Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ο Obama ψάχνει συνεργάτες

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ορκίζεται σε 75 μέρες, στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ομπάμα ψάχνεται για να στελεχώσει το επιτελείο των συνεργατών του αλλά και τις διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Τα ονόματα που θα ανακοινώσει θα δείξουν και τις στροφές που θα χαρακτηρίσουν την πολιτική του, εσωτερική και εξωτερική.
Έχει ήδη συσταθεί ομάδα που θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για την μετάβαση στο Λευκό Οίκο, να διαλέξει τα μέλη του νέου του υπουργικού συμβουλίου και να δρομολογήσει προεκλογικές υποσχέσεις σε θέματα πολιτικής. Το σημαντικό όμως παραμένει, τα πρόσωπα που θα ανακοινώσει και ειδικά για μας, ποιος θα αναλάβει ΥΠΕΞ. Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως δύο πολέμους και μια σοβαρότατη διεθνή οικονομική κρίση.
Το πρώτο αξίωμα για το οποίο αναζητά αυτή τη στιγμή συνεργάτη είναι του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δηλαδή του ανώτατου συμβούλου του προέδρου. Έχει προσεγγίσει τον βουλευτή του Ιλλινόις, Ράμ Εμάνουελ, που είχε υπηρετήσει στο Λευκό Οίκο και επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δεν έχει δεχτεί ακόμα την θέση.

Ο Ομπάμα κέρδισε τελικά 349 εκλεκτορικές ψήφους (52%). έναντι 162 εκλεκτορικών ψήφων που κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του γερουσιαστής από τη Αριζόνα, Τζον Μακέην(το καθόλου άσχημο σε ποσοστό 46%).

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία

06-11-2008









Νέες πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν μια μόνο μέρα μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η Αμερικανική οικονομία βρίσκεται ξεκάθαρα σε ύφεση. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε ο τομέα της προσφοράς υπηρεσιών που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της Αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα δύο άλλες εκθέσεις δείχνουν μείωση των εργασιακών θέσεων κατά χιλιάδες και ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 79%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παπουτσάκης είπε...

Η Μόσχα απειλεί με πυραύλους Ισκαντέρ

06-11-2008
Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «απογοητευτική» την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει πυραύλους μικρού βεληνεκούς στα σύνορα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξουδετερώσουν τις Ρωσικές ανησυχίες για την ανάπτυξη της Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία. Ο κ. Μακόρμακ επανέλαβε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν στοχεύει την Ρωσία.

Πάντως σε βαρυσήμαντη ομιλία του τη Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, στα σύνορα με την Πολωνία και την Λιθουανία και επεσήμανε ότι η Μόσχα θα τοποθετήσει επίσης μηχανισμό ηλεκτρονικών παρεμβολών της ομαλής λειτουργίας της Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη Τετάρτη τις σοβαρές ανησυχίες της συμμαχίας για την συμμόρφωση της Μόσχας με τις ισχύουσες συνθήκες περιορισμού των εξοπλισμών.

Παπουτσάκης είπε...

Οι πιθανές επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα για τα κρίσιμα υπουργεία
Αμέσως μετά την εκλογή του Ομπάμα στην προεδρία, άρχισαν τα σενάρια για τους υπουργούς που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που θα αντιμετωπίσει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών όταν αναλάβει επισήμως την προεδρία, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις επιλογές του για τις θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνησή του, αλλά και το νέο υπουργό Οικονομικών.

Ο Τίμοθι Γκέιτνερ, πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς και ο πρώην πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ είναι ανάμεσα τους πιθανούς υποψήφιους για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ομπάμα είναι επίσης πολύ πιθανό να ανακοινώσει πολύ σύντομα τον διορισμό του Ραμ Εμάνιουελ, πρώην συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον, στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα έχει ήδη σχηματίσει μια μεταβατική ομάδα που εργάζεται πυρετωδώς για την επιλογή των αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στους Δημοκρατικούς.

Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι η Βάλερι Τζάρετ, στενή φίλη του Ομπάμα, ο Πιτ Ράουζ και ο Τζον Ποντέστα προσωπάρχης του Κλίντον.

Εκτός από τους τρεις υποψήφιους για το υπουργείο Οικονομικών, σημαντική θέση αναμένεται να αναλάβει και η πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον Λόρα Τάισον.

Ρόλους συμβούλων θα αναλάβουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι οικονομολόγοι του πανεπιστημίου του Σικάγο Οστιν Γκούλσμπι και Τζέισον Φέρμαμ.

Για το υπουργείο Εξωτερικών υποψήφιοι είναι ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη Τζον Κέρι, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής της Τζόρτζια Σαμ Ναν και ο απερχόμενος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τσακ Χέιγκελ.

Επίσης ο Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρώην σύμβουλος του Κλίντον είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Ομπάμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής που στελέχωσαν την προεκλογική του εκστρατεία: τον Μαρκ Λίπερτ, τον Ντένις Μακντόναγκ και τον Μπεν Ρόουντς.

Με την τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Ομπάμα μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα να διατηρήσει τον Ρόμπερτ Γκέιτς στο υπουργείο Άμυνας και να διορίσει σύμβουλο του τον Ρίτσαρντ Ντάνζινγκ, πρώην υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Πολεμικού Ναυτικού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπουτσάκης είπε...

«Λεπτές ισορροπίες» στις σχέσεις Ομπάμα - Βατικανού
Αν και ο Πάπας συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογή του, το μέλλον των σχέσεων Βατικανού και ΗΠΑ κρίνεται αμφίρροπο, εξαιτίας έντονων διαφωνιών.



Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ συνεχάρη με επιστολή του τον Μπαράκ Ομπάμα αναφέροντας ότι «υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ιστορική αυτή εκλογή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο Πάπας εξέφρασε στον κ. Ομπάμα «τις ευλογίες του, ώστε ο Θεός, οι Αμερικανοί και όλοι οι άνθρωποι να συνεργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Επίσης, ο Φεντερίκο Λομπάρντι επεσήμανε ότι «η επιστολή αυτή δεν θα δημοσιοποιηθεί, καθώς αποτελεί προσωπικό μήνυμα».

Το θέμα των αμβλώσεων προκαλεί εντάσεις

Δύο μήνες νωρίτερα, το Βατικανό χαρακτήρισε το αμερικανικό κόμμα των Δημοκρατικών ως «το κόμμα του θανάτου», επειδή είχε υποστηρίξει τις αμβλώσεις. Όμως, όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα, η θέση του αυτή δεν στάθηκε ικανή να μεταπείσει τα εκατομμύρια των καθολικών να μην ψηφίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα.

Συνεπώς, το Βατικανό πρέπει να συμβιβαστεί με τις θέσεις των Δημοκρατικών. «Οι περισσότεροι καθολικοί αγνόησαν τους επισκόπους που τους προέτρεψαν να μην ψηφίσουν τον Ομπάμα», τόνισε ο Τομ Ριζ, πρώην συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεολογίας της Τζόρτζταουν.

Η πλειοψηφία των Καθολικών ψήφισε Ομπάμα



Περίπου το 25% των Αμερικανών, δηλαδή 30 εκατομμύρια, είναι καθολικοί, σύμφωνα με exit polls. Από αυτούς, το 54% έδωσαν το σταυρό προτιμήσεως στον κ. Ομπάμα και το 46% στον Τζον Μακέιν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η οικονομία αποτέλεσε «κλειδί» στην απόφαση πολλών Αμερικανών καθολικών. Επιπλέον, ζητήματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και το σύστημα υγείας επισκίασαν το θέμα των αμβλώσεων.

Ορισμένες ομάδες, όπως οι καθολικοί Δημοκρατικοί στήριξαν τον κ. Ομπάμα, επιχειρηματολογώντας ότι η στάση του κόμματός του για τη δημιουργία κοινωνικών προγραμμάτων, όπως η αύξηση του βασικού εβδομαδιαίου μισθού, ενθάρρυνε τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.

Η θέση αυτή ενισχύθηκε με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συγκαταλέγεται στους καθολικούς. Μάλιστα, ο κ. Μπάιντεν σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε επισημάνει: «Στον επόμενο Ρεπουμπλικάνο που θα πει ότι δεν είμαι θρησκευόμενος, θα του τρίψω το βιβλίο με τις προσευχές στα μούτρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ο πρώτος καθολικός που αναδείχθηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως, το θέμα των εκτρώσεων είναι πιθανόν να επανέλθει στο προσκήνιο και να επηρεάσει τις σχέσεις Βατικανού και ΗΠΑ υπό τη νέα ηγεσία του κ. Ομπάμα. Κάτι τέτοιο παραπέμπει στην κυβέρνηση Κλίντον (1993-2001), όταν οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν κατά μέτωπο για ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις και ο δημογραφικός έλεγχος. Αναμένεται να φανεί σύντομα, αν και στη νέα κυβέρνηση θα προκληθούν εντάσεις ανάμεσα στο Βατικανό και τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters και AFP

Παπουτσάκης είπε...

