Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

νέα από το μέτωπο των αγωγών:και η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία με τους Ρώσους για αγωγό.

Στον πόλεμο των αγωγών, η Ρωσία έχει στο ενεργητικό της άλλη μια νίκη. H παγκόσμια κρίση έφερε πιο κοντά δύο πρώην «συντρόφους». Η Ουγγαρία έδεσε το άρμα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η ύφεση και η διπλής όψεως κοινοτική αλληλεγγύη φέρνει εξελίξεις και στον τομέα της Ενέργειας ενισχύοντας την κυριαρχία της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom και η αναπτυξιακή τράπεζα της Ουγγαρίας συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινοπραξία για την επέκταση στο ουγγρικό έδαφος του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.
Άλλη συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στην κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης του φυσικού αερίου, που θα μετατρέψουν την Ουγγαρία σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο των ρωσικών ενεργειακών πόρων. Προωθώντας τον αγωγό South Stream, η Ρωσία επιδιώκει να ανταγωνιστεί το σχέδιο για την κατασκευή του Nabucco, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πάντως η Ουγγαρία συμμετέχει και στην κατασκευή του Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία και ενδεχομένως από την κεντρική Ασία, μέσω της Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. (ASSOCIATED PRESS, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: