Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

καθαρή γραμμή Πασόκ στην «Καθημερινή»:όλη μέρα προπαγάνδιζε ως δεδομένη την επιτήρηση!!!

Ο ρόλος της «Καθημερινής» είναι πλέον ξεκαθαρισμένος.
Όλη μέρα είχε φάτσα κάρτα άρθρο ευθυγραμμισμένο με την προπαγάνδα της «Ιπποκράτους» και ενισχυτικό της αυλής Παπανδρέου, που μέρες τώρα προπαγανδίζει την επιτήρηση που έρχεται ενώ η κυβέρνηση φεύγει:«ΕΕ: και επισήμως σήμερα σε κοινοτική επιτήρηση η ελληνική οικονομία»

[Αφού είδαν ότι δεν τους πέρασε η σημερινή προβοκάτσια, προπαγάνδιζαν ότι τελικά μόνο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας δεν πρόκειται να εγκριθεί.]
Έπεσαν και πάλι έξω μια και η επίσημη τοποθέτηση από το Συμβoύλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., απευθύνει τέσσερις βασικές (έστω αυστηρές) συστάσεις οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα(Μέτρα τώρα για το έλλειμμα, το μήνυμα της Κομισιόν). Ειδικότερα για τη χώρα μας , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Σίγουρα δεν ευθύνεται για τη διεθνή κρίση ο Καραμανλής! Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος (στη χειρότερη εκτίμηση γι’ αυτό το εξωτερικό χρέος ευθύνονται και τα δύο κόμματα εξουσίας), έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

Ο Παπακωνσταντίνου του Πασόκ, κολλημένος στα προσωπικά του σουξέ, μίλησε για αναξιοπιστίες και διαστρέβλωσε για άλλη μια φορά την επίσημη ευρωπαϊκή ανακοίνωση θεωρώντας ότι επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις του.... Αυτοί ξέρετε είναι και Κασσάνδρες και φωστήρες!!!!! Θα μπορούσαν βέβαια να αρκεστούν σε ηπιότερες εκφράσεις και να πουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση μετατίθεται το 2010 ή επιτήρηση απ' τον Απρίλη ή λιτότηττα ζητά η Ευρώπη. Και όμως! Προτίμησαν άλλη μια φορά την καταστροφολογία, το μηδενισμό και την απαξίωση. Βαφτίζουν την ανευθυνότητα, αντιπολίτευση! Σε ένα πράγμα δεν αλλάζει το Πασόκ. Στην πεισματική διαστροφή της πραγματικότητας. Νομίζουν ότι έτσι ανακτούν την βαριά πληγωμένη αξιοπιστία τους. Πληγωμένη και από το παρελθόν, που δεν θέλουν να θυμούνται και από το παρόν που αρνείται διαρκώς να τους κάμει τη χάρη.

5 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Ecofin: Τέσσερις συστάσεις στην Ελλάδα

Τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής απευθύνει στην Ελλάδα το Συμβoύλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας για την περίοδο 2008-2011.

Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Για τη Μάλτα που εμφάνισε επίσης έλλειμμα πάνω από το 3% κρίθηκε ότι η υπέρβαση του ορίου έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

Με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται:

1. Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.

2. Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

3. Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.

4. Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

Στο κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Παράλληλα, όμως όπως τονίζεται, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος, αναφέρει το κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι προοπτικές εξόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση μετατίθενται για το 2010 [Βλέπε άρθρο] . Πρόσθεσε δε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπουτσάκης είπε...

Σε «βαρύ» κλίμα το ECOFIN

Το ECOFIN συνεκλήθη εν μέσω διάστασης απόψεων μεταξύ του Eurogroup και της Βρετανίας σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ αρνούνται ν' απαντήσουν στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ υπέρ ενός νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην ύφεση.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις «οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα», όπως αναφέρει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian. Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις του επισημαίνουν για μια ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στη Σύνοδο πάντως της G20, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, οι «27» της ΕΕ θα παρουσιάσουν ένα κείμενο προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, το οποίο απαντά θετικά στην έκκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διπλασιασμό, στα 500 δισ. δολάρια, των πόρων που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι όροι αυτού του εγγράφου έχουν εγκριθεί» ανέφερε ένας διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η σύνοδος του Ecofin. Θα συζητηθούν κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση στο Λονδίνο, στις 13 και 14 Μαρτίου, των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G20.

Σύμφωνα με τους όρους του εγγράφου, η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού. Οι χώρες με μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο οποίος την Τρίτη προειδοποίησε για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, απηύθυνε έκκληση για διπλασιασμό των πόρων του διεθνούς οργανισμού.

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι το μέτρο αυτό θα υιοθετηθεί μέχρι τη σύνοδο της G20.


e-tipos.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79805

Παπουτσάκης είπε...

«Εκτακτα μέτρα μόνο αν χρειαστεί»

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει, χωρίς καμία παρέκκλιση, το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος επανέλαβε στους εταίρους του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της χθεσινής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους ομολόγους του των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, μείωση των μισθών του Δημοσίου, επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υψηλόμισθους) δεν προέρχονται ούτε διοχετεύονται από την κυβέρνηση.

Εκείνο που προέχει, όπως είπε, είναι να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος μέσω της περιστολής των δημοσίων δαπανών. Κορυφαία πηγή της κυβέρνησης απέκλεισε πάντως θέμα αύξησης του ΦΠΑ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εφάπαξ εισφοράς από υψηλόμισθους.

Οι εταίροι

Εκείνο που ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας σε σχέση με τη επιμονή των εταίρων για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2009 είναι ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις μόνον εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Ηδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως η περικοπή των μη ανελαστικών δαπανών κατά 10%, η μείωση των συμβάσεων έργου και η εφαρμογή του νόμου για τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, προωθούνται και άλλα όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ και οι αλλαγές στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

«Οι εταίροι μας στην ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μας υπαγορεύουν ποια μέτρα θα πάρουμε, αλλά εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να αποδώσουν αποτελέσματα», συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα κάνει τις απαιτούμενες διορθωτικές
κινήσεις.

Αναφερόμενος στο ελληνικό επικαιροποιημένο πρόγραμμα, ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και του χρόνου, η οποία φέρνει και τις αποκλίσεις ως προς την εξέλιξη του ελλείμματος το 2010.

Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 0,2% και του χρόνου 0,7%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση 1,1% και 1,6% αντίστοιχα.

Στο έλλειμμα φέτος και οι δύο προβλέπουν ότι θα κυμανθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, ενώ για του χρόνου η μεν Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 4,2%, η δε κυβέρνηση ότι θα μειωθεί στο 3,2%. «Ενας από τους δύο θα δικαιωθεί» ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι τις περισσότερες φορές στο παρελθόν δικαιώθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας με βάση εισήγηση της Κομισιόν, ενώ θα εκδώσει και συστάσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης που εμφάνισαν υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα το 2008, δηλαδή τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τα δημοσιονομικά από το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα.

Ζητείται επίσης η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα Υγείας και συνταξιοδότησης.

Aπάντηση Γιούνκερ σε ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι χώρες της ζώνης του ευρώ αρνούνται ν’ απαντήσουν στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ υπέρ ενός νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην ύφεση.

«Συμφωνήσαμε πως οι πρόσφατες αμερικανικές εκκλήσεις, που προϋποθέτουν επιπλέον δημοσιονομικές προσπάθειες από μέρους μας, δεν μας συμφέρουν στο μέτρο που δεν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα πακέτα μέτρων που ήδη έχουμε αναγγείλει», τόνισε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της μηνιαίας συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79659

Παπουτσάκης είπε...

[Οικονομία]
Υπό Κοινοτική επιτήρηση η Ελληνική Οικονομία και επισήμως
[10.03.2009, 11:19]
Μέγεθος γραμμάτων: Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Υπό Κοινοτική επιτήρηση η Ελληνική Οικονομία και επισήμως

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία, καθώς το Ecofin θα την θέσει και επισήμως σε κοινοτική επιτήρηση και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος από φέτος. Τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Ωστόσο, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι όσα ακούγονται και γράφονται περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλότερα εισοδήματα και περί αύξησης του ΦΠΑ αποτελούν εικασίες που δεν προέρχονται από το υπουργείο. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, χθες, ότι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2010 (και όχι το 2011 όπως προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας) δεν συνιστά για την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα, αφού επί της ουσίας πρόκειται για οριακής σημασίας διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε κείμενο, που αρχικά εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 18 Φεβρουαρίου, είχε ζητηθεί από τη χώρα να «ενισχύσει σημαντικά ήδη από το 2009 την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης, μέσω συγκεκριμένων και μόνιμων μέτρων περιορισμού των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης συνετής μισθολογικής πολιτικής στο Δημόσιο, συντελώντας έτσι στην απαραίτητη μείωση του δημοσίου χρέους». Ωστόσο, η Επιτροπή, κατόπιν και ελληνικού αιτήματος, είχε προσθέσει πως όλα αυτά πρέπει να συμβούν «ιδίως αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενόμενου».

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετων κινήτρων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η χώρα του έχει ήδη δρομολογήσει δεύτερο πακέτο κινήτρων ύψους 50 δισ. ευρώ καθώς και ότι η πολιτική της κυβέρνησής του στηρίζεται επίσης στους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των δημόσιων δαπανών υπό συνθήκες επιβράδυνσης.

«Οι 16 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι δεν θα ενδώσουν στις επίμονες παροτρύνσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ενίσχυση των δημοσιονομικών δαπανών», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προεδρεύων του Eurogroup.

Σε πείσμα της επιμονής των ΗΠΑ για αύξηση των δημόσιων δαπανών στην ΕΕ με στόχο την έξοδο από την κρίση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διστακτικοί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό χρέος με αντίκτυπο στη σταθερότητα της ευρωζώνης και δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν τους καρπούς των πρώτων πακέτων κινήτρων που έχουν δρομολογήσει τα κράτη της Ευρώπης.
Καθημερινή

Παπουτσάκης είπε...

το παραπάνω άρθρο της "Καθημερινής" αναρτήθη και στις διευθύνσεις:
-------------
http://www.giapraki.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?89651.last
--------------
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/greek/132144
--------------
http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/economy/32662.html
---------------------