Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

71 εκατομμύρια οι κάτοικοι της Τουρκίας!

Το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής (TurkStat) ανακοίνωσε ….. πως ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι πάνω από 71 εκατομμύρια! Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2007 ήταν 70.586.256, το 2008 αυξήθηκε κατά 13,1% στα 71.517.100. Η Κωνσταντινούπολη έχει 12.697.164 κατοίκους, η Άγκυρα έχει 4.548.939 και η Σμύρνη 3.795.978. Ο πληθυσμός στις τρεις αυτές πόλεις αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού. Το 75% δε του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται σε αστικές περιοχές. Οι παραγωγικές ηλικίες (11-64 χρονών) αντιστοιχούν στο 66.9% του πληθυσμού της χώρας ενώ το 26.3% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 0-14. Μόλις το 6,8% είναι άνω των 65 ετών.
Μία πρώτη ματιά και κάποια επιφανειακά συμπεράσματα από τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι «απογοητευτικά» αν κάποιος αναλογιστεί την ελληνική πραγματικότητα. Επιπροσθέτως θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως πρώτον, ο συγκεκριμένος συνολικός αριθμός είναι ενδεικτικός και όχι ο ακριβής αφού όπως υπολογίζεται τουλάχιστον 2 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ήταν δυνατό για διάφορους λόγους να απογραφούν! Με άλλα λόγια ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού της Τουρκίας πρέπει να είναι περίπου στα 75 εκατομμύρια! Δεύτερον ο πληθυσμός αυτό είναι νεανικός, με άλλα λόγια υπάρχει «περίσσευμα τεστοστερόνης» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από την παραγωγικότητα μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.
Όμως, η εικόνα δεν θα ήταν ακριβής αν δεν σημειώνονταν κάποια θέματα:
1.H μεγαλύτερη αύξηση της γεννητικότητας σημειώνεται στις κουρδικές και όχι στις τουρκικές περιοχές ενώ αν υπάρχει αύξηση πληθυσμού στην δυτική Τουρκία αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης των κουρδικών στοιχείων από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.
2. Στην πραγματικότητα η γεννητικότητα των Κούρδων είναι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή των Τούρκων οι οποίοι παρουσιάζουν στοιχεία περίπου με αυτά της χώρας μας.
3. Είναι η χειρίστου είδους προπαγάνδα να λέγεται πως η Τουρκία θα αγγίξει τους 100 εκατομμύρια «Τούρκους» αφού είναι γνωστό πως η χώρα ήδη αυξάνει τον πληθυσμό της με επιβραδυνόμενο ρυθμό με αποτέλεσμα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να φθίνει με αυξανόμενους ρυθμούς λόγω της απότομης «γήρανσης» του 66,9% το οποίο είναι τώρα «νέο», αλλά δεν κάνει παιδιά.
4. Ο λόγος που δεν γίνεται λόγος για «Τούρκους» αλλά για αριθμό ανθρώπων που διαμένουν στην Τουρκία γίνεται προφανής αν κάποιος αναλογιστεί τις δεκάδες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που διαβιούν σε μία χώρα η οποία μαστίζεται από οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και εθνικά προβλήματα επιβίωσης.…………………………… ολόκληρο το άρθρο στο defencenet.gr

Τμήμα αναλύσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: