Κυριακή 29 Απριλίου 2007

9.850 αστυνομικοί στην υπηρεσία «προνομιούχων»!


Παραπονιούμαστε ότι στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν ξεμυτίζουν αστυνόμοι από τα τμήματα ή δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού στις υπηρεσίες. Τα στοιχεία όμως διαψεύδουν τα ΜΜΕ που τη μια μέρα μπορεί να κατηγορούν για υπερβολική αστυνόμευση και την άλλη για ανυπαρξία αστυνόμευσης, ενώ αποφεύγουν σκοπίμως να αναλύσουν τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν το φαινόμενο.

Στην Ελλάδα, εν συγκρίσει με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ο υψηλότερος δείκτης αναλογίας αστυνομικών προς το πληθυσμό! Ακούγεται απίστευτο κι όμως για κάθε 214 πολίτες αντιστοιχεί ένας αστυνομικός, τη στιγμή που στη Γαλλία, η αναλογία είναι 1 προς 417. Εάν μάλιστα στα στοιχεία αυτά συνυπολογιστούν οι Ειδικοί Φρουροί, οι Συνοριοφύλακες, οι αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων και οι δόκιμοι αστυφύλακες, η αντιστοιχία αστυνομικών προς τους πολίτες διαμορφώνεται στο 1 προς 198! Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι υποτίθεται η περισσότερο αστυνομευόμενη χώρα.......θεωρητικά.
Που βρίσκονται όμως και που κρύβονται όλοι αυτοί οι αστυνόμοι. Γιατί δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν τον απλό πολίτη και να κυνηγήσουν το έγκλημα;

Μια πρώτη αιτία αυτής της κατάστασης είναι η κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ, η υπερσυγκέντρωση προσωπικού στις λεγόμενες υπηρεσίες «πολυτελείας» και η υποστελέχωση των υπηρεσιών «αιχμής». Φυσικά στην Ελλάδα υπάρχει "πρόβλημα" τρομοκρατίας που σημαίνει ότι άτομα που μπορεί να γίνουν στόχοι, πρέπει να φυλάσσονται.

Έτσι όμως και ο απλός πολίτης μένει απροστάτευτος και εκτεθειμένος στο έγκλημα. Η καθημερινή πραγματική δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν ξεπερνά τα 12.500 άτομα όταν το οργανόγραμμα υπηρεσιών προβλέπει περίπου 21.000 θέσεις ημηρεσίως.

Από τους «ενεργούς» αστυνομικούς:

-2.300 απασχολούνται στη Διεύθυνση Επισήμων,
-4.500 για τη φύλαξη σπιτιών, πρεσβειών, κτιριακών εγκαταστάσεων (μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως απέδειξε το συμβάν έξω από την οικεία του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου)
-350 αστυνομικοί υπηρετούν στη Βουλή,
-200 στην ΕΥΠ και
-380 στην Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων.
Αθροίζοντας τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι στην υπηρεσία των πάσης φύσεως «προνομιούχων» διατίθενται 9.850 αστυνομικοί, πρωτοφανής αριθμός λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δύναμη της ΓΑΔΑ.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ενώ στα χαρτιά, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αντιστοιχία αστυνομικών προς τους πολίτες, στην πράξη αντιστοιχεί ένας αστυνομικός για κάθε 1.000 κατοίκους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Έχουν δίκιο λοιπον όσοι φωνάζουν για ανεπάρκεια στην αστυνόμευση και περιορισμένη φυσική παρουσία αστυνομικών. Ο απλός πολίτης αυτό το εισπράτει ως αύξηση της εγκληματικότητας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: