Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η Κρήτη θωρακίζεται ενεργειακά.

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στα Εγκαίνια του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου Κρήτης

Γίνεται σήμερα ένα καθοριστικό βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης. Γνωρίζουμε όλοι καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω του τουρισμού, στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της. Με το έργο αυτό, το οποίο ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί, η Κρήτη θωρακίζεται ενεργειακά, ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, βοηθά την περαιτέρω ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού.

Σήμερα, μαζί με τον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αθερινόλακκου γίνονται και τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου Ξηρολίμνης, που απαντά στις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, μεριμνώντας ταυτόχρονα για το περιβάλλον. Τα έργα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται προετοιμασία, σχέδιο και επιμονή. Πρέπει, λοιπόν, να σημειώσω από την αρχή το ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και οι δύο προκάτοχοί μου, ο κ. Σιούφας και ο κ. Φώλιας, καθώς και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, στο σχεδιασμό αυτών των έργων.

Το ζήτημα της ενέργειας, της κάλυψης της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης, είναι ζήτημα καίριας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα η ενέργεια για πολλά χρόνια δεν βρισκόταν ψηλά στο δημόσιο διάλογο. Θέλω να πιστεύω ότι η τάση αυτή αναστρέφεται και στη χώρα μας. Ότι τοποθετούμε την ενέργεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων, όχι μόνο από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και από την πλευρά όλων των εμπλεκόμενων φορέων και βεβαίως των ίδιων των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση έχει θέσει την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας στην κορυφή της ατζέντας της. Υλοποιούμε μια στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι:

- η διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων της ενέργειας,

- η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

- η ανάπτυξη των τεχνολογιών εκείνων που έχουν να κάνουν με την «πράσινη» ενέργεια.

Γι’ αυτό και προωθούμε την κατασκευή μεγάλων διακρατικών αγωγών ενέργειας, όπως είναι ο ITGI (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), για τον οποίο είχα την ευκαιρία νασυζητήσω στην πρόσφατή επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο και φυσικά ο αγωγός South Stream, στον τομέα του φυσικού αερίου, και o πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Γι’ αυτό και επεκτείνουμε τη χρήση του φυσικού αερίου. Σε λίγα χρόνια, το φυσικό αέριο θα έχει φτάσει και εδώ, στην Κρήτη, είτε με χρήση υγροποιημένου είτε με χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου και σχετικές εγκαταστάσεις, πιστεύω, στην Κορακιά. Προβλέπεται, ήδη, ότι ο βασικός σχεδιασμός του έργου θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2009.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στις ΑΠΕ. Στον τομέα αυτό, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Απλοποιήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και δώσαμε το πράσινο φως για την απεμπλοκή πολλών επενδύσεων σε ΑΠΕ. Ενώ σε δεύτερη φάση, σχεδιάζουμε νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική ενέργεια.
Ήδη, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Κρήτη, η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έχει φθάσει τα 156 MW. Δεκαπέντε αιολικά πάρκα παρέχουν περισσότερο από το 10% της ετήσιας καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Επίσης, επενδύσεις ισχύος 36 MW βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ επιπλέον 104 ΜW έχουν λάβει άδεια παραγωγής. Μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. από το 2007 έως σήμερα επενδύει 26 εκατ. ευρώ σε 3 νέα αιολικά πάρκα.
Η ζήτηση και από άλλους ιδιώτες επενδυτές για δημιουργία νέων πάρκων ΑΠΕ στην Κρήτη παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ καλές και οι επενδύσεις που προωθούνται θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προωθήσουν την περιφερειακή καινοτομία, θα ενισχύσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Τέλος, ξεκινάμε άμεσα δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων και την ανάπτυξη τεχνολογιών που προωθούν την πράσινη ενέργεια. Αναφέρω χαρακτηριστικά το πρόγραμμα «πράσινο νησί», για τον Αϊ Στράτη και το «Σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών» στο Λαύριο. Είναι καινοτόμα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την προώθηση των ΑΠΕ και θα αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες περιοχές, γιατί όχι και για την Κρήτη.
Στην προσπάθεια της πολιτείας για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η ΔΕΗ, η βάση του ηλεκτρικού μας συστήματος, έχει πολλά να προσφέρει. Και κυρίως έχει πολλά να προσφέρει σε ένα περιβάλλον, όπου η ζήτηση αυξάνεται διαρκώς και που προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Μόνο στην Κρήτη κατά το 2007, σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 9,5%. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από ιδιώτες επενδυτές είναι επιτακτική. Υπάρχει χώρος δράσης για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Επιπλέον, η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει το δρόμο που έχει χαράξει για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις πρόσφατες συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες, που βοηθούν τον οργανισμό να εισέλθει σε νέες αγορές, με πολλές και καλές προοπτικές. Είναι μία στρατηγικής σημασίας κίνηση που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην εταιρεία, όσο και στους εργαζομένους, αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία. Θέλω να πιστεύω ότι η ΔΕΗ θα ακολουθήσει ακόμα πιο δυναμικά το δρόμο αυτό και σας βεβαιώνω ότι θα έχει τη στήριξή μας.
Προχωρούμε μπροστά, υλοποιούμε έργα που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας στο παρόν και το μέλλον, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, όλων των Ελλήνων πολιτών, οπουδήποτε και αν κατοικούν. Τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: