Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

τα αδιέξοδα του σημερινού Πασόκ.

Η καμπάνια που ετοιμάζει το Πασόκ στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες στον αφορισμό : «φτάνει πια!». Δηλαδή στη λογική σύμφωνα με την οποία η ΝΔ και ο Καραμανλής δεν έκαμαν το τάδε ή το δείνα ….. που όμως αυτοί δεν έκαμαν σε 20 χρόνια! Δηλαδή το «φτάνει πια» είναι αποδομημένο εξαρχής γιατί αυτό που χρειάζεται το Πασόκ είναι προτάσεις και όχι αφορισμοί. Ο Παπανδρέου ήταν επιφορτισμένος με το έργο της ανανέωσης του κόμματός του. Φαινόταν στην αρχή ότι θα τα κατάφερνε. Σιγά σιγά άρχισε να υποκύπτει στις εσωκομματικές σειρήνες που τον ωθούσαν στη δημαγωγία, στη συκοφαντία, στην οξύτητα, στην πόλωση και στην άγονη αντιπολιτευτική τακτική των ύβρεων και παράλληλα του "έταζαν" εξουσία. Στην πραγματικότητα οι σειρήνες που εκπροσωπούν την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η σύγχρονη Ελλάδα, επεδίωκαν τη διατήρηση των προνομίων που αποκτήθηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού και με πολύ τσαμπουκά. Δηλαδή ο πρόεδρος Γιώργος συμμάχησε με τους εχθρούς των ιδεών του στο όνομα μιας κυβερνητικής προοπτικής που ακόμα όμως και έτσι πάλι δε φαίνεται να έρχεται!

Ο Γιώργος φοβάται τώρα να βγάλει τις ιδέες του και τις προτάσεις του προς τα έξω γιατί τρέμει τις αντιδράσεις των παλαιοκομματικών και αντιδραστικών συμμάχων του, που αδίκως πιστεύει ότι θα του δώσουν τη νίκη.

Το Πασόκ αυτή τη στιγμή παρουσιάζει δύο πρόσωπα που το ένα μισεί το άλλο. Από τη μια μεριά είναι οι "Γιώργο άλλαξέ τα όλα" και από την άλλη οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στο «άλλαξέ τα όλα». Οι τελευταίοι παίζουν το τελευταίο χαρτί τους. Μια νέα ήττα του Πασόκ σηματοδοτεί και το τέλος τους και εκκινεί τις πραγματικές διαδικασίες ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως ο Παπανδρέου προσπαθεί να τους φέρει προ τετελεσμένων και να τους αποδείξει μετά τις εκλογές ότι αυτοί ευθύνονται για τη νέα ήττα που έρχεται. Ίσως ο Παπανδρέου αποσκοπεί στη νέα ήττα για να μπορέσει να δημιουργήσει έτσι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε εσωκομματικές εκκαθαρίσεις απαραίτητες για το κλίμα των ιδεών και των προτάσεων που φαίνεται ότι κρατά κλειδωμένες στο συρτάρι του αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο κλίμα αποδοχής τους από τα στρατόπεδα του Πασόκ που «πιέζουν» για διατήρηση του σημερινού status quo.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: με τέτοια σύγχυση και τέτοια πολιτική, χωρίς θέσεις και χωρίς κατεύθυνση το Πασόκ δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές και ο Παπανδρέου δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ένας τέτοιος Παπανδρέου μας γυρίζει πίσω και νεκρώνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα! Γιατί άραγε πρέπει να πιστέψουμε τις υποσχέσεις του σημερινού Πασόκ που λίγα χρόνια πριν τις απέρριπτε ως Κυβέρνηση;

2 σχόλια:

Manoliscus είπε...

Ας ελπίσουμε αγαπητέ Βασίλη πως τα πράγματα είναι όπως τα λές και πως μετά τις εκλογές ο ΓΑΠ θα πιάσει τη σκούπα και αυτή φορά θα σκουπίσει για τα καλά τα παλαιοκομματικά καθιζήματα από το πολιτικό προσκήνιο.

ΥΓ. Σε προσθέτω στο Blogroll μου.
Έχεις πολλά να πεις!

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Μετά τις εκλογές, ο Παπανδρέου θα έχει να αντιμετωπίσει τον Βενιζέλο. Δεν νομίζω ότι θα αντέξει...