Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ισλανδία:η «Lehman Brothers» της Ευρώπης


Η Ισλανδία αποκαλείται, τώρα, η «Lehman Brothers του Ατλαντικού», αλλά η μικρή χώρα του Βορρά ήταν γνωστή έως τώρα για τις εξαιρετικές κοινωνικές συνθήκες, τις οποίες απολάμβαναν οι κάτοικοί της. Στο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ βρισκόταν σε κορυφαίες θέσεις, ενώ την τελευταία δεκαετία είχε πετύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%. Το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα στη χώρα ήταν υψηλότερο από τις ΗΠΑ. Πώς έφθασε στην κατάρρευση;
Η αφορμή ήταν η χρεοκοπία της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας. Η Landsbanki έπεσε έξω όταν οι πιστωτές της αρνήθηκαν να συνεχίζουν τη δανειοδότησή της. Η τράπεζα κρατικοποιήθηκε και η ιστορική παρουσία 120 ετών στην τραπεζική αγορά σταμάτησε απότομα… Ωστόσο, η χρεοκοπία δεν αιφνιδίασε, στην πραγματικότητα. Η χώρα εδώ και καιρό βρισκόταν σε δίνη της πιστωτικής κρίσης και αναζητούσε συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Το νόμισμα της χώρας συνδέθηκε με το ευρώ αφού προηγουμένως υποτιμήθηκε 35% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.Το ερώτημα είναι αν η σημερινή ισοτιμία μπορεί να διατηρηθεί. Η υποτίμηση του νομίσματος έπληξε τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, αλλά και τους ιδιώτες που είχαν δανειστεί σε ευρώ προκειμένου να επωφεληθούν από το χαμηλότερο επιτόκιο. Τώρα πια η επιβάρυνση όλων των δανεισμένων σε ευρώ είναι μεγάλη και ήδη το ισλανδικό επιτόκιο ξεπερνά το 15%, ενώ ο πληθωρισμός κινείται με 14%.
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να αυξήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, που υπολογίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ, λιγότερα από το μετοχικό κεφάλαιο ορισμένων μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα.
Η «εύκολη λύση» που εξετάζεται είναι να ληφθεί δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ από τη Ρωσία. Το ποσό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και προκαλεί γεωπολιτική ένταση, καθώς εκδηλώνεται η δυσφορία νατοϊκών παραγόντων, που θεωρούν ότι η Ρωσία θα ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα προκειμένου να διευκολύνει τη μικρή χώρα…
Η γραφική χώρα του Βορρά βρίσκεται σε χρεοκοπία επειδή είναι υπερχρεωμένη. Το εξωτερικό χρέος της ήταν 39 δισ. ευρώ το 2005, τριπλάσιο του ΑΕΠ. Το 94% του εξωτερικού χρέους προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στις τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος των εταιρικών χρεών και, κυρίως, των τραπεζών είναι προς το εξωτερικό. Η Ισλανδία είναι θύμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και, κυρίως, των τραπεζών της. Οι τράπεζες της χώρας δεν στήριζαν την ανάπτυξή τους στην προσέλκυση καταθέσεων αλλά στην εξασφάλιση δανείων. Και τώρα παρασύρουν την οικονομία σε κατάρρευση κάτω από το βάρος του εξωτερικού χρέους. Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας αλλά, κυρίως, των τραπεζών στηριζόταν στην εξασφάλιση δανείων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο. Τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όταν άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς η κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη. Μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνει η κρίση αυτή είναι το τέλος του μοντέλου ανάπτυξης που στηρίζεται σε χρέη. Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι χώρες που δεν χρηματοδοτούν την ανάπτυξη ή και τη διαβίωσή τους με δικούς τους πόρους θα έχουν δυσκολίες. Από μικρές έως ανυπέρβλητες…

9 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Δευτέρα 13.10.08 / Αθήνα 20 °C
e-tipos.com
Ελλάδα Κόσμος
Οικονομία Σπορ
Ζωή Πόλις
Αυτοκίνητο Ψυχαγωγία
Νέους κανόνες ζητεί ο Γκόρντον Μπράουν


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση είναι μία μεγάλων διαστάσεων μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τα πρότυπα ενός «νέου Μπρέτον Γουντς».

Η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 44 χωρών ή εξόριστων κυβερνήσεων τον Ιούλιο του 1944 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έθεσε τις βάσεις των κανονιστικών διατάξεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «είχε καθορίσει κανόνες για έναν κόσμο περιορισμένης ροής κεφαλαίων», υπενθύμισε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Τώρα πρέπει να καθορίσουμε νέους κανόνες για ένα κόσμο όπου οι ροές κεφαλαίων είναι διεθνείς», πρόσθεσε.

«Ορισμένες φορές», συνέχισε, «μία κρίση είναι απαραίτητη για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάτι που είναι φανερό και θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια».

Οπως είπε, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιοστωτικού συστήματος «οφείλει να συνοδεύεται από μία ευρύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία, όπως αυτή που άρχισε την περασμένη εβδομάδα με τη συντονισμένη δράση (πολλών κεντρικών τραπεζών) σχετικά με τα επιτόκια».

«Μέσα στην εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και θα προτείνουμε μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των αρχών και των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσουμε για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον κόσμο», κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Την επαύριο της συνεδρίασης του Eurogroup και της υιοθέτησης σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γερμανίας ανακοίνωσαν σχέδια διάσωσης των τραπεζών τους, ενώ θετικές είναι οι αντιδράσεις των χρηματιστηρίων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB έως και του ποσού των 37 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε επίσης τους διευθυντές των τριών τραπεζών, ότι δεν πρόκειται να πάρουν μπόνους φέτος.

Στη Γερμανία, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει εγγύηση 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια και 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε, πάντως, πως τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών δεν θα λειτουργήσουν αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση των διεθνών ρυθμίσεων για να τεθεί τέλος στις υπερβολικές διακυμάνσεις της αγοράς.

Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Σαρκοζί, θα διαθέσει εγγυήσεις ύψους ως και 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες,

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η θα διαθέσει συνολικά ως 360 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει τις διατραπεζικές συναλλαγές και για να ενισχύσει τα τραπεζικά ταμεία.

Την εγγύηση των διατραπεζικών δανείων έως το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2008 ανακοίνωσε, στο μεταξύ, η Ισπανία, η οποία, ωστόσο, δεν προχωράει σε επανακεφαλοποίηση των τραπεζών της, κρίνοντας ότι το οικονομικό της σύστημα είναι επαρκώς σταθερό.

Σε «τροχιά» χαλάρωσης το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο μεταξύ, η Κομισιόν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς αναγνώρισε ότι ο στόχος για μηδενικά δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης, έως το 2010, είναι δύσκολος, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Διαβάστε περισσότερα

Κ. Παπούλιας: Τα αίτια της κρίσης

Στην απληστία, την ιδεολογική αποστασιοποίηση από την πραγματική οικονομία και στο διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος, εντοπίζει τις αιτίες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όπως δήλωσε από το Ανόι του Βιετνάμ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55577

Παπουτσάκης είπε...

«Σώστε τις τράπεζες»
Στη γραμμή Μπράουν τα μέτρα των «15».
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίστηκαν χθες στο Παρίσι οι 15 ηγέτες της ευρωζώνης, οι οποίοι, υιοθετώντας στην ουσία τα βασικά στοιχεία του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης, εγγυήθηκαν ότι καμία σημαντική τράπεζα σε κράτος-μέλος δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πτώχευση. Η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB έως και του ποσού των 46,6 δισ. ευρώ.

Η διάσωση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας θα γίνεται με εθνικά μέσα αλλά συντονισμένα και στα 27 κράτη-μέλη, ενώ όπου απαιτείται θα επιδεικνύεται η κοινοτική αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των ηγετών οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωζώνης κ.κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι «15» εγγυώνται ότι θα αποτρέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης (συμμετοχής δηλαδή στο μετοχικό τους κεφάλαιο), τη χρεοκοπία τραπεζών. Ουσιαστικά δεν ελήφθη απόφαση για πακέτο σωτηρίας τύπου Πόλσον, καθώς μια τέτοια πρόταση την είχε απορρίψει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά για υιοθέτηση μέτρων που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκόρντον Μπράουν.

Οι κρατικές εγγυήσεις της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2009, ενώ θα δίνονται με πολλούς τρόπους που θα στηρίζουν την ανάληψη κεφαλαίων. Πάντως κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να καθορίσει το εθνικό ποσό που θα διαθέσει.

Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και ανταλλαγή των λεγόμενων «τοξικών» προϊόντων με κρατικά ομόλογα. Οι «15» διαβεβαιώνουν ότι η κρατική παρέμβαση σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του Ευρωπαίου φορολογουμένου, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών που ζητούν κρατική παρέμβαση θα υποστούν και αυτές τις συνέπειες της παρέμβασης, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό την απομάκρυνσή τους.

Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών, ώστε να αρχίσουν πάλι να δανείζονται μεταξύ τους, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις, νοικοκυριά).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πήγε χθες στο Παρίσι παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες και με τα συντονισμένα μέτρα που λήφθηκαν χθες από τους «15» θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ανακοινώνει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, συνολικού ύψους πολλών δισ. ευρώ, και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εθνικά προγράμματα. Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 δισ. ευρώ. Από τις μικρότερες χώρες, η Πορτογαλία αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αποδεσμεύσει €20 δισ. για τράπεζες που ενδεχομένως θα χρειαστούν ρευστότητα.

Τα σχέδια διάσωσης, εκτός από την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της εισόδου του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, θα εγγυώνται και τα δάνεια που συνάπτουν οι τράπεζες μεταξύ τους.

Τα 6 σημεία της συμφωνίας

1 Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να ενεργήσουν από κοινού και αποφασιστικά προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή τροχιά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποκατασταθει η χρηματοδότηση της οικονομίας.

2 Θα αποτρέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης με τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο, τη χρεοκοπία σημαντικών τραπεζών, των οποίων ενδεχόμενη πτώχευση θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του χρηματοπιστωτικό συστήματος.

3 Θα εγγυηθούν την αναχρηματοδότηση των τραπεζών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

4 Οι εγγυήσεις θα δίδονται με πολλούς τρόπους που θα στηρίζουν την ανάληψη νέων κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και η ανταλλαγή «τοξικών» προϊόντων των τραπεζών με κρατικά ομόλογα.

5 Η παρέμβαση του κράτους θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του φορολογούμενου, ενώ θα εξασφαλίζει ότι οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών θα υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής παρέμβασης.

6 Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τα ποσά που θα διαθέσουν σε εθνικό επίπεδο για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε όλοι να γνωρίζουν το ποσό που θα διατεθεί για την ομαλοποίηση του συστήματος.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55570

Παπουτσάκης είπε...

Ερχονται και ακριβότερα δάνεια

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αν αυτό κριθεί αναγκαίο έστειλε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πάντως διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.

Παράλληλα όμως νέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους δανειολήπτες, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι το αυξημένο κόστος χρήματος δεν έχει «περάσει» στο σύνολό του στα επιτόκια των δανείων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο υπ. Οικονομίας υποστήριξε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα μέτρα ενίσχυσης των εμπορικών τραπεζών, αξιοποιώντας το «ευρωπαϊκό οπλοστάσιο».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν -εκτός από την εγγύηση των καταθέσεων- την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των προβληματικών τραπεζών, με το κράτος να αποκτά μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου, την αγορά των «τοξικών» στοιχείων από τους ισολογισμούς τους και την παροχή κρατικής εγγύησης για την αναχρηματοδότηση των χρεών των τραπεζών.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη την παρέμβαση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, δίνοντας και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί και η χώρα μας αν χρειαστεί.

Στην παρέμβασή του ο κ. Προβόπουλος ουσιαστικά προέβλεψε νέα άνοδο των επιτοκίων. Οπως είπε, το αυξημένο κόστος που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι τράπεζες (υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις και τη διατραπεζική αγορά) δεν έχει περάσει στο σύνολό του στα επιτόκια των δανείων, κάτι όμως που θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ετσι, άνευ πρακτικού αντικρίσματος αποδεικνύεται για χιλιάδες δανειολήπτες η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της ΤτΕ θέλησε να καθησυχάσει εκ νέου τους καταθέτες, καθώς σε ερώτηση σχετική με τα φαινόμενα μεταφοράς αποταμιεύσεων σε μεγαλύτερες τράπεζες απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν έχω μετακινηθεί γιατί νιώθω ασφαλής και βέβαιος». Πάντως, έχει ήδη συστήσει στα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθήσουν πολύ πιο προσεκτική πολιτική στις χορηγήσεις δανείων.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55581

Παπουτσάκης είπε...

Ουρές για λίγα γραμμάρια χρυσό
Δευτέρα, 13.10.08

Στο χρυσό αναζητούν την ασφάλεια εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης οι πολίτες της Ευρώπης. Καθώς η εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες και το Χρηματιστήριο μειώνεται, στρέφονται προς πιο παραδοσιακές μορφές επένδυσης - ράβδους ή νομίσματα χρυσού.

Η ζήτηση τελευταία έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που μεγάλα νομισματοκοπεία της «γηραιάς ηπείρου», όπως το αυστριακό, ανταποκρίνονται οριακά. Οπως δηλώνει στο BBC ο διευθυντής του Κέρι Τάτερσαλ, τις τελευταίες εβδομάδες έχει προστεθεί μια τρίτη βάρδια εργασίας, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν πουληθεί 100.000 ουγκιές χρυσού που αντιστοιχούν στις πωλήσεις ενός τετραμήνου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο Λονδίνο, δίπλα από το ξενοδοχείο Σαβόι, στην έδρα του ομίλου ATS, ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους ράβδων και νομισμάτων του πολύτιμου μετάλλου στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες σχηματίζονται ουρές. Η αγορά χρυσού έχει να γνωρίσει τέτοια κίνηση από τη δεκαετία του ’80, όπως εκτιμά στην εφημερίδα «Financial Times» ο Φίλιπ Ολντεν, διευθυντής του τμήματος κοσμημάτων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, καθώς ο χρυσός θεωρείται ένα «εγγυημένο επενδυτικό καταφύγιο». Αυξημένη κίνηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στη Γερμανία η Μπούντεσμπανκ, η τράπεζα με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως παρά την αυξημένη ζήτηση δεν θα διαθέσει τους επόμενους μήνες περισσότερο χρυσό από την ποσότητα που είχε συμφωνηθεί με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν ξεσπάσει η κρίση.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55583

Παπουτσάκης είπε...

Το ΔΝΤ υπέρ του σχεδίου δράσης της Ευρωζώνης
Δευτέρα, 13.10.08

O διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει το πλάνο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος που υιοθέτησαν οι χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του Ευρώ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, ιδιαιτέρως το σχέδιο δράσης του G7 και το πλάνο που υιοθέτησαν οι χώρες στη ζώνη του Ευρώ, είναι «ακριβώς το είδος των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, που ήταν δίπλα στον Ντομινίκ Στρος Καν στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει την ανάγκη «κοινής δράσης» με στόχο «την οικοδόμηση ενός καλύτερου συστήματος για το μέλλον».

Εν τω μεταξύ ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προειδοποιώντας ότι μπορεί να υποστούν τις πιο σοβαρές συνέπειες από την παρατεταμμένη κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς δεν έχουν τον πλούτο που απαιτείται για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών τους. Πάντως υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν «όλο το φάσμα των πηγών» που διαθέτουν για να βοηθήσουν τις χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κρίση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, «έχουν κίνδυνο να οπισθοχωρήσει σοβαρά η προσπάθειά τους για βελτίωση της ζωής των πληθυσμών τους , από οποιαδήποτε παρατεταμμένη έλλειψη ρευστού ή επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυσσόμενων Χωρών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας απηύθυναν έκκληση για περισσότερη στήριξη ενός κοινού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ήδη οι αναπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση προσθέτει μία κρίση στην κρίση» για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποίησε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι «οι άλλες κρίσεις» θα εξακολουθήσουν να απειλούν ακόμα και όταν θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55586

Παπουτσάκης είπε...

Επιστροφή στον κρατικό παρεμβατισμό
Δευτέρα, 13.10.08
Η λύση που επέλεξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν για τη μερική κρατικοποίηση των τραπεζών παίρνει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του υπουργού Οικονομικών κ. Χένρι Πόλσον δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το αμερικανικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει τράπεζες αγοράζοντας μετοχές, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ρόλο του «λευκού ιππότη» για τη διάσωση τραπεζών δεν τον έχουν αναλάβει επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά το κράτος. Η μεταστροφή αυτή οριοθετεί ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της αγοράς, σχεδόν 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την έναρξη της παγκοσμιοποίησης. Πολλοί μιλούν ήδη για το τέλος στην εποχή του «νεοφιλελευθερισμού» και την επιστροφή της κρατικής παρέμβασης μέσω ενός νέου συμβολαίου (new deal) στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της φιλελεύθερης σχολής εκτιμούν ότι οι κρατικοποιήσεις τραπεζών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προσωρινή κατάσταση, προσθέτοντας ότι με τη λήξη του πιστωτικού συναγερμού οι κυβερνήσεις θα μεταπωλήσουν τα μερίδιά τους, ενδεχομένως και με σημαντικό κέρδος.

Στη δραματική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 7 πλουσιότερων κρατών (G7) που έγινε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, εγκρίθηκε σχέδιο δράσης 5 σημείων για τη διάσωση των τραπεζών. Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες του G7 (Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) δεσμεύθηκαν να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης, θα λάβουν μέτρα ώστε κάθε κράτος να εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις.

Αντίστοιχη δέσμευση υπήρξε αργότερα και στη διευρυμένη σύνοδο των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών (G20).

Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 35 δισεκατομμύρια στερλίνες (43,75 δισ. ευρώ) για τη διάσωση 4 τραπεζών (Royal Bank of Scotland, Halifax BOS, Lloyds και Barclays). Εάν τελικώς χορηγηθούν τότε η κυβέρνηση θα ελέγχει το 50% της RBS και το 70% της HBOS αποκτώντας ουσιαστικά τον έλεγχο στη διοίκησή τους.

Και η Γερμανία είναι πολύ κοντά στην υιοθέτηση σχεδίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών. Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενέκρινε πακέτο ποσού 30 δισ. ευρώ, ενώ και στη Γαλλία η κυβέρνηση Σαρκοζί θα συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών που έχουν προβληματικά χαρτοφυλάκια.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55579&voteresult=2&pollVotedId=1812

Παπουτσάκης είπε...

Κ. Παπούλιας: Τα αίτια της κρίσης
Δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βιετνάμ
Δευτέρα, 13.10.08

Στην απληστία, την ιδεολογική αποστασιοποίηση από την πραγματική οικονομία και στο διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος, εντοπίζει τις αιτίες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Τη Δευτέρα πάντως οι χρηματαγορές ανακάμπτουν μετά και την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υιοθέτησε το Eurogroup.

Από το Ανόι του Βιετνάμ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νγκουέν Μινχ Τριέτ:

«Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην απληστία, στην ιδεολογική αποστασιοποίηση από το τι σημαίνει πραγματική οικονομία, στον διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος και στην άποψη ότι υπάρχει ένα μαγικό χέρι που μπορεί από μόνο του χωρίς κρατικό έλεγχο και κοινωνική ευθύνη να δημιουργεί και να διανέμει δίκαια τον πλούτο».

Αναφερόμενη στη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, μετά και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η ουσία είναι πως υπάρχει μια άλλη αυτοπεποίθηση στην ΕΕ,η οποία τώρα πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα προστατεύσουν τα εισοδήματα των ευρωπαίων πολιτών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκο επίπεδο το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε απο αυτή την τρικυμία με το λιγότερο δυνατό κόστος.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αυτές οι αποφάσεις των «15» θα εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, με την ελπίδα ότι και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν ώστε να σταθεροποιηθεί το διεθνές σύστημα» τόνισε η κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ην ανάγκη απάντησης στο αίσθημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη - και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη - να αντιμετωπίσει με επιτυχία ενδεχόμενες περιορισμένες συνέπειες από τη Διεθνή Οικονομική Κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Σημείωσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα της οποία ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας εγγυήθηκαν πολιτικά όλες τις καταθέσεις όλων των ελλήνων, κάτι που έγινε αντικείμενο κριτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όμως τελικά αποδεικνύεται ορθό, καθώς συνέβαλε στην αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας.

Υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός, αντίθετα με ό, τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου, πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδας και μαζί με τον υπουργό Οικονομίας συντόνισαν τις απαραίτητες κοινές δράσεις. Συμπλήρωσε δε πως υπήρξε διαρκής ενημέρωση του ελληνικού λαού και δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού.

«Εμείς, χωρίς να υπερδραματοποιούμε το θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν κάνουμε προσπάθεια να το ωραιοποιήσουμε», τόνισε σημειώνονατς πως τέτοια θέματα δεν ενδείκνυνται για δημιουργία εντυπώσεων και δεν μπορεί να τα προσεγγίζει κανείς με ίχνος προχειρότητας. «Χρειάζεται προετοιμασία, σταθερή γραμμή και ψυχραιμία», συνέχισε.

Η δουλειά της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αντώναρος, έχει δημιουργήσει κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι συνέπειες να είναι σχετικά περιορισμένες για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό.

Επιπλέον ανέφερε πως το διεθνές νομισματικό ταμείο, που είναι αυστηρός κριτής, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι μηδενική ενώ για στη χώρα μας θα είναι στο 2% και πως η δουλειά που έγινε αποδίδει καρπούς. Ο κ. Αντώναρος είπε πως δεν αναθεωρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%, ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού είπε ότι ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ερωτηθείς αν ξεπεράσαμε τα χειρότερα, αφού οι αγορές σήμερα ανέκαμψαν, δεν έκανε κανένα σχόλιο και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να βρίσκονται όσοι πρέπει σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Για το ύψος του ποσού που θα δώσει η χώρα μας για τις τράπεζες ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ενώ σε ό, τι αφορά κοινωνικές παροχές τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το επίδομα θέρμανσης και το ταμείο κοινωνικής συνοχής.

Η επίσκεψη Παπούλια

Εκτός από την αναφορά του στη διεθνή οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον «βαθύ σεβασμό που τρέφει όλη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός προς τον λαό του Βιετνάμ που με τους μακρότατους αγώνες του συμβόλισε ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, κατά τον 20ο αιώνα, την μάχη εναντίον της αυτοκρατορίας και έδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, επιμονή και σχεδιασμός, ακόμη και κατορθώματα που φαίνονται αδύνατα είναι πραγματοποιήσιμα».

Αναφερόμενος δε στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη είπε οτι αυτα δεν μπορεί να λυθούν αν δεν προσεγγίζονται με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή μας όσον αφορά στο Κυπριακό και την συνέχιση της τουρκικής κατοχής στη νήσο, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τον πλευρά του ο βιετναμέζος πρόεδρος χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες και εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στο πολιτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στο εμπόριο και στις επενδύσεις, αυτές είναι περιορισμένες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν και θα βρουν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και σε αυτούς τους τομείς.

Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκησε μιάμιση ώρα και αμέσως μετά υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ, συμφωνίες: για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την συνεργασία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. (διαβάστε περισσότερα)

Ο κ. Παπούλιας τόνισε σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών ότι αυτές «φανερώνουν την βούληση των χωρών μας να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς και μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ανέφερε την παγκόσμια ισχύ της στην εμπορική ναυτιλία, την κομβική της θέση στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής αλλά και την εμπειρία της σε θέματα κατασκευών, επενδύσεων και τουριστικής βιομηχανίας».

Αντιθέτως, δεν υπογράφτηκε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας ναυτιλιακών κερδών που είχε μονογραφεί προσφάτως στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμένος «υπήρξε καθαρά γραφειοκρατική εμπλοκή» καθώς τα αρμόδια υπουργεία του Βιετνάμ δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τα κριτήρια φορολόγησης.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55685

Παπουτσάκης είπε...

Ανοδικά κινούνται οι αγορές
Κέρδη και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Δευτέρα, 13.10.08
Συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν κατά το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υιοθέτησε το Eurogroup και τις εγγυήσεις που αυτό περιλαμβάνει για τις διατραπεζικές συναλλαγές. Κλείσιμο με μεγάλη άνοδο στο ΧΑ.

Η ενίσχυση του δείκτη FTSE-100 επιταχύνθηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να φθάσει στο +5,11% και να διαμορφωθεί στις 4.132,89 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Φρακφούρτης στο μέσον της συνεδρίασης πραγματοποιούσε κέρδη 8%.Ο δείκτης Dax ήταν αυξημένος σε ποσοστό 8,73%,στις 4.941,12 μονάδες, στις 16:38, ώρα Ελλάδας.

Την ίδια περίπου ώρα το χρηματιστήριο της Γενεύης κατέγραφε κέρδη 8,12% ύστερα από μία εβδομάδα κατακόρυφης πτώσης, ενώ στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης Ιbex-35 σημείωνε αύξηση 8,15% και έφθανε στις 9,731,1 μονάδες ύστερα από τις επεμβάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αμερικανικής με στόχο την αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης.

Στο Παρίσι,ο δείκτης AC 40 κατέγραφε αύξηση μετά το μεσημέρι, στις 16:50,ώρα Ελλάδας, 6,59%.

Με άνοδο 5,12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με άνοδο 5,51% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ενώ με +2,53% άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Συνεχίζεται η άνοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχυόταν 436,31 μονάδες (5,16%) στις 8.887,50 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδιζε 48,96 μονάδες (5,44%) στις 948,18 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν κατά 91,01 μονάδες (5,52%) στις 1.740,52 μονάδες.

Θετικό άνοιγμα και στο χρηματιστήριο του Μεξικό, με το δείκτη να κερδίζει 3,87%.

Το χρηματιστήριο του Τόκυο τη Δευτέρα είναι κλειστό λόγω επετείου, ενώ ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σοΐτσι Νακαγκάβα, με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας μελετά το ενδεχόμενο να προσφέρει εγγυήσεις, σε περίπτωση ανάγκης, για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις.

Στο +10,2% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ενώ και οι υπόλοιπες χρηματαγορές της Ασίας κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ενώ ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας.

Με άνοδο 3,65% «έκλεισε» το βασικό χρηματιστήριο της Κίνας, στη Σανγκάη, και ενώ είχε προηγηθεί η χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του.

Αντίθετα, οι σημαντικότεροι δείκτες των δυο χρηματιστηρίων της Μόσχας, οι RTS και Micex, έκλεισαν με σημαντική πτώση, 6,34% και 4,85% αντίστοιχα.

Οπως έγινε γνώστο, το χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ, όπου οι συναλλαγές έχουν διακοπεί από την Πέμπτη, θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55589

Michalis είπε...

Για το αρχικό ποστ να πω ότι υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες. Η κυριότερη είναι ότι η ισλανδική κορόνα συνδέθηκε με το ευρώ. Κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη. Επίσης, μας λεει ότι η αφορμή της κατάρρευσης ήταν η χρεοκοπία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Landsbank. Και γιατί δεν ήταν η χρεοκοπία της Glitnir, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας, από όπου ξεκίνησαν όλα, ή η χρεοκοπία της Kaupthing, της πρώτης μεγαλύτερης που ήταν και η ταφόπλακα;

Διακρίνω μια προχειρότητα στον αρθογράφο του Ελεύθερου Τύπου...