«Δεν πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι με τον Ομπάμα»

Ωστόσο, ο κ. Παπαχελάς προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο «ενθουσιασμένοι» με τον Ομπάμα καιτονίζει: «Νομίζω ότι εκεί έχουμε έναν μεγάλο κίνδυνο της υπεραισιοδοξίας και των υπερβολικών προσδοκιών, μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα της Αμερικής είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα κατεστημένο το οποίο λειτουργεί λίγο πολύ σαν έναν αυτόματο πιλότο. Από την άλλη πιστεύω ότι οτιδήποτε θα προβάλλει μία νέα εικόνα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε θέματα διεθνών συμμαχιών, θα είναι πολύ πιο συναινετικός ο κ. Ομπαμα. και πιστεύω ότι θα είναι αρκετά πιο κοντά στην Ευρώπη σαν πρόεδρος».

Σχετικά με το Ρεπουμπλικανικό προεδρικό δίδυμο υποψηφίων, Τζον Μακέιν - Σάρα Πέιλιν, οι τρεις αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώτος είναι μεν ένας άνθρωπος συντηρητικός, αλλά ταυτόχρονα αυτόνομος, που θα διαφοροποιηθεί ως έναν βαθμό από την πολιτική Μπους, χωρίς ωστόσο να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κατεύθυνση. Όσο για την Σάρα Πέιλιν, υπήρξαν επικριτικά για την στάση της και το λόγο της, κυρίως γιατί δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την αρχική επιτυχία της στον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Ο Μακέιν δεν άρεσε στους πολύ συντηρητικούς

Χαρακτηριστικός ήταν ο κ. Βερέμη, ο οποίος ανέφερε: «Ο Μακέιν δεν άρεσε στους πολύ συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Τον θεωρούσαν μάλλον μετριοπαθή και κινδύνευε να μην κατέβουν στις εκλογές οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι. Κέρδισε μεν του ακραίους, αλλά φοβάμαι ότι έχασε το Κέντρο του. Φοβάμαι…δεν φοβάμαι…το ελπίζω ότι έχασε το Κέντρο του, το οποίο πήγε προς τον Ομπάμα». Σχετικά με την υποψήφια αντιπρόεδρο, ο καθηγητής ήταν αρκετά επικριτικός και σχολίασε: «Η κ. Πέιλιν επίσης, μετά την αρχική επιτυχία αν θέλετε στις σφυγμομετρήσεις - γιατί άρχισε να κερδίζει αν θέλετε κάποιους θρησκευόμενους, συντηρητικούς Αμερικάνους, που είδαν στην κ. Πέιλιν την δικιά τους οικογενειακή και άλλη κατάσταση - τώρα έχει αρχίσει να γίνεται «νούμερο». Είναι αντικείμενο πλάκας πλέον. Οι περισσότεροι σταθμοί την παρουσιάζουν να λέει διάφορα απίθανα και ευτράπελα, να την εξορκίζουν, να ξορκίζουν το διάβολο από μέσα της πραγματικές εικόνες, όχι φανταστικές και βέβαια την μιμούνται κατά κόρον διάφοροι μίμοι, οπότε γίνεται αντικείμενο θυμηδίας».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Οικονομίδης βλέπει στον Τζον Μακέιν ότι «προσφέρει κάτι πιο σίγουρο σε σχέση με το τι προσφέρει ο ίδιος ως άνθρωπος αλλά με το παρελθόν του, την πείρα και τις εμπειρίες που έχει ως Αμερικάνος στο εξωτερικό. Προσφέρει μια σιγουριά την οποία ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έχει δείξει ακόμα ότι την έχει».

Με τη σειρά του ο κ. Παπαχελάς εκτιμά ότι αν ο κ. Μακέιν κερδίσει τις εκλογές «η Αμερική θα χάσει μία μεγάλη ευκαιρία στο να ξαναπακετάρει τον εαυτό της διεθνώς, να προβάλλει μία νέα εικόνα, που το χρειάζεται απελπιστικά μετά από την εμπειρία Μπους. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι ο κ. Μακέιν θα είναι αρκετά διαφορετικός από τον πρόεδρο Μπους. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι έμπειρος, έχει δείξει ότι είναι ανεξάρτητος. Δεν νομίζω ότι θ' ακολουθήσει ακριβώς την ίδια γραμμή. Από την άλλη όμως δεν πιστεύω ότι θα είναι αυτό το καινούργιο, το οποίο περιμένουμε εμείς οι υπόλοιποι τουλάχιστον εκτός Αμερικής από αυτές τις εκλογές».

Ο φυλετικός παράγοντας

Τέλος, ο κ. Παπαχελάς κρίνοντας τις δυνατότητες των υποψηφίων να κερδίσουν την εκλογική αναμέτρηση θεωρεί πως ο Ομπάμα είναι ο πιθανότερος νικητής, διατηρεί ωστόσο δύο επιφυλάξεις: «Η πρώτη είναι κατά πόσον μπορεί να μετρηθεί, ο παράγοντας της δυσπιστίας απέναντι σ' έναν μαύρο υποψήφιο. αν δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν θα ψηφίσουν Ομπάμα, γιατί θέλουν να το κρύψουν για κάποιον λόγο. Κι αυτό μπορεί τελικά, κάπως, ν' αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η δεύτερη πάλι επιφύλαξη είναι πόσο έχει μετρηθεί σωστά αυτό το φαινόμενο των νέων ψηφοφόρων. Χρόνια ακούμε ότι υπάρχουν κάποιοι νέοι οι οποίοι μπαίνουνε στο σύστημα το εκλογικό. Φέτος υποτίθεται ότι αυτό έχει πάρει απτή μορφή, νέοι, μαύροι, λατίνοι, κτλ. Θέλω όμως προσωπικά να δω το βράδυ της επόμενης Τρίτης κατά πόσο αυτό όντως έκανε τη διαφορά».

Μένει λοιπόν να δούμε σε ποιον υποψήφιο θα δώσουν την εκλογική νίκη, τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ιδιαιτερότητα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια μπορεί να δείτε τις συνεντεύξεις των τριών αναλυτών και να διαβάσετε το πλήρες κείμενο.

www.kathimerini.gr

Παπουτσάκης είπε...

Τι θα αλλάξει ο Ομπάμα στην οικονομία των ΗΠΑ
Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καλείται να δώσει λύσεις σε πολλά οικονομικά ζητήματα, με το σημαντικότερο την οικονομική κρίση η όποια είναι η χειρότερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.
Επιμέλεια: Ελένη Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr

Η χρηματοοικονομική κρίση και το χάος στην Wall Street θα απασχολήσουν τον Μπαρακ Ομπάμα, ο οποίος θα πρέπει να «σκύψει» πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της αύξησης του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και της εξάρτησης των ΗΠΑ από τα ξένα ενεργειακά αποθέματα.

Ο νέος πρόεδρος έχει προτείνει την προσφορά δεύτερου κυβερνητικού πακέτου οικονομικής στήριξης, αξίας 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει κεφάλαια για τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στα έργα υποδομής, αλλά και νέο γύρο φοροαπαλλαγών.

Παράλληλα, προτείνει το διπλασιασμό του ποσού εγγυητικών δανείων που ψήφισε το Κογκρέσο για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας και υποστηρίζει τη δημιουργία μηχανισμού για τη δανειοδότηση πόλεων και πολιτειών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Το κόστος του σχεδίου που προτείνει για την ενίσχυση της οικονομίας, ανέρχεται στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοσέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «Ειλικρινά, ελπίζω με τον κ. Ομπάμα πρόεδρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ευρώπη». «Έφθασε η στιγμή για μια νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Το «στοίχημα» για τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο πεδίο της οικονομίας θα είναι πιο σημαντικό από το να εμφανίσει στο τέλος της θητείας του καλύτερες επιδόσεις από αυτές των προκατόχων του. Ο νικητής των εκλογών καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση από το 1929, να σχεδιάσει και να εφαρμοσει το New Deal του παγκοσμιοποιημένου 21ου αιώνα. Ισως η μόνη προσήκουσα σύγκριση να είναι με τον Φρ. Ρούσβελτ.

Οικονομική κρίση

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση η οποία μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Ο Ομπάμα έχει εξαγγείλει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Το πακέτο, ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για υποδομές και φοροελαφρύνσεις.

Υγειονομική Περίθαλψη

Ο Ομπάμα έχει προτείνει ένα εθνικό σύστημα ασφάλισης που θα επιτρέπει στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ασφάλιση παρόμοια με αυτή των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, η οποία θα συμπληρώνεται μερικώς από φόρους που θα καταβάλλουν οι εργοδότες που δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Υποστηρίζει τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των λαθών.

Ενέργεια

Η πετρελαϊκή εξάρτηση των ΗΠΑ από άλλες χώρες θεωρείται απειλή τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την οικονομία. Ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και την πυρηνική ενέργεια, αλλά τονίζει τη σημασία που έχει η μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και οι μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φορολογία

Ο Ομπάμα τόνισε ιδιαίτερα το φορολογικό του πρόγραμμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας ότι η φορολογική προσέγγιση του ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν θα ευνοούσε τις μεγάλες εταιρείες, ενώ η δική του συνεπάγεται φοροελαφρύνσεις για την ευρεία μεσαία τάξη. Σκοπεύει επίσης να ανακαλέσει ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές για τους οικονομικά ευκατάστατους, που είχε θεσπίσει ο Τζωρτζ Μπους.

Εμπόριο

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες ως μέσο προώθησης καλύτερων εργασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Έχει επίσης υποσχεθεί την κατάργηση φοροαπαλλαγών που ενθαρρύνουν αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters