Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Το θηρίο της διαπλοκής, το Πασόκ και ο Γ. Παπανδρέου.

Τέλειωσε το εσωκομματικό πανηγύρι στο Πασόκ έπειτα από μια εξαντλητική τηλεοπτική υπερκατανάλωση πληροφόρησης που υπέστη ο ελληνικός λαός. Καμία ψήφος δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Οι πάντες έπρεπε να εμπεδώσουν το μήνυμα και να πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Λίγο ακόμα και θα καθιερώνονταν δείκτης νοημοσύνης, αίματος και αποβλάκωσης που θα απεδείκνυε το ημερήσιο Πασόκ που φάγαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε. Υπερβολικές δόσεις παράνοιας και ανταγωνισμού για να μάθουμε πρώτοι, πόσους ψήφους πήρε στις «Γκαγκάλες» ο κάθε υποψήφιος. Τα κανάλια «κατασκεύασαν» αγωνία για ήδη γνωστά αποτελέσματα αλλά τηρούσαν το βασικό κανόνα ενημέρωσης για υπερβολικές δόσεις Πασόκ. Να μην ξεχνάνε την «καταγωγή» τους και την επιρρέπειά τους στην «πράσινη» γυμναστική! Μόλις εμφανίστηκαν τα «ρεύματα» ξαναγύρισαν στα Ζωνιανά αλλά με συνταγές show-live……
Η πρωτοφανής τηλεοπτική πασοκολατρεία φυσικά υποκρύπτει και ανταλλάγματα που εκ πρώτης όψεως δεν είναι ορατά αλλά σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας. Όλο και κάποιο «σκάνδαλο» κατασκευάζεται στα υπόγεια της διαπλοκής και η «δημοκρατική παράταξη» σύσσωμη θα ταυτιστεί με τη «δημοκρατική ενημέρωση». Βασικοί στόχοι της διαπλοκής δεν είναι οι «τυχάρπαστοι» της οποιαδήποτε «δημοκρατίας» και «μπανανίας» αλλά τα συμφέροντά της πάνω απ’ όλα. Οι βαρόνοι του Τύπου σίγουρα θα ήθελαν εντελώς χειραγωγημένη την παράταξη. Δεν πειράζει. Πάντα δημιουργούνται συνθήκες επιρροής και κέρδους. Τα επιχειρηματικά διαπλεκόμενα αν δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους άνθρωπο και τη δική τους «κοινή γνώμη» μπορούν να παίξουν καλύτερο παιχνίδι με μια φιγούρα (μικρο)επαναστάτη. Πάλι μέσα στο κόλπο τους βρίσκονται.
Γράφτηκαν αμέτρητα άρθρα για την ήττα της διαπλοκής, το βατερλό των βαρόνων και τα αποτυχημένα «βαποράκια» της διαφθοράς που δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους ούτε στις εθνικές εκλογές ούτε στα εσωκομματικά του Πασόκ. Σε μερικές μάλιστα από τις εφημερίδες που γράφτηκαν τέτοια άρθρα ήταν διαπλεκόμενης ιδιοκτησίας! Σίγουρα ο Παπανδρέου, τώρα, δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τον χαμένο Βενιζέλο. Κανένας δε θυμάται ότι ο Σημίτης κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά τον Τσοχατζόπουλο στα εσωκομματικά του 1996. Όλοι όμως θυμούμαστε ότι με τις ευλογίες των πανίσχυρων βαρόνων κυβέρνησε οχτώ χρόνια και κακώς και καλώς. Σήμερα το Πασόκ ψάχνει να βρει τον πιο ακίνδυνο δρόμο για την εξουσία. Δηλαδή είναι απλωμένο σε μια αναγκαστική εσωκομματική σύγχυση πολυδαίδαλων επιλογών. Τα στελέχη που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή του πιο «κερδοφόρου» δρόμου είναι διαφόρων τάσεων και στάσεων πολλές φορές άσχετων και συγκρουσιακών μεταξύ τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες, να φυτέψουν στελέχη των δικών τους επιλογών μέσα στη «δημοκρατική παράταξη». Ίσως τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται έτσι πολύ καλύτερα παρά την εμφανή παρεμβατικότητα από έναν αχυράνθρωπό τους. Είναι πολύ ευκολότερο για τα συμφέροντα να κάνουν ευέλικτες τούμπες παρά οι πολιτικοί που έχουν τις δικές τους εσωκομματικές αμφισβητήσεις και εξαρτήσεις. Η διαπλοκή δεν μπορεί να κάθεται σαν τον καημένο, το νταβατζή Μποχώρη που του τη φέραν στο βαπόρι!. Θα βρει τρόπο να συμβιβαστεί και να καπηλευτεί τις εξελίξεις.
ρεζουμέ : «Ο γέγραφε – ξεγέγραφε»

Δεν υπάρχουν σχόλια: