Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

άρθρο του Μαρξ στη "N.Y. Daily Tribune"...."για τους ιερούς καβγάδες στους Αγίους Τόπους"

Ο Καρλ Μαρξ στο άρθρο του "Επί της Ιστορίας του Ανατολικού Ζητήματος" στην New York Daily Tribune της 15ης Απριλίου 1854 περιγράφει τους καβγάδες μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων των Αγίων Τόπων:


"... Στους Αγίους Τόπους η κατοχή δεν σημαίνει ιδιοκτησία, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται στους Χριστιανούς από το Κοράνιο. Το Κοράνιο επιτρέπει στους "απίστους" μόνο την νομή. Το παραχωρούμενο δικαίωμα νομής σε μια χριστιανική κοινότητα δεν αποκλείει την άσκηση λατρείας άλλων χριστιανικών κοινοτήτων στο ίδιο ακριβώς μέρος. Οι νομείς δεν έχουν άλλα προνόμια παρά μόνον τη φύλαξη των κλειδιών, την επιδιόρθωση των κτισμάτων, το άναμμα του Αγίου Φωτός, τον καθαρισμό των δωματίων με την σκούπα και το άπλωμα των χαλιών --ανατολικό σύμβολο κατοχής ενός χώρου το τελευταίο. Στον βαθμό που η Χριστιανοσύνη μεσουρανεί στους Αγίους Τόπους, τίθεται το ζήτημα της ξένης προστασίας επί των Αγίων Τόπων.
Τμήματα των Αγίων Τόπων και του Ναού του Αγίου Τάφου κατέχονται από Λατίνους, Έλληνες, Αρμενίους, Αβησσυνούς, Σύριους και Κόπτες. Μεταξύ όλων αυτών των ζηλωτών ξέσπασε μια μεγάλη σύγκρουση. Οι κυρίαρχοι της Ευρώπης, που είδαν σ' αυτό τον θρησκευτικό καβγά μια δοκιμασία της επιρροής τους στην Ανατολή, απευθύνθηκαν αμέσως στους κυρίους αυτών των εδαφών, δηλαδή στους φανατικούς και άπληστους πασάδες. Η Οθωμανική Πόρτα και οι πράκτορές της έκριναν τα πράγματα, κατά σειρά προτίμησης, υπέρ των Λατίνων, των Ελλήνων και των Αρμενίων, ζητώντας και λαμβάνοντας χρυσάφι από όλους και συγχρόνως γελώντας με όλους. Οι Τούρκοι εξέδωσαν ένα φιρμάνι, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Λατίνων ως προς την νομή ενός διαφιλονικούμενου μέρους, ενώ οι Αρμένιοι εμφανίζονταν την ίδια ώρα με ένα αντίθετο φιρμάνι. Η ίδια τακτική ακολουθείτο και ως προς τους Έλληνες, οι οποίοι, όπως επισήμως έχει καταγραφεί σε διάφορα φιρμάνια της Πόρτας και σε αναφορές των πρακτόρων της, γνώριζαν πάντα πώς να αποκτούν ψευδείς τίτλους." .......ολόκληρο το άρθρο
Μετάφραση - επιμέλεια: Κώστας Βέργος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Τι να μας πει και ο συν(-) και ο αλ(α)βανος....

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ:

Μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Παντείου ήσαν μεταξύ άλλων οι:

των πρώην πρυτάνεων Δημ. Κώνστα και Αιμίλιου Μεταξόπουλου, οι βουλευτές Θ. Πάγκαλος και Φ. Κουβέλης Φ. Κουβέλης

Ακόμη:
Α. Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,
Δ. Τσάτσος, Συνταγματολόγος (του ΠΑΣΟΚ)
Κ. Τσουκαλάς, (Κολλητός του Σημίτη)Ν. Πετραλιάς, Γ. Πανούσης, Γ. Μπαμπινιώτης, καθηγητές Πανεπιστημίου.


Συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων (που οδηγήθηκε στη φυλακή): Δημ. Τσοβόλας



Ανεξαρτητα απο την πολιτικη μας
τοποθετηση πρεπει να ονοματα να κυκλοφορησουν σε ολα τα blogs.
Να τους ξεφωνησουν ολοι οι bloggers
Ετσι ωστε ολα τα λαμογια απο ολα
τα κομματα να φοβουνται να πηγαινουν
μαρτυρες υπερασπισης σε αρπαχτικα
του δημοσιου χρηματος.
Ειναι καθηκον ολων των δημοκρατικων
πολιτων.