Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Οι απολυμένοι του «Ελεύθερου Τύπου» απέκτησαν το δικό τους στέκι στην μπλογκόσφαιρα.

Στη διεύθυνση: ergazomenoi eleftheros tipos
Μια δημοσιογραφική ιστορία 25 ετών «έκλεισε» λόγω ατυχών και εσφαλμένων επιλογών. 450 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο εξαιτίας συμφερόντων, πολιτικών παιχνιδιών, διαπλοκής και συγκρούσεων που οι περισσότεροι αγνοούμε. Who cares θα σκέφτεται η Γιάννα!
Οι απολυμένοι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ σε ψήφισμα που εξέδωσαν τονίζονται τα εξής: «Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώαπόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους. Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.»
Μια άλλη παράμετρος του κλεισίματος είναι και το γεγονός ότι αδυνατίζει ιδιαίτερα ο ενημερωτικός μηχανισμός της «Νέας Δημοκρατίας». Μήπως τελικά αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος του αιφνιδιαστικού κλεισίματος; Αν και τους τελευταίους μήνες η εφημερίδα είχε γίνει πολύ περιοδικό και αληθώριζε υπερβολικά υπέρ Πασόκ!
Κουράγιο παιδιά και καλή δύναμη. Έχετε τη συμπαράστασή μας.

11 σχόλια:

ergazomenoieleftherostipos είπε...

Τι τύπος ήταν τελικά αυτός ο «Ελεύθερος Τύπος»;
Το αποχαιρετιστήριο κείμενο του Κώστα Αργυρού (προοριζόταν για την αυριανή σελίδα 3 του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αν έβγαινε):

Τι τύπος ήταν τελικά αυτός ο «Ελεύθερος Τύπος»; Τον γνώρισα ένα ζεστό απόγευμα του Απρίλη του 2007, σε εκείνο το κτίριο στον Άλιμο που δεν κόπιαζε πολύ για να μαρτυρήσει ότι οι καλές του εποχές ήταν χαμένες στο μακρινό παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι σαν «νέος» εκείνη την ημέρα ένοιωσα λίγο άβολα. Ήξερα από συναδέλφους για το καλό κλίμα που επικρατούσε μεταξύ τους ακόμα και στις δύσκολες εποχές. Ήταν αυτό που κράτησε την εφημερίδα ζωντανή ακόμα και στις πιο μεγάλες φουρτούνες. Όμως εκείνη την στιγμή ένοιωσα μια ένταση.
Την εφημερίδα δεν την ήξερα καλά. Αλλά δεν είπα ποτέ ότι θα «ντρεπόμουν να την κρατήσω στα χέρια μου», όπως κάποιοι από τους ειδήμονες, που παρήλασαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια και δεν της κληροδότησαν παρά μόνο πληγές…
Υπήρχε καχυποψία στην αρχή. Υπήρχαν κάποιοι που προσπάθησαν να μας χωρίσουν σε «παλιούς» και «καινούριους». Όμως ξεχώριζαν εκείνοι που δε μίλαγαν παρά με τη δουλειά τους. Ο Αντρέας για παράδειγμα. Υπέφερε στωϊκά όχι μόνο τις αλλαγές των διευθυντών αλλά και τις μεταβολές στις εκάστοτε διαθέσεις τους.

Νέα εικόνα

Σε κάποια στιγμή οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας άρχισαν να πέφτουν. Ο νέος σχεδιασμός κέρδισε βραβεία. Το νέο κτίριο μας άλλαξε τη διάθεση και έδωσε ελπίδες για ένα νέο φτερούγισμα. Από την ιδιοκτησία ακούγονταν διαβεβαιώσεις ότι «μπορείτε να γράφετε ελεύθερα ότι πιστεύετε».
Όμως στη ζωή τις τύχες μας δεν την καθορίζουν μόνο αυτοί, που μας αγαπούν. Ο νέος «Ελεύθερος Τύπος» έμοιαζε με μια πλούσια, κομψή και ανανεωμένη κυρία, που όλοι ήθελαν να φωτογραφίζονται στο πλευρό της. Της προξενεύτηκαν «μνηστήρες» που θαμπώθηκαν από τη «χλιδή» της προίκας της. Ηθελαν να μοιραστούν τα λεφτά της, όχι τα όνειρά της.
Εγώ θα μίλαγα για ένα υπερσύγχρονο καράβι, που το ρίχνεις στη θάλασσα με καπετάνιους, που η εμπειρία τους συνοψίζεται στο ότι μικροί αρέσκονταν να συναρμολογούν ιστιοφόρα…
Ολοι εμείς, που αγαπήσαμε αυτό το εγχείρημα, που από σήμερα θα αισθανόμαστε ότι μας λείπει τόσο πολύ, η καθημερινότητα της γραπτής δημοσιογραφίας, που κάποιες φορές μπορεί και να μας φαινόταν και λίγο «βάσανο», δηλαδή η ζύμωση, η κουβέντα, οι τσακωμοί, το γράψιμο ξέρουμε αυτό που λένε εδώ και καιρό οι ειδικοί. Οι εφημερίδες είναι ναυαρχίδες. Όταν βουλιάζουν το λάθος δεν είναι του μούτσου. Είναι του καπετάνιου… Αν φταίξαμε εμείς «το πλήρωμα» σε κάτι, είναι ότι δεν φωνάξαμε αρκετά δυνατά όταν βλέπαμε την πλώρη να σημαδεύει… ξέρα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στις 10 Απριλίου του 1983 από τον Αρη Βουδούρη. Ηταν η δεύτερη ελληνική εφημερίδα που αποφάσισε να δοκιμάσει το σχήμα ταμπλόιντ στην Ελλάδα.ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ στην οικογένεια Αγγελοπούλου το καλοκαίρι του 2006. ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ από την ισπανική Innovation και κυκλοφόρησε με την σημερινή του μορφή στις 23 Μαϊου του 2007 ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα. ΚΛΕΙΝΕΙ σήμερα, 23 Ιουνίου, ημέρα που η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την Κοίμηση Αγίου Μάρκου Ευγενικού.

ergazomenoieleftherostipos είπε...

Τι έλεγαν ο Θόδωρος και η Γιάννα το 2006...
13 Ιούλιου 2006
Στην απόκτηση των μετοχών της εταιρείας «Ιδρυμα Τύπου ΑΕ» που εκδίδει την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, προχώρησε η εταιρεία «Τύπος Συμμετοχών», στην οποία συμμετέχουν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της «Τύπος Συμμετοχών», κ. Γιώργος Δαλακούρας, προσθέτοντας ότι «πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουν στη μελλοντική πορεία της εταιρείας, καταλήξαμε στη συμμετοχή του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στην εταιρεία Τύπος Συμμετοχών».
Ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου έκαναν την ακόλουθη δήλωση:«Συμμετέχοντας στην εταιρεία "Τύπου Συμμετοχές Α.Ε." και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του "Ελεύθερου Τύπου", μιας εφημερίδας με μακρά διαδρομή στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας, προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου, με συναίσθηση ευθύνης και συνείδηση του ρόλου του. Πρόθεση μας είναι η συμβολή στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με το σεβασμό και τη στήριξη της δουλειάς των δημοσιογράφων και όλων εκείνων που μοχθούν για τον Ελεύθερο Τύπο».

ergazomenoieleftherostipos είπε...

Τα νέα έφτασαν και στον Juan Antonio Giner, επικεφαλής της INNOVATION, ο οποίος κάνει μια πρώτη αποτίμηση από το blog του των αιτίων που οδήγησαν στο -αναμενόμενο όπως ισχυρίζεται- κλείσιμο του ΕΛ. ΤΥΠΟΥ και κατονομάζει ως υπευθύνους για το κλείσιμο της εφημερίδας, το σαθρό σύστημα διαπλοκής μεταξύ μέσων και πολιτικής, αλλά και τους συμβούλους της Γιάννας Αγγελοπούλου.
"Το εκδοτικό και γραφιστικό μοντέλο έγινε άμεσα ένα υπόδειγμα μοντερνισμού και κέρδισε πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια βραβεία σχεδιασμού.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι νέοι αναγνώστες, οι γυναίκες και οι διαφημιστές, αγάπησαν το ET2 (ένθετο της εφημερίδας) που περιελάμβανε lifestyle ειδήσεις και ιστορίες.
Όμως, το πρώτο μέρος της εφημερίδας ήταν πάντα βαρύ και βαρετό με άφθονες καθημερινές πολιτικές ειδήσεις...
Έτσι, ύστερα από μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, η εφημερίδα χάθηκε. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσα πολλά χρήματα μπόρεσαν να επενδυθούν και να διαχειριστούν τόσο λάθος".

ΠΗΓΗ: www.mediablog.gr
Το πλήρες κείμενο του Juan Antonio Giner στο http://20lexeis.blogspot.com/2009/06/tragic-and-sadly-expected-end-of.html

ergazomenoieleftherostipos είπε...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟ CITY

Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους
Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη, προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.
Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια. Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή.
Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών.
Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει: «Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.
Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου.
Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com
δηλώνουμε:
• Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.Τ
• Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.
• Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή.

Agg3los είπε...

καλα ποτε προλαβαν και εγραψαν ολα αυτα στο blog?


α, και η νεα εικονα του ΕΤ -δεν ξερω τι βραβεια πηρε-ήταν απιστευτα στεγνη,ξενερωτη αδιαφορη,ψυχρη χωρις κανενα συναισθημα...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα αντιθέτως μου άρεσε πολύ και σχεδόν μόνο η αισθητική της.

Κάποια στιγμή πήγε να το παίξει ανεξάρτητη και είχε ενδιαφέρον.

Μετά ανέλαβε ο Κοττάκης, έγινε ξανά παραταξιακή και κατά συνέπεια αδιάφορη.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ME ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΜΑΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ, ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΟ HARRP ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ CHEMTRAILS.


http://forum.snowreport.gr/forum_posts.asp?TID=20741&PN=8&SID=89cb35487z2ze3d8129cce8zc691aa92

http://www.imageshack.gr/files/6ilskcok8yig9c3kxbs4.jpg

Ανώνυμος είπε...

Καλά η Γιάννα είναι πασίγνωστη για τον αδίστακτο χαρακτήρα της, αλλά αυτός ο Θόδωρος που είναι γιός ευεργέτη?
Που κατάγεται απο οικογένεια εθνικών ευεργετών?
Ντροπή!!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ.
Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΛΕΙΕΝΕΙ. ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 31-8 ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ?
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Ε.Τ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε exastal,

Μην πολυσκάς για τους πρώην εργαζομένους του ΕΤ... Και μην πολυπανηγυρίζεις για το μπλογκ τους, γιατί σ' αυτό βγάζουν όλη τη μαυρίλα τους σε βάρος του Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας! Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι συνένοχοι για την κατρακύλα και το κλείσιμο της εφημερίδας τους, αφού αλληθωρίζοντας προς το ΠΑΣΟΚ έχασαν τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς αναγνώστες της εφημερίδος.
Έπαθαν ό,τι άξιζαν!

Ανώνυμος είπε...

Έπαθαν ό,τι άξιζαν οι πρώην εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου»!

Εν μια νυκτί οι πρώην εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου» πρόλαβαν και έστησαν ιστολόγιο με πλήθος αναρτήσεων και συγκεκριμένη στρατηγική: την κατασυκοφάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας!

Αποδεικνύουν έτσι, ότι δεν πήραν το μήνυμα… Αυτοί που κατηγορούν τους πολιτικούς για το αν παίρνουν ή όχι τα διάφορα «μηνύματα» εμφανίζονται αμετανόητα συνεπείς στη γραμμή του «αλληθωρίσματος» που ήδη έχουμε καταγγείλει, και η οποία υπήρξε η κύρια αιτία αποτυχίας του «νέου στυλ» της εφημερίδας τα τελευταία χρόνια.

Διότι στήριγμα ενός εντύπου δεν είναι οι επιχειρηματίες που επενδύουν, αλλά οι αναγνώστες που θυσιάζουν τον οβολό τους, για να το αγοράσουν! Και οι αναγνώστες του «ΕΤ» παραδοσιακά και κατά κύριο λόγο ήταν Κεντροδεξιοί πολίτες, ψηφοφόροι του «σκληρού πυρήνα» της Νέας Δημοκρατίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Αυτοί λοιπόν οι αναγνώστες εμβρόντητοι και απελπισμένοι παρακολουθούσαν μέρα με τη μέρα τη μεταστροφή του «ΕΤ» επί το… αριστερότερον, ήτοι το… πασοκικότερον! Γελοιογραφίες και αρθογραφία που λοιδορούσαν τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ φιλοξενούνταν σε καθημερινή βάση στην πάλαι ποτέ πρωτοπόρα εφημερίδα της Παράταξης και της χώρας. Και μετά τι ήθελαν; Να εξακολουθούμε να τους… πληρώνουμε, για να μας βρίζουν; Έχουμε τόσες και τόσες… εναλλακτικές λύσεις: συγκρότημα Λαμπράκη, Μπομπολέϊκο, Τεγοπουλέϊκο και δεν συμμαζεύεται… Που είναι και «καθαρόαιμοι»…

Ας καταλάβουν οι «εργαζόμενοι του ΕΤ», ότι συνεχίζοντας να επιτίθενται στον Πρωθυπουργό και την Παράταξη που παραδοσιακά στήριξαν αυτήν την εφημερίδα, απλώς εξανεμίζουν τα όποια ανθρώπινα αισθήματα συμπάθειας και συμπαράστασης απέναντι στη δοκιμασία τους! Μια δοκιμασία για την οποία είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι! Μια δοκιμασία που την αξίζουν… Γιατί όπως είναι γνωστόν, την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν, τον προδότην ουδείς…