Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

"το πιθηκοκόριτσο" (the monkey girl), ένα βιβλίο που παρουσιάζει τους Creationists και τους Evolutionists


Η Chicago Tribune ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που έκαμαν αφιέρωμα στο βιβλίο Monkey Girl: Evolution, Education, Religion, and the Battle for America's Soul :

πιθηκοκόριτσο: Εξέλιξη, εκπαίδευση, θρησκεία, και η μάχη για την ψυχή της Αμερικής , σύμφωνα με αυτό το άρθρο, στο «Πιθηκοκόριτσο», ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, συγγραφέας Edward Humes, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα : «γιατί οι Αμερικανοί συνεχίζουν να στηρίζονται στη θρησκεία ενάντια στην επιστήμη...»

Προσπαθεί να μεταφέρει συλλογισμούς που εντυπωσίασαν το κοινό, από τα περίφημα ομοσπονδιακά δικαστήρια του Harrisburg, μέσα στα σπίτια των απλών Αμερικανών. Ο Humes, σ’ αυτό το βιβλίο καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να μεταφέρει τους περίπλοκους συλλογισμούς και των «οπαδών του Δαρβίνου» αλλά και των αντιπάλων τους, κυρίως των "intelligent design" (ID). Ο ίδιος υποστηρίζει τη θεωρία της εξέλιξης αλλά με εξαιρετική μαεστρία ερμηνεύει εξίσου και τις θέσεις των «undirected» Δαρβινιστών αλλά και των «Σχεδιαστών», των υποστηρικτών δηλαδή του «ευφυούς σχεδίου». Ο τίτλος του βιβλίου «Πιθηκοκόριτσο», προέρχεται από την κραυγή μιας μάνας στο δικαστήριο εναντίον των Δαρβινιστών. Το βιβλίο καταφέρνει με επιτυχία να εκλαϊκεύσει ένα περίπλοκο ζήτημα και μετατρέπει δυσνόητους στοχασμούς σε μυθιστόρημα προσιτών σκέψεων.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι απόψεις αρκετών «Σχεδιαστών» που απορρίπτουν την κυριολεκτική ανάγνωση της Γενέσεως της Βίβλου και υποστηρίζουν προχωρημένα μοντέλα δημιουργίας γιατί πιστεύουν ότι η πολυπλοκότητα του κόσμου γίνεται κατανοητή καλύτερα ως αποτέλεσμα μιας ευφυούς αιτίας παρά μέσα από τη Δαρβινική φυσική επιλογή και καταλήγουν έτσι στην «επιστήμη της δημιουργίας» (creation science ). Θεωρούν μάλιστα ότι η κυριολεκτική ανάγνωση της Βίβλου είναι απλή θρησκευτική διδασκαλία στο σχολείο.

Από την άλλη μεριά οι οπαδοί της «Εξέλιξης», οι Evolutionists, θεωρούν όλους τους

Creationists, ως ζηλωτές, μουτζαχεντίν, ύποπτους τσαρλατάνους, γραφικούς φανατικούς και yahoos. Κάθε πλευρά έφτασε δηλαδή στο σημείο να ενοχοποιεί την άλλη χωρίς αιτία, πολλές φορές. Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη, ότι προσπαθεί να κατηχήσει τα παιδιά της. Η διαμάχη έχει πάρει σήμερα εθνικές διαστάσεις στην Αμερική.


Στην κριτική των βιβλίων, των Los Angeles Times Book Review,

διαβάζουμε ότι αυτό το βιβλίο “ανοίγει τα μάτια” στο θέμα της δημιουργίας του ανθρώπου, της επέμβασης του Θεού –αν υπήρξε επέμβαση-, στη δημιουργία, και στην εξέλιξη του ανθρώπου

Την υπεράσπιση των οπαδών του «ευφυούς σχεδιασμού» έχουν αναλάβει μια δημόσια νομική εταιρεία και το Discovery Institute του Seattle. Μάλιστα το τελευταίο έχει αναλάβει να λανσάρει το ID ως επιστημονική εναλλακτική λύση στην εξελικτική θεωρία. Ο Humes υποστηρίζει ότι το ινστιτούτο αυτό προσπαθεί να μετατρέψει μια πολιτιστική διαμάχη σε επιστημονική. Υποστηρίζει επίσης ότι το ινστιτούτο αυτό κατάφερε να ευαισθητοποιήσει όλους τους Αμερικανούς πάνω στο θέμα της εξέλιξης και έχει αναγκάσει τους οπαδούς της εξέλιξης να βρεθούν σε θέση άμυνας από κει που βρίσκονταν στην επίθεση.


Booklist



http://www.yorkdispatch.com/local/ci_5118019

the book: “Monkey Girl”

Δεν υπάρχουν σχόλια: