Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Η Ρωσία προγραμματίζει την κατασκευή του μεγαλύτερου τούνελ στον κόσμο : σύνδεση Σιβηρίας – Αλάσκας

April 18 (Bloomberg) –

Η Ρωσία προγραμματίζει να χτίσει το μεγαλύτερο τούνελ στον κόσμο. Θα ενώνει τη Ρωσία με την Αλάσκα. Το κόστος της σήραγγας θα ξεπερνά τα $65 δισεκατομμύρια. Στόχος όλου του project είναι να εφοδιαστούν οι ΗΠΑ με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από τη Σιβηρία.

Το πρόγραμμα, συντονίζεται από τις κυβερνήσεις Ρωσίας, ΗΠΑ και Καναδά, θα διαρκέσει 10 έως 15 χρόνια. Το σχέδιο ανακοινώθηκε σήμερα στη Μόσχα από τον Βίκτωρ Razbegin, του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομίας, στους δημοσιογράφους. Για την εκτέλεση του έργου θα συνεργαστούν κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις θα χτίσουν και θα ελέγχουν το έργο και τη διαδρομή του τούνελ. Όλο το έργο θα ονομάζεται TKM-World Link.

Το τούνελ θα έχει μήκος μεγαλύτερο των 6.000-χιλιομέτρων (3.700-μίλια) που θα είναι διπλάσιο του υποβρύχιου τούνελ μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Για τη σύνδεση θα παίξουν σπουδαίο ρόλο και δύο νησιά που βρίσκονται στα στενά μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ

`` το πρόγραμμα τέρας, θα είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και όχι πολιτικό ", Οι Ρώσοι τεχνικοί θα παρουσιάσουν και τυπικά το σχέδιο στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά την προσεχή βδομάδα.

Το Bering (Βερίγγειο) Strait tunnel θα κοστίσει έως $12 δισεκατομμύρια, και το υπόλοιπο της επένδυσης θα ξοδευτεί τη στην κατασκευή της μεταφορικής οδού, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Και οι Κινέζοι είναι θετικοί και πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τη σύνδεση.

Στην Αλάσκα, ένας υποστηρικτής του προγράμματος είναι ο προηγούμενος κυβερνήτης της πολιτείας Walter Joseph Hickel, ο οποίος προγραμματίζει να προεδρεύσει από κοινού σε συνδιάσκεψη, σχετικά με το θέμα στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή : bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: