Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Περίεργα φαλλικά κτήρια που άφησε πίσω του, το τρίτο ράϊχ.

Απλά φαλλικά σύμβολα ή εξυπηρετούσαν κάποιο σκοπό.

Οι πύργοι αυτοί υποστηρίζεται ότι ήταν καταφύγια σε περιπτώσεις αεροπορικών επιδρομών την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Με την κωνική τους μορφή οι ναζίστες αξιωματούχοι πίστευαν ότι έδιναν πολύ μικρό «ίχνος» στα συμμαχικά βομβαρδιστικά, οπότε δεν μπορούσαν να πετύχουν άμεσο χτύπημα και συν τοις άλλοις ήταν πολύ εύκολοι και φτηνοί στην κατασκευή τους. Χωρούσαν μέσα μέχρι και 500 ανθρώπους.



Το πρώτο κατασκευάστηκε το 1936, πολύ γρήγορα τα αποκαλλούσαν "τσιγάρα stubbs" ή "κεφάλια ζαχαροτεύτλων". Επίσημα τα αποκάλλεσαν Winkeltόrme (πύργους Winkel) - από τον αρχιτέκτονα τους Leo Winkel Duisburg. Ο Winkel τα κατοχύρωσε το 1934 με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συνολικά κατασκευάστηκαν 98 Winkeltόrme στη ναζιστική Γερμανία, πέντε διαφορετικών τύπων.





Πολλοί κώνοι ήταν διαμορφωμένοι σε εξαγωνικά σχήματα ή και σε σχέδιο μανιταριού




"Το Winkelturm της Στουτγάρδης, είναι τύπου 2, και βρίσκεται στην περιοχή των σιδηροδρομικών γραμμών Feuerbach. Η μορφή των κώνων είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εκτρέπονται οι βόμβες των Συμμάχων, από την κορυφή και τις πλευρές, προς μια ενισχυμένη περιοχή γύρω από τη βάση. Εντούτοις, ένα Winkelturm αυτού του τύπου στη Βρέμη υπέστη άμεσο χτύπημα από αμερικάνικο βομβαρδιστικό τον Οκτώβριο του 1944. Η βόμβα εξερράγη μέσω της στέγης και σκότωσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα.:

Μερικοί πύργοι είχαν επίπεδη στέγη, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα για αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα με πολύ ισχυρούς προβολείς.



Ο Hitler ήταν αρκετά εντυπωσιασμένος από τα σχεδιαγράμματα του Winkel, και διέταξε την πλήρη υποστήριξη της εφαρμοσμένης μηχανικής τους και κατασκευής τους. Προορίστηκαν να είναι καταφύγια για τους εργαζομένους εργοστασίων και το προσωπικό του σιδηροδρόμου, στις βαριά βιομηχανικές περιοχές, όπως το Γκίσεν.
Εδώ είναι μια κάτοψη των σχεδίων που είδε ο Χίτλερ:


Σήμερα έχουν απολειστικά και μόνο μνημειακό χαρακτήρα και θυμίζουν τον τρόμο που σκόρπισε στη Γερμανία και στον κόσμο το Γ΄Ράϊχ και ο WWII.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμίζουν μονολιθικές κατασκευές αρχαιοαιγυπτιακού τύπου. Με αφαιρετικές υπερβάσεις οδηγούμαστε στις μυστικιστικές αναζητήσεις του ναζισμού και στο μεταφυσικό υπόβαθρο που ήθελαν να δώσουν οι θεωρητικοί του εθνικοσοσιαλισμού στην κοσμοθεωρία τους. Πρακτικά όμως ήταν επικίνδυνοι για όλο τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά φαλλικές κατασκευές. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει γι' αυτές.

Epikouros είπε...

εντυπωσιακά όντως τα φαλλικά (κωνικά θα τα έλεγα) κτίρια.. τα κυβικά υπέργεια καταφύγια με τους τέσσερις πυργίσκους ήταν όντως αντιαεροπορικά καταφύγια και είχαν θέση για τουλάχιστον 4 αντιαεροπορικά πυροβόλα μαζί με προβολείς στον επάνω μέρος. Στο Βερολίνο υπάρχουν ακόμα.. πρόσφατα επισκέφτηκα τον πύργο Humboldt.. γκρεμισμένο το μισό πλέον, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στη μέση του ομώνυμου πάρκου.. η πλευρά που έχει διατηρηθεί χρησιμοποιείται για προπονήσεις στην αναρρίχηση.. το βρήκα πολύ ενδιαφέρον που εξακολουθεί να έχει (ειρηνική ευτυχώς) χρήση..

kyrallina είπε...

Πολύ πολύ ενδιαφέρον post. Μας έμαθες κάτι καινούργιο!