Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Εναλλακτικό Πανεπιστήμιο των Ορέων στην Κρήτη με στόχο να κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα του νησιού.

H Κρήτη γράφει ιστορία και στο χώρο της διά βίου μάθησης, με ένα εναλλακτικό Πανεπιστήμιο που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα και αναλλοίωτη την εικόνα της σε βάθος χρόνου. Το Πανεπιστήμιο των Ορέων είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και τον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ευτυχίας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και λειτουργεί πιλοτικά στο Οροπέδιο Λασιθίου, στον ορεινό Μυλοπόταμο και στο Οροπέδιο Ομαλού στα Χανιά.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, παρουσίασε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα αυτό το «σύνθετο εγχείρημα συγκρότησης προϋποθέσεων για ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ορεινή και νησιωτική περιφέρεια», το οποίο έχει και θεσμική «ομπρέλα» για τη δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Michael Herzfeld ανέφερε ότι η σύζευξη της βιωματικής εμπειρίας με την επιστημονική γνώση είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα ορεινών και αποκλεισμένων κοινωνιών που διαθέτουν ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κοπιδάκης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο των Ορέων παραπέμπει στην εποχή της αλληλοδιδασκαλίας, μια παλιά μέθοδο στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου οι μεγάλοι μαθητές δίδασκαν τους μικρούς.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Κρήτης Γιάννης Χατζηδάκης επιβεβαίωσε τη σημασία της βιωματικής γνώσης, αναφερόμενος σε ένα πραγματικό περιστατικό: όταν τοποθέτησε το κινητό του μπροστά σε μια κυψέλη μελισσών, οι μέλισσες το απέκλεισαν ως ξένο σώμα. Παρατήρηση η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κώδικες επικοινωνίας δεν είναι μόνον αυτοί που γνωρίζουμε.
"Απογευματινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: