Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Η νίκη της κεντροδεξιάς βυθίζει την κεντροαριστερά σε κρίση ταυτότητας

Τα κόμματα της δεξιάς κατάφεραν να παρουσιαστούν με επιτυχία στην Ευρώπη ως προστάτες των πολιτών από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ενδυνάμωσαν την πολιτική τους κυριαρχία στην «γηραιά» ήπειρο, βυθίζοντας τους σοσιαλδημοκράτες σε μια βαθιά κρίση ταυτότητας.
Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσαν μια τάση όλο και πιο σαφή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990: Η Ευρώπη ψηφίζει συντηρητικά.
Τα κεντροδεξιά κόμματα, ενωμένα στους κόλπους του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ), παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του «ημικυκλίου». Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι δεξιοί ευρωβουλευτές που προτίθενται να σχηματίσουν μία διαφορετική ομάδα ευρωσκεπτικιστών, η ανωτερότητα αυτή είναι ακόμη πιο σαφής. Μαζί δε με τους φιλομοναρχικούς και τους εθνικιστές, το Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου κλίνει ξεκάθαρα προς την συντηρητική πλευρά.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως κρίση του καπιταλισμού, ωφέλησε τα κόμματα της κεντροδεξιάς», υπογραμμίζει ο Φίλιπ Γουάιτ, αναλυτής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση του Λονδίνου.
"Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο συμπεράσματα. Το πρώτο εμφανίζει τα κυβερνώντα κόμματα της κεντροαριστεράς να τιμωρούνται από τους ψηφοφόρους, όπως στην Ισπανία και την Βρετανία, ενώ το δεύτερο δείχνει τα κεντροαριστερά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όπως στη Γαλλία ή στην Ιταλία, να μην επωφελούνται από την κρίση’’, προσθέτει ο Φ. Γουάιτ.
Η ευρωπαϊκή αριστερά βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα τριπλό πρόβλημα. Αφενός, το μοντέλο του «τρίτου δρόμου» μεταξύ σοσιαλισμού και φιλελευθερισμού, που αντιπροσώπευε άλλοτε ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέχαρντ Σρέντερ και σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ – Λουίς Θαπατέρο, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του. Αφετέρου, οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μία άνοδο της αντιφιλελεύθερης ακροδεξιάς, όπως στη Γαλλία ή τη Βρετανία. Τρίτο, η δεξιά τους αφαίρεσε το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν (εθνικοποιήσεις, ρύθμιση των αγορών, σχέδια ανάκαμψης).
«Οφείλουμε να στοχαστούμε και να επανέλθουμε με μια καινούρια στρατηγική και νέες ιδέες», αναγνώρισε σήμερα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, Π. Ν. Ρασμούσεν, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να μιλήσει για «βαθιά κρίση».
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την επομένη της νίκης των συντηρητικών στις ευρωεκλογές της Γερμανίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως το αποτέλεσμα αυτό είναι ενδεικτικό της «τάσης» που επικρατεί ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή της. «Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει κουράγιο, δύναμη και εμπιστοσύνη»

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ο Γιωργάκης που είναι και πρόεδος της σοσιαλιστικής διεθνούς είναι ικανός να εμπνεύσει το σοσιαλισμό. ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Τα πραγματα ειναι απλα…

Η ΣΥΡΙΖΑ
Ειχε πει κατι καλαντα τα Χριστουγεννα οταν οι εγκαθετοι της κανανε απελπισμενα γιουρουσια να καψουν το Χριστουγεννιατικο δενδρο των Αθηναιων… ΤΩΡΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ‘ΔΩΡΑΚΙ’ ΤΟΥΣ..... ΜΕ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΔΙΑΣΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΦΕΛΛΩΝ δεν γινεται πολιτικη… ΕΚΗΔΕΥΘΗ ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ‘ΤΙΜΑΣ’ ..

ΝΔ
Το αγλαισμα της ηλιθιοτητος , αυτοι που δεν ξερουν ουτε αν ερχονται ουτε αν πανε… η μπουνταλοσυνη σε απιστευτα και ανεπαναληπτα υψη… μονο η επιλογη της ΜΑΡΙ(ΟΝ)ΕΤΑΣ εφθανε να καταλαβεις περι τι απιστευτων βλακων προκειται… περισσοτερους ψηφους θα παιρνανε αν βαζανε τον ΚΑΡΑΒΕΛΑ…

ΠΑΣΟΚ
Εδω ειναι που χανει κανεις την φωνη του με το μεγθος της βλακειας… να τρεχουν μονοι τους και να βγαινουν δευτεροι, ο Γιωργακης να ρωταει αν ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ειναι ανθρωπος, ο Ππακωνσταντινου να ντουμπλαρει απιστευτα τους καλυτερους ρολους του Νικου Ριζου, επιτελους το κομμα εφτασε στο επιπεδο που του ανηκει…της καμπουρακειου μεγαλης δημοσιογραφικης σχολης.. θα μπορουσε κανεις να κλαψει με τετοια καταντια αλλα η θεα αυτου του αθλιου αμερικανοσοσιαλιστικου και αριστερικολωνακιωτικου θιασου δεν μπορει παρα να σε κανει να δακρυσεις μονο απο γελια. (μην ξεχνατε το τελευταιο συνθημα του...αρχηγου στην στελευταια συγκεντρωσω των ηλιθιων: ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ (καλπες για τους υπολοιπους Ελληνες) ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ (Ιουνιου για τους εχοντας ακομη σωας τας φρενας..) !!

ΚΚΕ
Το μοναδικο απολιθωμα σε ολη την Ευρωπη (δεν υπαρχει αλλο κομμουνιστικο κομμα πουθενα !) τοσο απεχθες που ακομη και ο χαρος δεν θελει να το παρει , ετσι σερνεται βρυκολακιασμενο ψαχνοντας καποιο χερι να το αποτελειωσει για να συγχωρεθουν τα εγκληματα του… αλλα ο Ελληνικος λαος το εκδικειται.. σταγονα σταγονα θα του βγαλει το αιμα πριν περασει στον αιωνιο σκουπιδοτενεκε της ιστοριας.

ΟΙΚωΛΟΓΟΙ
Λαθραια και με δολο κατορθωσαν σαν κατσαριδα κατω απο την πορτα να τρυπωσουν στην ευρωβουλη, ευτυχως που οπου και να πανε η φυση τους (κατσαριδας) ειναι να συνατησουν τον πατο καποιου παπουτσιου που θα τους πατησει και θα τους τελειωσει..

ΛΑΟΣ
Ξεκινησε σαν ενα συνηθισμενο αποτυχημενο πειραμα, μα ο Θεος εκεινη την ωρα ειχε ιδιαιτερα κεφια και επενεβη με τον τροπο που μονο Εκεινος ξερει… ετσι εκ του μηδενος εγινε σπιθα.. μετα φλογιτσα.. μετα φωτια και τωρα φουντωνει σε πυρινη θυελλα… ΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ και τα ΣΤΕΛΕΧΗ του διαχειριστουν με την πρεπουσα σοβαροτητα το απιστευτο 7,2 που πηραν (αναμεσα σε εκλογικους καταποντισμους και κομματος παραλιας (47%) ΤΟΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΟΗΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και πολλοι ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ απο την Ελλαδα θα μεινουν καγκελο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.. δυο-τρεις κινησεις χρειαζονται και τα σωβρακα των πολιτικαντηδων θα βρεθουν στα χερια του Καρατζαφερη…

ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ? σιγουρα θα εχουμε μια ενδιαφερουσα χρονια μπροστα μας..

ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

stefanos είπε...

Αξίζει
να το διαβάσουν κάποιοι..

Αμετανόητη Δεξιά
Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου
καθηγητή στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ
Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2009
στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Λένε ότι στην πολιτική
περισσότερο αποκαλυπτική είναι η αποδοχή της ήττας,
παρά η υποδοχή της νίκης.
Και πράγματι,
ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός
και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη
αποδέχτηκαν την ήττα στις ευρωεκλογές
έφερε στην επιφάνεια
τα αληθινά πολιτικά τους χαρακτηριστικά.

Πρώτον,
γιατί έδειξαν μια απίστευτη αλαζονεία
.
Οικειοποιήθηκαν τους ψηφοφόρους
που επέλεξαν να μην ψηφίσουν
και μετέφρασαν αυθαίρετα το ποσοστό της αποχής
ως εσωτερική υπόθεση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.
Που προτίμησαν, λέει, να απέχουν από τις κάλπες,
παρά να ψηφίσουν άλλο κόμμα.
Επιχαίροντας που η διακυβέρνησή τους
έστειλε στις παραλίες έναν στους δύο πολίτες...

Δεύτερον,
γιατί αποκάλυψαν τη βαθιά αντιδημοκρατική τους αντίληψη
.
Εκλαμβάνοντας, όπως είπαν, το μήνυμα των εκλογών
ως υποχρέωσή τους να στραφούν στο εξής
με μεγαλύτερη έμφαση στους «δικούς τους» ψηφοφόρους.
Προαναγγέλλοντας με κυνισμό την ενίσχυση της πολιτικής
της ιδιοκτησιακής αντίληψης για το κράτος,
που είναι η κύρια αιτία για τον κομματισμό, την αναξιοκρατία,
την ευνοιοκρατία, την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά.

Και τρίτον,
γιατί εμφανίστηκαν αμετανόητοι
.
Αφού υποσχέθηκαν να συνεχίσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς
την ίδια πολιτική που καταψηφίστηκε από απέχοντες και μη.
Την πολιτική των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων
που οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση,
την κοινωνία στην απώλεια της συνοχής της
και τη χώρα σε παρακμή και ανυποληψία.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μήνυμα
από την ετυμηγορία των πολιτών.
Και συνεχίζει την ίδια αλαζονική, αυταρχική, ανάλγητη
και υποκριτική επικοινωνιακή τακτική
της παραχάραξης της αλήθειας
και της ωραιοποίησης της πραγματικότητας.
Παραβιάζοντας... βάρβαρα την κόκκινη,
για δημοκρατικό πολίτευμα,
γραμμή του σεβασμού της νοημοσύνης των πολιτών.

Γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα
το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
για διενέργεια άμεσων εκλογών.
Αυτή η Δεξιά είναι πράγματι αμετανόητη...

Ανώνυμος είπε...

Ενώ το Πασόκ, εχει μετανοήσει!!!!
Μπούχααααα!!!!!
Άσε μας ρε Γιαννάκη Μουλόπουλε!
Κολλημένε στο παρελθόν και τις γελοιότητες!
Το βασικότερο συμπέρασμα των εκλογών ήταν ότι το Πασόκ δεν πήρε κανένα απολύτως μήνυμα! Ενώ οι οπαδοί του περιφέρουν απανταχού την απεχθή αλαζονεία τους!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τί μεγαλύτερη αλαζονεία απο ένα κόμμα που έχει χάσει με 4,5 μονάδες διαφορά να βγαίνουν οι οπαδοί του να πανηγυρίζουν παριστάνωντας τους μεγάλους νικητές, και να κάνουν μαθήματα σεμνότητας και ταπεινότητας στο κόμμα που τους βγήκε 4,5 μονάδες μπροστά.
Αρνούνται να διαψεύσουν τον ίδιο τους τον εαυτό όταν τόσους μήνες μας είχαν τρελάνει με το παραμύθι οτι άσχετα με τις στημμένες δημοσκοπήσεις αυτοί θα είναι το πρώτο κόομα στις ευρωεκλογές.
Η υπέρμετρη αλαζονεία βλάπτει, είναι επικύνδινη όταν περπατάτε και κοιτάτε πολύ ώρα τον ουρανό χωρίς να καταδέχεστε να χαμηλώσετε τα βλέμματα κινδυνεύετε να σκοντάψετε και να πέσετε μέσα σε κανένα φρεάτιο.
Αυτό να γνωρίζετε αγαπητοί φανατικοί νεοδημοκράτες σάν τον Ανώνυμο 11:45

Ανώνυμος είπε...

«Οσο ο Κώστας Καραμανλής και οι συνεργάτες του θα φιλοξενούν στο κόμμα της ΝΔ κλέφτες, λωποδύτες και απατεώνες, η ΝΔ ανεξαρτήτως από την αποχή, θα βγαίνει δεύτερο κόμμα. Όσο οι παράγοντες της ΝΔ, θα διορίζουν εισπράκτορες σε καίριες θέσεις του Δημοσίου, η ΝΔ δεν πρόκειται να ξανακερδίσει εκλογές. Και όσο τα πρωτοκλασάτα στελέχη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πολιτικά η δημιουργία των προϋποθέσεων για να γίνουν αυτοί αρχηγοί, προέχει της υποχρέωσής τους να υπηρετούν σωστά τον πολίτη, η παράταξή μας σταδιακά θα συρρικνώνεται.
Καληνύχτα Θεοδώρα, Δημήτρη, Αντώνη και λοιποί στην ιεραρχία του κόμματος».

Θ. Κοκκινούλης – Πρόεδρος ΕΑΣ Λάρισας στην εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία". Ο κύριος Κοκκινούλης δέν είναι πρασινοφρουρός είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έτσι για να δείτε οτι εκτός απο τους υπεραλαζόνες νεοδημοκράτες υπάρχουν και αρκετοί προσγειωμένοι που βλέπουν τα πράγματα με το όνομα τους.