Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Τα δέκα λεπτά διασημότητας του κ. Δαϊλάκη

Το τηλέφωνο του Σταύρου Δαϊλάκη χτύπησε στις 09.15 χθες το πρωί. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης. «Εχε το τηλέφωνό σου ανοικτό» του είπε. Η τύχη του κ. Δαϊλάκη είχε προγραφεί ήδη. Πρόλαβε να πει στον Γ. Τραγάκη: «Λυπάμαι που σε στενοχώρησα».

Το τηλέφωνο δεν ξαναχτύπησε, τουλάχιστον όχι από τη Ρηγίλλης. Ο κ. Δαϊλάκης πληροφορήθηκε την είδηση της διαγραφής του από δημοσιογράφους σε καφέ της οδού Σέκερη, όπου καθημερινά και συνήθως μόνος πίνει τον καφέ του. «Θα περιμένουν πολύ όσοι θέλουν να με διαδεχθούν» απάντησε, όταν τον πληροφόρησαν ότι ο γαλάζιος επιλαχών της Δράμας Σταύρος Παπαδόπουλος ξεσκόνιζε το καλό κοστούμι για την ορκωμοσία.

Η επικοινωνία έγινε, λίγες ώρες αργότερα, διά ζώσης στη Βουλή. Και εκεί ο κ. Δαϊλάκης κέρασε τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένα ακόμη πικρό ποτήρι. Αρνήθηκε να παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας, ώστε να αποκατασταθεί η δύναμη της Ν.Δ. στους 152 βουλευτές. «Εγώ είμαι κόμμα... Δράμα». Η δήλωση του, ανεξάρτητου πλέον, βουλευτή δεν αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία άφησε τη Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από την προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε ένα χρόνο πριν, εξασφαλίζοντας την τρίτη κατά σειρά εκλογή του στη Βουλή.

Γεννημένος το 1953, στο Δοξάτο Δράμας, ο τραπεζοϋπάλληλος στο επάγγελμα Στ. Δαϊλάκης ξεκινά την πολιτική του καριέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 1986 εκλέγεται δήμαρχος στη γενέθλια πόλη του, παραμένει όμως στο δημαρχιακό θώκο για ένα έτος. Επανεκλέγεται το 1990 μέχρι και τα τέλη του 1994 όταν και κατεβαίνει υποψήφιος νομάρχης, χωρίς επιτυχία. Μαρτυρίες για τον... ποδοσφαιριστή Δαϊλάκη δεν υπάρχουν. Πάντως, σε ηλικία 16 ετών, κλωτσάει για χάρη των Φιλίππων Δοξάτου και στη συνέχεια, νωρίτερα από τους Ντέμη Νικολαΐδη και Θόδ. Ζαγοράκη, αναλαμβάνει προπονητής και πρόεδρος του σωματείου!

Για χάρη του Δοξάτου ο κ. Δαϊλάκης... επικήρυξε, τον Οκτώβριο του 2006, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. «Οσοι από το Δοξάτο ψηφίζουν στην Αθήνα, δεν θα τον ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές» είπε για τον κ. Παυλόπουλο εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων από τους κατοίκους. Αιτία της επίθεσης ήταν η άρνηση του υπουργού να μεταφέρει την έδρα του καποδιστριακού δήμου στη «μαρτυρική» πόλη του Δοξάτου. «Επρεπε να δεις τον ενθουσιασμό του πλήθους» εξήγησε ο κ. Δαϊλάκης στον Απ. Σταύρου, τότε Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έσπευσε να κλείσει το μέτωπο, κάνοντας λόγο για ένα... ξέσπασμα που οφείλεται στο χαρακτήρα και το προσωπικό του στυλ.
Λεκτικές ακροβασίες

Το ίδιο αυτό στυλ είναι που τον καθιέρωσε ως μία ιδιαίτερη παρουσία στη Βουλή από το 2000 μέχρι και σήμερα. «Βέρος Καραμανλικός» και, συνεπώς, υπεράνω υποψίας -όπως αναγνωρίζουν άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο- ο κ. Δαϊλάκης είναι sui generis. Ευχάριστος στις παρέες, διόλου σοβαροφανής, προτιμά να χρησιμοποιεί παραβολές για να εξηγήσει τις απόψεις του. Η παρομοίωση του πρωθυπουργού με καθαρόαιμο άλογο και των συνεργατών του με... «σταυλάρχες» που δεν το αφήνουν να τρέξει, είναι απλώς ένα δείγμα των λεκτικών ακροβασιών του κ. Δαϊλάκη. Μόνο που αυτή τη φορά του στοίχισε τη θέση του στο κόμμα.

Συχνά φλέρταρε, λένε αρκετοί, με το ευτράπελο. Οπως άλλωστε φλέρταρε με τις παρέες, το ποτό και τις γυναίκες.

Οι εμφανίσεις του στο νυκτερινό κέντρο όπου τραγουδούσε η κ. Στέλλα Μπεζεντάκου έγιναν είδηση, με τον ίδιο να επικρίνει τους δημοσιογράφους ότι ασχολούνται με μία κοινωνική του γνωριμία και όχι με τους λόγους που έχει εκφωνήσει στη Βουλή ή το έργο που έχει επιτελέσει στη Δράμα. Δεν απέφυγε να φωτογραφηθεί με την αοιδό, ούτε και να πάει στα μπουζούκια. Για το φαγητό του, ωστόσο, επιλέγει το εστιατόριο πολυκαταστήματος στην περιοχή του Κολωνακίου. Μάλιστα, μία φορά είχε προσκαλέσει για φαγητό την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, θέλοντας να της αποδείξει πώς μπορεί να πληγεί η ακρίβεια. «Τρως μια χαρά, καθαρά και με μόλις 7 ευρώ» σημειώνει, στους αμήχανους και άμαθους από οικονομικά εστιατόρια συναδέλφους του στη Βουλή.

Συνεργάτες του λένε ότι χθες το πολιτικό του γραφείο στη Δράμα δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα ψηφοφόρων που τον καλούσαν να μην παραιτηθεί. Και μάλλον το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων είναι ειλικρινές. Αλλωστε, ο κ. Δαϊλάκης -πρώτος και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις- έχει παραχωρήσει το βουλευτικό του αυτοκίνητο για μεταφορά μαθητών με ειδικές ανάγκες, έχει συνδράμει οικονομικά και αγρότες ή πολίτες που κινδύνευαν με κατασχέσεις και, κυρίως, δηλώνει ένας εξ αυτών.

«Τρέχω για τη Δράμα» δηλώνει στην προσωπική του σελίδα στο Internet, το ύφος της οποίας είναι αποκαλυπτικό του χαρακτήρα του. «Οι δουλειές δεν κλείνονται με τηλέφωνα! Θέλετε κάποιον να απαντά στα τηλέφωνα ή κάποιον να τελειώνει δουλειές με τις προσωπικές του γνωριμίες και διασυνδέσεις;». Η απάντηση των πολιτών τότε ήταν προφανής. Μένει να αποδειχθεί αν ισχύει και σήμερα, με τον κ. Δαϊλάκη κομματικά άστεγο.
Του Γιωργου Π. Τερζη

3 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Η Στέλλα τα είπε όλα για τον... Δαϊλάκη


"Ο κ. Δαϊλάκης είναι ο ορισμός του gentleman. Πάντα μου άνοιγε την πόρτα στο αυτοκίνητο και προλάβαινε κάθε επιθυμία μου! Και τώρα, με τον Καραμανλή, φέρθηκε αντρίκεια εκφράζοντας δημοσίως τη γνώμη του για τον περίγυρο του πρωθυπουργού. Μόλις περάσει η μπόρα θα τον πάρω τηλέφωνο να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ και από τη στιγμή που κάτι τόσο σοβαρό συνέβη στην καριέρα του, μ’ ενδιαφέρει να μάθω τι σκέφτεται να κάνει από δω και πέρα, αλλά -κυρίως- πώς είναι ψυχολογικά. Με τον κ. Δαϊλάκη γνωριστήκαμε πριν... από χρόνια σε ένα εστιατόριο όπου βρέθηκα για φαγητό με μεγάλη παρέα. Εκείνος έτυχε να κάθεται σε διπλανό τραπέζι. Αφού μας σύστησαν, πιάσαμε την κουβέντα για αρκετή ώρα. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν τον γνώριζα. Είχα ακουστά το όνομά του, αλλά δεν τον είχα δει. Με ρώτησε τι εμπειρίες αποκόμισα από το reality όπου συμμετείχα. Μιλήσαμε για το τραγούδι και τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία. Γενικά είχαμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Είναι ένας άνθρωπος ανατρεπτικός και αυθεντικός. Το κυριότερο; Είναι ο ορισμός του gentleman. Θυμάμαι, όταν είχαμε βγει, μου άνοιγε την πόρτα στο αυτοκίνητο και προλάβαινε κάθε μου επιθυμία. Είναι γοητευτικός άνθρωπος!Η συμπάθεια ήταν αμοιβαία και για ένα διάστημα είχαμε επικοινωνία. Τότε μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά: “Δίνω όλο το μισθό σε φιλανθρωπίες και δεν το ξέρει κανείς. Μόλις όμως βγήκα με την κυρία Μπεζαντάκου, μ’ έμαθε όλη η Ελλάδα!”. Εχει έρθει να με ακούσει, αλλά λίγες φορές. Ολοι οι πολιτικοί εξάλλου πηγαίνουν στα μπουζούκια. Δεν είναι κακό αυτό. Οσες φορές είχε έρθει να με δει, ήταν πολύ ευχάριστος κι ευδιάθετος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάντως δεν έχει φανεί καθόλου. Ο κ. Δαϊλάκης βρίσκεται πάντα κοντά στον πολίτη. Θεωρώ πως και τώρα στήριξε την κυβέρνηση και αυτό δείχνει αντρίκεια συμπεριφορά. Μολονότι δεν συμφώνησε ο Καραμανλής με τις δηλώσεις του, εγώ πιστεύω πως τον στήριξε."

Στέλλα Μπεζαντάκου στην espresso

http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_9230.html

Παπουτσάκης είπε...

«Αν προκληθώ ξανά θα έχουμε πρόωρες κάλπες»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις επόμενες κινήσεις του στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί και άλλος βουλευτής
Τετάρτη, 01.10.08

Ισορροπία τρόμου διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη διαγραφή του κ. Σταύρου Δαϊλάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Η κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης περιορίζεται στον οριακό αριθμό των 151 βουλευτών και η απόφαση του κ. Καραμανλή προϊδεάζει και για αντίστοιχη κίνηση, αν βρεθεί άλλος βουλευτής που θα διαφοροποιηθεί δημοσίως όπως ο βουλευτής Δράμας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαντάζει μονόδρομος.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έδειξε χθες αποφασισμένος να κάνει αυτό το βήμα, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο μέσα σε ένα κλίμα εσωστρέφειας, ούτε να επιτρέψει να τίθεται υπό αίρεση η αξιοπιστία του και το αν εννοούσε όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή. «Αν προκληθώ ξανά, θα έχουμε κάλπες», είναι η φράση που αποδίδουν συνεργάτες του στον πρωθυπουργό. Σε αυτό το πνεύμα έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα». «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση. Δεν χρειάζεται καμιά ερμηνεία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πλέον εξαιρετικά εύθραυστη: μετά την άρνηση του κ. Δαϊλάκη να παραιτηθεί, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία περιορίζεται σε 151 βουλευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Πέτρος Τατούλης. Γι’ αυτόν στην κυβέρνηση όμως εκτιμούν ότι βρίσκεται σε ψυχική απόσταση από τη Ν.Δ. και περιμένουν ούτως ή άλλως διαφοροποίησή του τις επόμενες ημέρες.

Το επικρατέστερο σενάριο, αν γίνει αυτό ή αν υπάρξει διαφοροποίηση άλλου βουλευτή τις επόμενες μέρες, θα είναι να διαγραφεί και να πάει ο κ. Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, πιθανότατα με αιτία την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ενδεικτική για αυτό είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία είχε αυτό ακριβώς το αντικείμενο: Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή αιτία για την επόμενη διαγραφή, αν θα σημαίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να φανεί στην παρούσα φάση όσο γίνεται πιο υπεύθυνη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος υπουργός στον ΕΤ, η συγκυρία δεν είναι η πλέον ευνοϊκή για κάτι τέτοιο, αλλά, εφόσον δεν αποκαθίσταται η πειθαρχία, δεν μπορεί να κυβερνά κανένας με μόνιμη απειλή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν μάλιστα ως ανέφικτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική της δύναμη έχει πέσει κάτω από 151, ακόμα και αν οι βουλευτές που διεγράφησαν ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η διαγραφή Δαϊλάκη εξασφαλίζει μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, η διάρκεια της οποίας μένει να προσδιοριστεί.

Η προσφυγή στις κάλπες είναι πάντως ένα ενδεχόμενο, το οποίο ούτε οι λεγόμενοι «αντάρτες» επιθυμούν ούτε η κυβέρνηση θέλει σώνει και καλά να προκαλέσει. Πολλοί μάλιστα δεν θέλουν καθόλου να φτάσουν εκεί τα πράγματα, όπως έδειξε η πρώτη αντίδραση του Αρη Σπηλιωτόπουλου -προχθές τα μεσάνυχτα στο MEGA- ο οποίος έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα.

To χρονικό του θρίλερ

21.00
Ο κ. Δαϊλάκης είχε κανονίσει να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό δελτίο του σταθμού ΕΧΤRA 3.

22.15
Ο βουλευτής προσήλθε στο στούντιο για να προετοιμαστεί.

23.00
Αρχίζει το δελτίο στο οποίο είναι προσκεκλημένος.

24.00
Ρίχνει τη «βόμβα» επιτιθέμενος ονομαστικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου, στους οποίους καταλογίζει ότι «συγκρατούν από τα γκέμια τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι άλογο κούρσας».

00.30
Ενημερώνεται σχετικώς ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

07.30
Ο βουλευτής Δράμας εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και ΑΝΤ1 και εξηγεί πως εάν του ζητηθεί από το κόμμα θα παραιτηθεί ώστε να διευκολύνει την παράταξή του.

09.15
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, ενήμερος φυσικά για την υπόθεση. Κατευθύνεται στο γραφείο του και έχει τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, στον οποίο γνωστοποιεί την απόφασή του για τη διαγραφή του βουλευτή. Συντάσσει μόνος του τη σχετική επιστολή, λιτή και τυπική, μόλις τριών αράδων.

10.00
Ο πρωθυπουργός συναντά κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γιώργο Σουφλιά.

10.15
Η επιστολή του κ. Καραμανλή φθάνει στη Βουλή και ο κ. Δημήτρης Σιούφας τη δημοσιοποιεί στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα.

11.00
Αρχίζει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με αντικείμενο ζητήματα του υπουργείου Εξωτερικών.

12.00
Ο Σταύρος Δαϊλάκης προσέρχεται στη Βουλή. Προβαίνει σε νέες δηλώσεις με τις οποίες εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

12.30
Εισέρχεται στο καφενείο της Βουλής, όπου συζητά με λίγους δημοσιογράφους και τους βουλευτές κ.κ. Απ. Σταύρου και Γ. Μανώλη. Υποστηρίζει πως ο κ. Ρουσόπουλος πρέπει να αποχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δηλώνει πως δεν πρέπει κανείς εφεξής να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του διότι ελλοχεύει κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης, κάτι που -όπως λέει- δεν είναι καλό για τη χώρα.

14.00
Επισκέπτεται το γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας με δική του πρωτοβουλία, όπως είπε ο κ. Γιάννης Τραγάκης. Ακολουθεί ημίωρη συζήτηση στην οποία φέρεται να τονίζει την αγάπη του για τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τραγάκης τού «υπενθύμισε» τη δέσμευσή του για παραίτηση. Απάντησε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «οι ψηφοφόροι του στη Δράμα τον έχουν κατακλύσει από τηλεφωνήματα με τα οποία του ζητούν να τους εκπροσωπήσει, στηρίζοντας την κυβέρνηση».

14.00
Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και οι υπουργοί-μέλη προβαίνουν σε δηλώσεις, το κεντρικό μήνυμα των οποίων είναι πως «το μήνυμα του κ. Καραμανλή στην Κ.Ε. ήταν σαφές και δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

14.45
Ο κ. Τραγάκης δημοσιοποιεί το διάλογό του με το βουλευτή. Ερωτηθείς από τον ΕΤ τι μέλλει γενέσθαι εάν κι άλλος βουλευτής προβεί σε δηλώσεις οι οποίες θα εκληφθούν ως μη ορθές κι επομένως αποπεμφθεί, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να διαθέτει 150 έδρες, απάντησε: «Τη λύση τη δίνει το Σύνταγμα». Σημειωτέον, κατά το Σύνταγμα οι 150 έδρες δεν θεωρούνται απώλεια της δεδηλωμένης.

15.00
Εντονη είναι η φημολογία ότι ο κ. Δαϊλάκης το «ξανασκέπτεται» εάν τελικώς πρέπει να παραιτηθεί…


ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53960

Παπουτσάκης είπε...

Ο Δήμας είπε: "Πρέπει να βρίσκομαι στην Ελλάδα γιατί έχουμε εκλογές"

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο επίτροπος Σταύρος Δήμας επικοινώνησε με τους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι: "θα είμαι εκτάκτως στην Ελλάδα, έχουμε εκλογές"! Η πηγή είναι αξιόπιστη και βέβαια αυτό μεταφράζεται ως εξής:
Ή ο Δήμας έρχεται για να αναλάβει να βοηθήσει στην εκλογική μάχη ή ο Σταύρος Δήμας θα πάρει εκτάκτως υπουργείο(π.χ. οικονομικών) μέχρι να γίνουν εκλογές. Να πάει δηλαδή ο πρωθυπουργός με ανασχηματισμό σε εκλογές έτσι ώστε να φανεί ότι τελείωσε τον Θ.Ρουσόπουλος και τον Γ.Αλογοσκούφη και να αντιστρέψει με αυτή την κίνηση το αρνητικό κλίμα σε...

βάρος της κυβέρνησης. Πάντως ο Σταύρος Δήμας από την πλευρά διαψεύδει το περιστατικό αλλά και να ήταν έτσι θα το έλεγε; Όλα έγιναν την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων για να μην μπορέσουν να διαρρεύσουν οι πληροφορίες.Από αύριο πάντως έχει να γίνει χαμός αφού ο Καραμανλής έχει τρελαθεί με αυτό που του έκανε ο Δαιλάκης. Μπορεί να μας στέλνει ο κόσμος μηνύματα για εκλογές αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από υπουργικό συμβούλιο. Ο Καραμανλής θα τις κάνει τις εκλογές αλλά το πότε το ξέρει καλά ο ίδιος και ένας ή δύο συνεργάτες του.

http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_7927.html