Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Κ. Καραμανλής: «Απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας η κρίση»

Στο χαιρετισμό του ο Καραμανλής στο "Qatar Business Forum" αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική χρήση. Είναι μία κρίση η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας και οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επενδύσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τις εθνικές οικονομίες απέναντι στους κινδύνους και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή τους δυναμική όταν τελειώσει η κρίση.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει δύο κύριους στόχους: να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μία σειράς αποτελεσματικών μέτρων και δεύτερον να επιταχύνει την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.
Σημείωσε ότι το Κατάρ είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο 1ο σχόλιο

5 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Ντόχα, 26 Οκτωβρίου 2008



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΑΤΑΡ:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»
Qatar Business Forum


Κυρίες και Κύριοι,

Mε ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου σ’ αυτήν την υπέροχη χώρα, την έναρξη αυτού του Forum, με θέμα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις δύο χώρες.

Όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος μοιράζονται παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και η χώρα μου απολαμβάνει ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων με το Κατάρ. Η επίσκεψή μου εδώ υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδω στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και προσδοκώ ότι οι συναντήσεις που θα έχω σήμερα με την Α.Υ. τον Εμίρη του Κατάρ και την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής μας συνεργασίας. Ευελπιστώ ότι το σημερινό Business Forum θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κατάρ.

Αν και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και του Αραβικού κόσμου σημείωσαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου φαίνεται ότι δεν ακολούθησε εξ’ ίσου ταχεία ανοδική πορεία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Κατάρ μπορούν και οφείλουν να συνεργασθούν προς όφελος όχι μόνο των οικονομιών μας αλλά και της ευημερίας των λαών των δύο χωρών. Απαιτείται συνεπώς εντατικοποίηση και επαρκής συντονισμός των προσπαθειών μας για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πραγματικές δυνατότητες και των δύο χωρών.

Το Κατάρ είναι αυτήν τη στιγμή μεταξύ των χωρών με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Από την πλευρά μας, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να καταστήσει την Ελλάδα περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και κέντρο για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Σήμερα, η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι επενδυτές και επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από το Κατάρ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την επιχειρηματική μας παρουσία στο Κατάρ, προβάλλοντας και προωθώντας στους καταναλωτές στο Κατάρ τις ελληνικές εμπορικές επωνυμίες.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει έδαφος για ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομικής μας συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι υποδομές, οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η γεωργία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας σε νέους τομείς όπως η δικαιόχρηση (franchising) και οι μεικτές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το Κατάρ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο για την προώθηση και την διάθεση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις άλλες χώρες του Κόλπου.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το απαραίτητο νομικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε επιχειρηματίες και επενδυτές να υλοποιήσουν αμοιβαίως επωφελείς οικονομικές δραστηριότητες, η Ελλάδα και το Κατάρ επωφελούνται από την επίσκεψη αυτή για να βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο υπέρ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται σήμερα να υπογράψουμε διμερή Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

Επιπλέον, το 1ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, με συμμετοχές από 21 αραβικές χώρες, κατέγραψε τη βούλησή μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε έναν τομέα με ιδιαίτερο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μου. Στα βήματα του 1ου Φόρουμ, το 2ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου θα αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την σύμπηξη ακόμη στενότερων εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδος και του Αραβικού κόσμου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η επίσκεψή μου σήμερα στο Κατάρ πραγματοποιείται εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης με διαστάσεις που, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, δεν έχουν προηγούμενο. Η κρίση, που έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ, επηρεάζει τώρα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τον κόσμο γενικότερα. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι μια πραγματική απειλή και αναμένεται να επηρεάσει ακόμη και ισχυρές οικονομίες. Στο πλαίσιο μιας τόσο σοβαρής κατάστασης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε παθητικοί θεατές. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ενεργή: Να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και να προωθήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίσουμε μια ενεργή απάντηση στην απειλή ύφεσης. Η παρουσία μου ανάμεσά σας σήμερα στέλνει και αυτό το σημαντικό μήνυμα. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών μας και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, ώστε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις. Επιπροσθέτως, είναι ζωτικής σημασίας να συντονίσουμε όλοι τις προσπάθειές μας και να υιοθετήσουμε μια συλλογική και στοχευμένη αντίδραση. Στο επίπεδο της ΕΕ, αντιδράσαμε αμέσως και συντονισμένα συγκεκριμενοποιώντας ένα πλαίσιο δράσης, για να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι εγγυόμαστε τις καταθέσεις όλων των πολιτών, σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Επιπλέον, εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδειχθεί ασφαλές και φερέγγυο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή, ώστε να αντιδράσουμε αν χρειαστεί.

Κλείνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε αυτό το τόσο δραστήριο φόρουμ και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μου δεν θα φεισθεί κόπων στην προσπάθειά της να υποστηρίξει ουσιαστικά την ταχεία ανάπτυξη των διμερών οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών μας σχέσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παπουτσάκης είπε...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Ντόχα, 26 Οκτωβρίου 2008



ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
ΣΕΪΧΗ HAMAD BIN JASSΙM BIN JABR AL-THANI


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πράγματι μεγάλη χαρά για μένα που επισκέπτομαι σήμερα το Κατάρ και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την θερμή υποδοχή και την ευγενική φιλοξενία που μου επεφύλαξαν η Α.Υ. ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al -Thani και η Α.Ε. ο Πρωθυπουργός Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani.

Η επίσκεψή μου στο Κατάρ συμπίπτει με μια συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Μια κρίση η οποία σε καθημερινή βάση αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας. Οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επενδύσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος να μπορεί να διασφαλίσει τις εθνικές οικονομίες απέναντι σε κάθε παρόντα και μελλοντικό κίνδυνο και να βοηθήσει να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή τους δυναμική όταν η κρίση θα έχει τελειώσει. Η κυβέρνησή μου έχει θέσει και επιδιώκει δύο κύριους στόχους:
- Να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μιας σειράς αποτελεσματικών μέτρων και
- Να επιταχύνει την εφαρμογή της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μας με τους διεθνείς μας εταίρους.
Πάνω απ’ όλα, πρέπει να ανταποκριθούμε δραστικά και ενεργά, προωθώντας επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ την επίσκεψή μου εδώ στο Κατάρ και τις πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε για την επέκταση της οικονομικής μας συνεργασίας ως ιδιαίτερης σημασίας.

Η Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος μοιράζονται παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και μακρόχρονη συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καλωσορίζει και εργάζεται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών κρατών του Κόλπου. Πέρα από τις επενδύσεις και το εμπόριο, πιστεύω ότι αυτή η σχέση θα πρέπει να αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να συμπεριλάβει μια ευρύτερη στρατηγική αναπτυξιακής συνεργασίας.

Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με την Α.Υ. τον Εμίρη του Κατάρ και την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό, που επιβεβαίωσαν το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και τις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας στον τομέα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα.

Το Κατάρ είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή και μια πολύ δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στο Κατάρ αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των κοινών μας προσπαθειών στον τομέα αυτό. Οι εργασίες του σημερινού Business Forum και η υπογραφή της Συμφωνίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης και του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός, ενισχύοντας ουσιαστικά την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα. Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τις επιτυχείς προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ με σκοπό την επίλυση της πολιτικής κρίσης στον Λίβανο. Επαναβεβαίωσα, επίσης, την υποστήριξη της Ελλάδος, καθώς και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας στην Ειρηνευτική Διαδικασία για την Μέση Ανατολή με στόχο μία οριστική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη στην προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο και παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή. Είχα επιπλέον την ευκαιρία να ενημερώσω τους συνομιλητές μου σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Θα ήθελα για άλλη μία φορά να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για την ευγενική πρόσκληση να επισκεφτώ το Κατάρ και να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε προηγουμένως εντός του μηνός το Κατάρ με τη Ρωσία και το Ιράν για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου επηρεάζει την ενεργειακή πολιτική που ασκείτε στην Ελλάδα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αντιδιαστολή με την αγορά πετρελαίου, δεν υπάρχει ακόμη ενιαία, παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Συνεπώς, τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού σε αέριο ποικίλουν μεταξύ των περιφερειακών αγορών αερίου. Η πιθανή δημιουργία οργανισμού από τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο θα μπορούσε να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενοποίηση της αγοράς αερίου αμβλύνοντας έτσι τις εκάστοτε περιφερειακές διαταραχές στον εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή του αερίου.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια σχετικά μικρή, πλην όμως δυναμική αγορά αερίου, όπως επίσης και μια αξιόπιστη διασύνδεση μεταξύ των παραγωγών χωρών της Ανατολής και των καταναλωτών στη Δύση. Στο σχεδιασμό μας, όπως γνωρίζετε, θεωρούμε τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού ως τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για την εισαγωγή αερίου. Και θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω πως ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές και από αυτήν την άποψη θεωρούμε το Κατάρ ως έναν πολύτιμο δυνάμει εταίρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: H ερώτησή μου απευθύνεται προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συζητήσατε τυχόν επενδυτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ αναφορικά με την Ολυμπιακή;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η επίσκεψή μας στο Κατάρ αφορά μεταξύ των άλλων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Ένας από αυτούς μπορεί ασφαλώς να είναι και η Ολυμπιακή. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει έναν ανοικτό, δημόσιο, διεθνή, πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο μάλιστα ενεργό ρόλο ως Επίτροπος Παρακολούθησης έχει γνωστός διεθνής οίκος που έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία για την κατάθεση των αρχικών μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 31η Οκτωβρίου, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι το τέλος του έτους. Αυτό μπορώ να πω, είναι ότι η Qatar Airways είναι στον κατάλογο των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να σχολιάσετε την πρόσφατη απόφαση του OPEC για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη συγκράτηση, αν όχι την άνοδο, της τιμής του, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης; Φοβάστε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων, ειδικά δεδομένου ότι η ύφεση εμφανίζεται πλέον ως πραγματική απειλή;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρόσφατη απόφαση του OPEC αντανακλά την προσπάθειά του να συγκρατήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου από την πτώση. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών, αλλά όχι ο μόνος, και αυτό φαίνεται καθώς για παράδειγμα σήμερα υποχωρεί περαιτέρω η τιμή του αργού παρά την απόφαση του OPEC. Επιπλέον, και άλλοι παράγοντες είναι σημαντικοί, όπως η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του Ευρώ και ο φόβος ύφεσης.

Επομένως, οι ευθείες συσχετίσεις δεν είναι ασφαλείς για συμπεράσματα και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε, να συμβάλουμε δηλαδή στη δημιουργία ενός κλίματος αστάθειας. Οι πετρελαϊκές κρίσεις στο παρελθόν ήταν οικονομικές κρίσεις, γι’ αυτό και είναι κατανοητή η ανησυχία. Εδώ όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου είναι μεγάλες (νωρίτερα φέτος είδαμε τις ιστορικά υψηλότερες τιμές του φέτος ενώ τώρα ξαναπέφτουν ραγδαία), όμως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κυρίως χρηματοπιστωτική κρίση. Απαιτείται ειδική διαχείριση και προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε ήδη λαμβάνονται μέτρα τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω πως είμαστε σε διαρκή συνεννόηση και αναλαμβάνουμε δράσεις μαζί με τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κατάσταση που διανύουμε με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Εκτός μικροφώνου στην Αραβική). {Ερώτηση σχετικά με Νταρφούρ}

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το υποστηρίζουμε και αυτό μου δίνει την ευκαιρία να δηλώσω ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διπλωματικές προσπάθειες που έχει αναλάβει το Κατάρ ως προς πολλά άλλα ζητήματα όπως η προσπάθεια ειρήνευσης στο Λίβανο με τη Συμφωνία της Ντόχα και βεβαίως την παρέμβαση που μόλις αναφέρατε, την πρωτοβουλία σχετικά με το Νταρφούρ.

Παπουτσάκης είπε...

Επαφές Καραμανλή στo Κατάρ
Επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της Qatar Airways για την Ολυμπιακή

Η Qatar Airways ανήκει στους επίδοξους επενδυτές για την Ολυμπιακή, όπως επιβεβαιώνεται από τις επαφές κορυφής που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Κατάρ, με τον εμίρη Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Φάνι και τον πρωθυπουργό Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Τζαμπρ Αλ Φάνι.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για τον ελληνικό αερομεταφορέα επιβεβαίωσε ο κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ περιορίστηκε να πει ότι το θέμα συζητήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση.

«Έχουμε ξεκινήσει έναν ανοικτό, δημόσιο, διεθνή, πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο μάλιστα ενεργό ρόλο ως Επίτροπος Παρακολούθησης έχει γνωστός διεθνής οίκος που έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία για την κατάθεση των αρχικών μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 31η Οκτωβρίου, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι το τέλος του έτους. Αυτό μπορώ να πω, είναι ότι η Qatar Airways είναι στον κατάλογο των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή» είπε ο κ. Καραμανλής.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική χρήση.

Είναι μία κρίση η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επενδύσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τις εθνικές οικονομίες απέναντι στους κινδύνους και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή τους δυναμική όταν τελειώσει η κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός, έχει θέση και επιδιώκει δύο κύριους στόχους: να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μία σειράς αποτελεσματικών μέτρων και δεύτερον να επιταχύνει την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κατάρ και κυρίως στις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές που διανοίγονται. Στη συνάντηση με τους Καταρινούς αξιωματούχους εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα.

Το Κατάρ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή και πολύ δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών αποτελεί απόδειξη των κοινών προσπαθειών στον τομέα αυτό.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό της υπέγραψαν τη συμφωνία απαλλαγής της διπλής φορολογίας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας υπέγραψε τη συμφωνία που αφορά την υγεία και τις ιατρικές επιστήμες.

Το πρωί ο κ. Καραμανλής κήρυξε την έναρξη του ελληνο-καταρινού φόρουμ επιχειρηματιών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επίσκεψή του στο Κατάρ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και αποβλέπει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

Σημείωσε ότι το Κατάρ είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρακολουθούν παθητικά και η απάντηση σε αυτή είναι να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και να προωθήσουν την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η επίσκεψή του στο Κατάρ, ενισχύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες και των δύο χωρών.

Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κατέληξε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα αντιδράσει εάν χρειαστεί.

Παπουτσάκης είπε...

«Έρχεται ανεργία»
Παρατεταμένη και βαθιά κρίση προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζ.Στίγκλιτς

Η χρηματοπιστωτική κρίση σηματοδοτεί για τον φιλελευθερισμό «ό,τι και η πτώση του Βερολίνου για τον κομμουνισμό» εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και μιλάει για «παρατεταμένη και βαθιά κρίση που θα ακολουθήσει».

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπιστώνει ότι το σχέδιο Πόλσον «ήταν κακά σχεδιασμένο και γεμάτο προβλήματα» και πως το βρετανικό ήταν «χωρίς αμφιβολία πολύ καλύτερα οικοδομημένο».

«Αν και πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν πολλές λεπτομέρειες, φαίνεται ότι το δομικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει υποχρεωτική κεφαλαιοποίηση χρεών» σημειώνει.

Κατά τον ίδιο στην Ευρώπη η αντίδραση των κυβερνήσεων θα φέρει αποτελέσματα «αρκεί η λύση να είναι κοινή σε όλες τις χώρες» και θεωρεί ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επανεξετάσουν πολλά, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και τον προσανατολισμό της ΕΚΤ που σήμερα νοιάζεται πιο πολύ για τον πληθωρισμό και ελάχιστα για την ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση, στις ΗΠΑ, τονίζει ότι «ζούσαμε πάνω σε δανεισμένο χρήμα και δανεισμένο χρόνο και οι καταναλωτικές συνήθειες στις ΗΠΑ ήταν αδύνατο να διατηρηθούν». Παράλληλα, επιτίθεται στην οικονομική πολιτική Μπους για την έκρηξη του ελλείμματος και του χρέους.

Ο Τζ.Στίγκλιτς επισημαίνει ότι «κατά κάποιον τρόπο, τα γεγονότα αυτού του Σεπτεμβρίου θα είναι για τον φονταμενταλισμό των αγορών ό,τι υπήρξε και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου για τον κομμουνισμό».

Παράλληλα τονίζει ότι «η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς σημαντική επιβράδυνση», η οποία ενδεχομένως «περιγράφεται καλύτερα με το πρότυπο του γράμματος 'L': Μία πολύ αδύναμη κατάσταση και είναι πιθανόν να παραμείνει σ' αυτή τη φάση για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η επιβράδυνση ειδικά στην Αμερική ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχότερους ανθρώπους».

«Το σύνθημα 'εμπιστευόμαστε τον Θεό' (in God we Trust) αντικαταστάθηκε με το 'εμπιστευόμαστε την αγορά'. Τώρα λοιπόν ο στόχος είναι να επιδιορθώσουμε τη ζημιά και όχι να αφήσουμε για το μέλλον τις μεταρρυθμίσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης» λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος και καταλήγει:

«Δεν θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αν δεν αρχίσουμε να διαμορφώνουμε καλύτερες ρυθμιστικές και ελεγκτικές δομές. Κι αυτόν ακριβώς τον τρόπο αναζητούμε τώρα».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=951366&lngDtrID=251

Παπουτσάκης είπε...

Μαθήματα από το Παγκόσμιο Φόρουμ
«Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την παγκοσμιοποίηση» λέει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά της πολιτικής του ΔΝΤ εξακολουθεί να τάσσεται ο Στίγκλιτς

Στην ανάγκη μεταρρύθμισης της παγκοσμιοποίησης αναφέρεται ο γνωστός νομπελίστας, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στη Βομβάη.

Ο Τζ.Στίγκλιτς σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της παγκοσμιοποίησης και για τη συμβολή του Φόρουμ της Βομβάης σε αυτή τη διαδικασία.

«Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την παγκοσμιοποίηση και η λειτουργία του Φόρουμ μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Οι 100.000 που μετέχουν στο Φόρουμ, όταν γυρίσουν στο σπίτι τους, μέσα από τα δίκτυα τους θα προωθήσουν πολλές ιδέες. Μια παγκόσμια κοινωνία των πολιτών είναι υπό διαμόρφωση και έχει αρχίσει να επηρεάζει με τη δουλειά και τις αναλύσεις της. Για παράδειγμα έχει επιταχυνθεί η συνειδητοποίηση της σύνδεσης της παγκοσμιοποίησης με την αύξηση των ανισοτήτων».

«Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι "μαύρη" για τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Χώρες όπως η Ινδία δείχνουν πώς η παγκοσμιοποίηση μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, ενώ από την άλλη πλευρά πως μπορεί να αφήσει απέξω μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

«Εδώ και 20 χρόνια, πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από τον φιλελευθερισμό. Ακόμη περισσότεροι δεν είδαν τη ζωή τους να αλλάζει, ενώ τους υποσχέθηκαν έναν καλύτερο κόσμο. Και αναρωτιούνται γιατί, ενώ η απόλυτη προτεραιότητα ήταν η οικονομική ανάπτυξη εις βάρος των κοινωνικών και πολιτικών αντιλήψεων, αυτός ο στόχος δεν πέτυχε».

«Η άλλη κριτική αφορά το έλλειμμα της δημοκρατίας, η οποία αν υπήρχε θα οδηγούσε σε μιά παγκοσμιοποίηση στη λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο. Μόνο μια διαδικασία αποφάσεων ανοιχτή σε διάφορες προοπτικές και ανησυχίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μοντέλο διαρκούς δημοκρατίας. Αντ' αυτού έχουμε στην κορυφή των διεθνών θεσμών μόνον τεχνοκράτες, υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου και κεντρικούς τραπεζίτες».

Στην ερώτηση, αν η παγκοσμιοποίηση υπακούει στην ιμπεριαλιστική βούληση των ΗΠΑ, ο Στίγκλιτς απάντησε: «Αν αναφερόμαστε στον ιμπεριαλισμό με την έννοια της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα, λέω όχι. Είναι όμως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την υπεροχή τους, οικονομική και στρατιωτική, για να προσανατολίσουν τον κόσμο στην υπηρεσία των δικών τους συμφερόντων και εις βάρος άλλων χωρών. Αυτό είναι ακόμη πιό έντονο επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους, η μονομέρεια δεν συμβαδίζει με τη δημοκρατία, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στη λειτουργία θεσμών όπως το ΔΝΤ ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου»

Στις ερωτήσεις για την παραγραφή των χρεών των φτωχών χωρών, την εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε:

«Οι υπάρχοντες μηχανισμοί για τη μείωση ή την ακύρωση των χρεών είναι ανεπαρκείς. Η περίπτωση του Ιράκ μπορεί να δώσει ώθηση στο ζήτημα, δημιουργώντας ένα προηγούμενο. Για το δεύτερο που ρωτήσατε, πρέπει σίγουρα να βρούμε μία πηγή χρηματοδότησης σε παγκόσμια επίπεδο όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για δημόσια αγαθά όπως το περιβάλλον και η υγεία. Ο φόρος Τόμπιν έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι φορολογεί κάτι νοσηρό: τις βαρχυπρόθεσμες κεφαλαιακές ροές που συμβάλουν στην αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά δεν ξέρω πραγματικά πώς μπορεί να εφαρμοστεί».

«Τέλος για τις ιδιωτικοποιήσεις, η εμπειρία δείχνει ότι, στη Λατινική Αμερική για παράδειγμα, είχαμε ιδιωτικοποιήσεις που δεν απέφεραν τίποτα, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν σωστά. Αντίθετα, όπου είχαμε ελλειμματικές επιχειρήσεις, η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα βελτίωσε τα πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις θέλουν πάντα να ιδιωτικοποιούν αυτό που πάει καλά, γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρουν αγοραστή» κατέληξε.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=510914