Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Γιατί ο Dow Jones κάνει block το Facebook

Είναι η έκτη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση της έφτασε τα 250 δισ. δολάρια γρηγορότερα από κάθε άλλη επιχείρηση, ενώ τα έσοδα της έχουν ...
τετραπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και όμως το Facebook παραμένει εκτός του πιο σημαντικού δείκτη της Wall Street, του Dow Jones Industrial Average.
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους επόπτες του Dow Jones να αγνοήσουν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που λέγεται Facebook. Από την τελευταία φορά που άλλαξε η σύνθεση του δείκτη η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει κατά 100 δισ. δολάρια την κεφαλαιοποίηση της. Με την χρηματιστηριακή της αξία φτάνει τα 323 δισ. δολάρια η Facebook είναι μεγαλύτερη από τις 27 από τις συνολικά 30 εταιρείες του Dow Jones. Και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη έλλειψη του δείκτη μετά από την Alphabet και την Berkshire Hathaway. Επιπλέον η τιμή της μετοχής της δεν αναμένεται να προκαλέσει την διαστρέβλωση του δείκτη που θα προκαλούσαν οι μετοχές της μητρικής της Google ή της Amazon.
«Είναι σαν να σε κοιτά στα μάτια και να αναρωτιέσαι γιατί δεν είναι στον Dow Jones», σχολιάζει οRichard Moroney, αναλυτής της Horizon Investment Services. «Είναι κυρίαρχη στον τομέα της, μπορεί να είναι ακριβή και να έχει διχάσει τους αναλυτές για το αν τελικά αξίζει τόσο η μετοχή της αλλά η εισαγωγή της δεν είναι τόσο παράλογη ιδέα πια».
AdTech Ad
Υπάρχουν όμως αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα οποία αναδεικνύουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επόπτες για να «ευλογήσουν» μια βιομηχανία όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε σχέση με τις εταιρείες-μέλη του Dow Jones, η Facebook είναι πολύ καινούργια, με σχετικά χαμηλό κύκλο εργασιών και σχεδόν διπλάσια αποτίμηση.
Ο μεσοσταθμικός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δημιουργήθηκε το 1896 με στόχο «να δίνει μια καθαρή και ξεκάθαρη εικόνα της κεφαλαιαγορές και κατά συνέπεια της αμερικανικής οικονομίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του δείκτη.
Κάποιοι ασκούν κριτική στους επόπτες για τις καθυστερημένες αντιδράσεις τους και για την μειωμένη αντιπροσώπευση των τεχνολογικών εταιρειών στον Dow Jones . Η Apple, η πιο μεγάλη εταιρεία του κόσμου, μπήκε στον Dow Jones μόλις τον προηγούμενο χρόνο και μόνο αφού προχώρησε σε split των μετοχών της δύο φορές.
Άλλες διαδικτυακές εταιρείες είναι πολύ ακριβές για να μπουν στον Dow Jones, αν και αυτό μπορεί να λυθεί με split μετοχών. Η μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet διαπραγματεύεται στα 760 δολάρια. Αν έμπαινε σήμερα στον Dow Jones θα κάλυπτε μόνη της, το 25% του δείκτη.
Ωστόσο, ο τομέας του διαδικτύου δεν είναι ο μόνος που δεν αντιπροσωπεύεται στον Dow Jones. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης των ΗΠΑ, δεν περιελάμβανε ποτέ καμία εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης ή εταιρεία βιοτεχνολογίας. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εταιρεία τροφίμων μετά από την αποχώρηση της Kraft Heinz το 2012.