Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σταύρος Ψυχάρης, αλληγορίες και γρίφοι ...

Ένα όνομα μόνο υπάρχει το τελευταίο διάστημα στα άρθρα του Σταύρου Ψυχάρη, στο «Βήμα»: το δικό του! Στο σημείο που βάζει την υπογραφή του. Άντε, ίσως κι ένα ...
.. ακόμα, εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Κανένα άλλο.
Τα υπόλοιπα απλώς σκιαγραφούνται χωρίς να αναφέρονται πρόσωπα και καταστάσεις. Τα «φωτογραφίζει» ο εκδότης και όποιοι κατάλαβαν, κατάλαβαν. «Μιλάς με γρίφους, γέροντα».
Ετσι και στο χθεσινό «Βήμα της Κυριακής», τόσο ο Σταύρος Ψυχάρης όσο και ο Παύλος Παπαδόπουλος έφτιαξαν ένα αφήγημα με τις καλύτερες... σκιές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ανακαλύψαμε σε ποιους ανήκουν, υπάρχει και μία όμως για την οποία δυσκολευτήκαμε. Ποιος είναι ο πολιτικός συντάκτης του Mega την αναβάθμιση του οποίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας; O Μανώλης Καψής;
Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος; Ο Δημήτρης Καμπουράκης; Μήπως τέλος πάντων ο Γιώργος Λιάγκας (όχι, λάθος, αυτός ανήκει σε άλλο κανάλι); Το βρήκαμε: ο Μένιος Σακελλαρόπουλος.
Υπήρχαν «τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του Mega με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο κ. Ψυχάρης. Και προσθέτει πως ο «ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε την εκδίωξη από το Mega Channel του βασικού σχολιαστή του σταθμού». Τον Γιάννη Πρετεντέρη εννοεί.
Μπορεί ο άτεγκτος κ. Ψυχάρης να μη δέχτηκε (όπως έγραφε την προηγούμενη Κυριακή) να του χαριστούν τα δάνεια του ΔΟΛ και να του δοθεί και το Mega ολόκληρο, δέχτηκε όμως την απομάκρυνση του Πρετεντέρη. «Τελικώς έγινε μια προεκλογική εκεχειρία: ο ανεπιθύμητος δημοσιογράφος δεν θα μετείχε σε εκπομπές στις οποίες θα έπαιρναν μέρος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει.

Τα ρουσφέτια

Δύο ακόμα... ρουσφέτια ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Mega και τα οποία φυσικά δεν έγιναν αποδεκτά: Την πρόσληψη στο δελτίο του σταθμού κεντρικού αρθρογράφου της «Αυγής» και την αντικατάσταση του διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ (Βασίλης Μουλόπουλος).
Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι όμως ένα άρθρο που παρουσιάζει τον μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας να ζητάει τηλεφωνικά από τον πρόεδρο ενός καναλιού, ας είναι και Megaλου, την αναβάθμιση ενός απλού συντάκτη; Πάλι καλά που δεν ζήτησε να του δώσουν τριήμερη άδεια το Σαββατοκύριακο γιατί έχει έναν γάμο.
Στο ίδιο μοτίβο, αλλά σαφώς πιο γλαφυρό και μυθιστορηματικό το αφήγημα του Παύλου Παπαδόπουλου. Αρχίζουμε την αποκρυπτογράφηση. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο πολιτικός κάλεσε στο γραφείο του έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας του εκδότη», γράφει κι εννοεί τον εαυτό του.
Μετά σημειώνει τα «επίμονα αιτήματα του κ. Τσίπρα για την απομάκρυνση του πιο εμβληματικού δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού» (Γιάννης Πρετεντέρης, το είπαμε) και «την αντικατάστασή του από βετεράνο δημοσιογράφο και πολιτικό (που αργότερα ανέλαβε κορυφαία θέση στις μυστικές υπηρεσίες)». Τον Γιάννη Ρουμπάτη εννοεί, διοικητή της ΕΥΠ τώρα.

Η βραχνή φωνή

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε «να πείσει μία καλή φίλη του, μία ικανή δημοσιογράφο με βραχνή φωνή και μοιραία μάτια να δεχτεί να αποσταλεί σε μεγάλο κανάλι για να μεταδίδει τις κομματικές θέσεις». Στην Ελλη Στάη αναφέρεται.
Και παρακάτω που λέει για «βαθύπλουτη ώριμη κληρονόμο, πρώην σύζυγο σκεπτόμενου γόη του θεάτρου με έπαυλη-φρούριο στα βόρεια προάστια» όλοι καταλαβαίνουμε πως φωτογραφίζει τη Μαριάννα Λάτση και τον Νίκο Κούρκουλο.
Ενώ ο «γόνος με εκρηκτική προσωπικότητα, πατριωτικές ανησυχίες, φαρμακευτικές γνώσεις και την ανάλογη αδυναμία για τον αθλητισμό και την ενημέρωση» είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ.
Ο Παύλος Παπαδόπουλος αναφέρει και πολλές ράτσες γατών. Μία γκρίζα γάτα (σκέτη) που έπαιζε σε μια ταινία με τον Κίανου Ριβς, γάτες που συμβολίζουν το φεγγάρι, την περίφημη γάτα των Ιμαλαΐων αλλά και μία γαλλική γάτα Chaurtreux (προφέρεται «Σαρτρέ»), μοναστηριακή που μοιάζει σαν να γελάει, μία γάτα-Τζοκόντα που «πλησίασε τον πολιτικό αρχηγό, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα με το διαπεραστικό βλέμμα της και μετά αποσύρθηκε στη σκοτεινή γωνιά της. Μάλλον είχε βγάλει τα συμπεράσματά της».
Μαέστρος της γραφής ο Παύλος Παπαδόπουλος, μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ευτελίζοντας το κείμενό του με όλες αυτές τις γάτες, πως περισσότερο σαν σατιρικό ανάγνωσμα έπρεπε να το εκλάβουμε και να μην το αντιμετωπίζουμε και τόσο σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: