Σάββατο 21 Απριλίου 2007

ανακοινώσεις των κομμάτων της Βουλής για την επέτειο του πραξικοπήματος.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η 21η Απριλίου και η επταετής περίοδος που ακολούθησε έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Σαράντα χρόνια μετά, η δημοκρατία μας ισχυρή τιμά όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αποκατάστασή της. Επίκαιρη όσο ποτέ παραμένει η προοδευτική αντίληψη που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η πρόκληση ήταν και είναι ξεκάθαρη: σύγκρουση με συσσωρευμένα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται μία καλύτερη προοπτική για όλους τους πολίτες και πάνω από όλα για τη νέα γενιά. Το καθήκον μας είναι να πάμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά. Πορευόμαστε σωστά και με σιγουριά για μία κοινωνία που επιβεβαιώνει τη δυναμική της και κερδίζει το παρόν και το μέλλον.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Πέρασαν 40 χρόνια, από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έθεσε τη χώρα και τους πολίτες της, κάτω από ένα καθεστώς ανελευθερίας, αναξιοπρέπειας, βίας και καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος. Η πιο σκοτεινή περίοδος της νεότερης ιστορίας μας, κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια, και επεφύλασσε ,ως επίλογο, την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Σήμερα, η περίοδος εκείνη μοιάζει να είναι μακρινό παρελθόν. Η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζουν σε ένα κράτος δικαίου, διεκδικούν την διεύρυνση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των ατομικών τους ελευθεριών, διεκδικούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που οικοδομήθηκε με την Μεταπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της προσφοράς του, στην εδραίωση της σύγχρονης δημοκρατίας μας και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας. Ταυτίστηκε με αυτούς τους στόχους.


Ολόκληρο το ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

------------------------------------------------------------------------------------------------


ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

To KKE καλεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις, αξιοποιώντας την πολιτική και ταξική εμπειρία τους, να διαμορφώσουν κριτήρια και αιτήματα για δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες και όχι του κεφαλαίου.

Ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι και σήμερα, 33 χρόνια από τη κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, η δικτατορία του κεφαλαίου, με κοινοβουλευτικό μανδύα εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Έχοντας στην ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής, τον συσσωρευμένο πλούτο, τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΜΕ, υλοποιείται μέσω των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο, μια πολιτική που καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα και αντιμετωπίζει με τη βία και την καταστολή τους λαϊκούς και νεανικούς αγώνες.

Η δημοκρατία για τους εργάτες κρίνεται πρώτα από όλα στο χώρο εργασίας, στο εάν έχουν συνδικαλιστική και πολιτική ελευθερία για να υπερασπίσουν το δίκιο τους.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, έχουν συμφέρον να διαμορφώσουν τη δική τους αντιϊμπεριαλιστική συμμαχία, που στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία.

ΑΘΗΝΑ 20/04/2007 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΣΥΝ, επισημαίνει ότι «το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής» και ότι «η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: