχθούν επιτέλους η χρόνια φοροδιαφυγή των ισχυρών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εγκλήματα για τα οποία βέβαια ευθύνεται αποκλειστικά η χρόνια απροθυμία του πολιτικού συστήματος να τα πατάξει. Με τη γενικευμένη όμως επέκταση του Μεγάλου Αδελφού στο σύνολο των καταθετών, κοντά στα ξερά θα καούν σίγουρα και τα χλωρά.
Αυτοί που φοβούνται περισσότερο τις τυφλές κατασχέσεις είναι οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι πλέον χρωστούν και κάτι στην Εφορία, κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες μιας ζωης να κάνουν κυριολεκτικά φτερά. Οχι από κάποιους επιτήδειους εγκληματίες, αλλά από τους ειδικά εκπαιδευμένους εφοριακούς του ΣΔΟΕ. Πρόκειται κανονικά για ακόμη μία θρασύτατη ληστεία του κράτους, στο όνομα ενός αμφισβητούμενου δημόσιου συμφέροντος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: