Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Η Ουγγαρία δεν είναι Ισλανδία. Βρίσκεται δίπλα μας....

........ Είναι μία χώρα που αναπτύχθηκε ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ως οικονομικό μοντέλο στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα ανατολικά.
Εδώ και μερικές ημέρες η ουγγρική οικονομία βρίσκεται υπό την επιτροπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το «οικονομικό θαύμα» έχει μετατραπεί σε εφιάλτη: Περίπου 270.000 πολίτες βλέπουν τα επιτόκια των δανείων τους να εκτινάσσονται στα ύψη και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, το εθνικό νόμισμα (φιορίνι) έχει υποτιμηθεί κατά 20% τον τελευταίο μήνα και το φάσμα της χρεοκοπίας απειλεί τη χώρα.
Ανάλογοι κίνδυνοι απειλούν τις οικονομίες σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία λέγεται ότι θα βυθιστούν σύντομα στην ύφεση. Δεν πρόκειται για χώρες κάποιου άλλου πλανήτη. Είναι γεωγραφικά κοντά μας, αλλά είναι ακόμα περισσότερο κοντά μας, καθώς η παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχει καταργήσει προ πολλού τα εθνικά σύνορα.
Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -και μεταξύ αυτών μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές- έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σ’ αυτές τις οικονομίες. Και είναι μαθηματικά βέβαιο πως η κατάρρευση αυτών των οικονομιών θα χτυπήσει ως ντόμινο ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι ακόμα μία ασφαλής χώρα. Χάρη στο γεγονός ότι ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και, ως εκ τούτου, προστατεύεται - μην παραβλέπουμε πως θα ήταν ανυπολόγιστη η καταστροφή εάν η χώρα μας ζούσε ακόμα στον κύκλο της δραχμής. Και χάρη στο γεγονός ότι υπήρξαν συντηρητικοί χειρισμοί στην εθνική μας οικονομία τα τελευταία χρόνια, που αυξάνουν τα σημερινά αποθέματα αντοχής.
Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε άπαντες πως η διεθνής κρίση και η ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών ακόμα και των ανθεκτικότερων οικονομιών (η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα) απέχουν από την Ελλάδα λιγότερο απ’ ό,τι απέχει η Βουδαπέστη από την Αθήνα.
Και έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς θα αντιμετωπίσει όλα αυτά που έρχονται η κυβέρνηση. Αλλά και πώς -έστω και την ύστατη ώρα- θα χειραφετηθεί, επιτέλους, το πολιτικό μας σύστημα, που εξακολουθεί να κινείται μέσα στην πολυτελή νωχέλεια των καταγγελιών και της μικροπολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: