Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Όνειρα που βούλιαξαν στη λάσπη...


Έβρεχε όλη μέρα χθες στην Ειδομένη. Ήρεμη, σταθερή, αδιάκοπη ανοιξιάτικη βροχή, άλλες εποχές θα τη λέγαμε ευλογία για .......  τα γεννήματα, αλλά στην Ειδομένη είναι η ολοκλήρωση του εφιάλτη.

Τα...
νερά μετέτρεψαν σε βάλτο τα χωράφια, μπήκαν μέσα στις σκηνές κι ο αποκλεισμός των ανθρώπων έγινε απόλυτος.

Κι όχι μόνο στην Ειδομένη, αλλά και στον καταυλισμό του Χέρσου, όπου οι εθελοντές βάζανε παιδιά στα αυτοκίνητά τους για να προστατεύσουν όσα μπορούσαν.

Ο,τι δεν συνέβη ολόκληρο τον χειμώνα -που ήταν συγκριτικά με άλλους «απαλός»- συνέβη τις τελευταίες τρεις μέρες.

Οπως είπε όμως ένας κατάκοπος εθελοντής στο τέλος της μέρας, «η λάσπη είναι παρούσα έναν μήνα τώρα κι έχει φτιαχτεί από τη γη και τα δάκρυα των αποκλεισμένων προσφύγων στα σύνορα».

Κλιμάκια υπευθύνων πάνε κι έρχονται τώρα στην Ειδομένη και άλλοι αναμένονται για να δουν από κοντά αυτό που προφανώς ήξεραν εξ αποστάσεως και από περιγραφές τρίτων.

Η απελπισία τώρα αυξάνεται στο ανώτατο σημείο, όχι των σωματικών, αλλά των ψυχικών αντοχών, ιδίως από τη στιγμή που άρχισε να μεταδίδεται η είδηση περί ολοκληρωτικού κλεισίματος των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

Το άλλο νέο, της μετεγκατάστασής τους, δεν έχει ακόμη μεταδοθεί και αξιολογηθεί από αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν στην Ειδομένη, πολλοί πάνω από είκοσι μέρες, ότι δηλαδή οι λίγες έστω ελπίδες που είχαν να περάσουν κάποια στιγμή τα σύνορα δεν υπάρχουν πια.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε στο «Spiegel» ότι οι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν όταν είναι έτοιμοι οι νέοι χώροι φιλοξενίας.

Οπως διευκρινίζει, «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».

Η ερμηνεία που δόθηκε στη δήλωση ήταν πως έχει αποφασιστεί η επικείμενη εκκένωση της Ειδομένης τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων κέντρων φιλοξενίας.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη ούτε χρονοδιάγραμμα για να εκκενωθεί από τους πρόσφυγες.

Σημειώνει πως η αποχώρηση θα γίνεται με τον ρυθμό που συμπληρώνονται οι δομές, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει ενημερωτικό σημείωμα στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και ότι μπορούν να βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στον καταυλισμό λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.

Χθες πάντως, ελάχιστοι, περί τα εκατό άτομα, πήραν την απόφαση να φύγουν μόνοι τους με λεωφορεία επιστρέφοντας στην Αθήνα, ενώ οι παράνομοι διακινητές μοιράζουν φρούδες ελπίδες για πέρασμα των συνόρων έναντι 800 ευρώ.

Οσοι έχουν ακόμη τα λεφτά και δοκιμάζουν αντιμετωπίζουν τόσο βίαιη αντίδραση από την άλλη πλευρά των συνόρων, που έχει καταγγελθεί για βαρβαρότητα από τις οργανώσεις που περιθάλπουν όσους επαναπροωθούνται με πληγιασμένα κορμιά.

Ο αγώνας των οργανώσεων συνεχής: μοίραζαν αδιάβροχα, φαγητό και ψάχνουν χώρο εκτός καταυλισμών για υποδοχή της βοήθειας που φτάνει από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Ακόμη και τα οργανωτικά ζητήματα υποχωρούν μπροστά στο βάρος των ατομικών εξομολογήσεων που μοιράζεται, αλλά και πάλι δεν αντέχεται.

Ο Θανάσης Μακρής από το «Οικόπολις» διηγείται:

«Εχουμε έναν πρόσφυγα που βοηθά στις συνεννοήσεις με τους συμπατριώτες του, αλλά και στην κουζίνα, είκοσι μέρες τώρα, έλπιζε κι αυτός, σήμερα μου είπε ότι δεν έχει πια άλλα λεφτά, ήταν κατάκοπος. Νομίζω ότι αρχίζει η φάση της απόγνωσης γι’ αυτούς που βγήκαν από τον πόλεμο, πέρασαν τη θάλασσα και τους σταμάτησαν εδώ».


Μακριά από την Ειδομένη εξακολουθεί ο πόλεμος της «ενημέρωσης» και της συνεχιζόμενης διασποράς φόβου με τα επαναλαμβανόμενα περί «υγειονομικής βόμβας».

Ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αντώνης Ρήγας επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο, όλα τα περιστατικά είναι μέσα στα αναλογούντα όρια ασθενειών για τόσους ανθρώπους, πολύ περισσότερο σε τέτοια κατάσταση που είναι. Αυτά δεν συνιστούν υγειονομική βόμβα, το θέμα είναι ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ψυχικής υγείας, οι άνθρωποι είναι φορτισμένοι και κουρασμένοι, καταρρέουν.

»Η βροχή τούς έχει “σαπίσει”, είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό άδεια να στήσουμε άλλες 9 μεγάλες σκηνές και μας “εμπόδιζαν” υπουργείο και κοινότητα, γιατί νόμιζαν ότι κάτι τέτοιο θα τραβούσε σαν μαγνήτης κι άλλους στην Ειδομένη. Τώρα που μας επέτρεψαν να το κάνουμε, προλάβαμε και βάλαμε τέσσερις σκηνές, ενώ για τις άλλες είναι αδύνατο, αφού τα χωράφια είναι βάλτος. Μπορέσαμε τουλάχιστον να βάλουμε εκεί ανάπηρους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες».


Στα προηγούμενα προστέθηκαν χθες και οι αναφορές του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, ο οποίος δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι είναι χιλιάδες τα ασυνόδευτα παιδιά.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι τα παιδιά τα ασυνόδευτα, που είναι κάποιες χιλιάδες. Εμείς έχουμε έντονα προβληματιστεί. Μάλιστα, σημειολογικά, ως ΚΕΕΛΠΝΟ, αναλάβαμε την αναδοχή πέντε παιδιών, για να δώσουμε το μήνυμα και σε άλλους ότι τα παιδιά αυτά τα έχουμε κοντά μας, διότι φοβάμαι ότι εκτός της μελλοντικής κατάληξης που μπορεί να έχουν -που ξέρετε πολύ καλά τι μπορεί να είναι, trafficking, ναρκωτικά, πεζοδρόμιο- μπορεί κάποια να τύχουν και εμπορίας οργάνων».

Μιλώντας ειδικότερα για τον εμβολιασμό των παιδιών τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα του εμβολιασμού τους, διότι προέρχονται και από χώρες που δεν είχαν υγειονομικά συστήματα, πλην της Συρίας», ωστόσο «προβληματιζόμαστε έντονα, διότι δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα επάρκειας (εμβολίων) εδώ, στον ελλαδικό χώρο, αλλά υπάρχει πρόβλημα παραγωγής εμβολίων και από τις εταιρείες που τα παράγουν».

Προσφυγόπουλα στην Ειδομένη

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πάντως ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας και ότι οι λόγοι παρουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθαρά προληπτικοί, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, λόγω της κακοκαιρίας.

Στενάζει κυριολεκτικά το νοσοκομείο του Κιλκίς.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, το οποίο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων που ασθενούν, κυρίως των παιδιών, λέει:

«Ζητάμε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, που με ευθύνη της 4ης ΥΠΕ από τα 4,8 εκατομμύρια πέρυσι έπεσε στα 2,7 εκατομμύρια κι αυτά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

»Τρεις μήνες τώρα το νοσοκομείο είναι χωρίς διοικητή. Εχουμε 20.000 πρόσφυγες στον νομό, αυτό που ζούμε είναι ανθρωπιστική κρίση, έρχονται στα επείγοντα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, παιδιά και έγκυες γυναίκες, στα χειρουργεία, τα εργαστήρια δεν θα έχουν αντιδραστήρια σε λίγο καιρό, το ακτινολογικό επίσης έχει πρόβλημα, η παιδιατρική είναι γεμάτη, έρχονται για αιμοκάθαρση, είμαστε με έναν τραυματιοφορέα ανά βάρδια, θέλουμε ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό».

Με μια ανάσα όλα αυτά και με τη διευκρίνιση:

«Για όλους εμάς στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν Σύροι ή Ελληνες, εμείς μιλάμε για την περίθαλψη ανθρώπων που είναι άρρωστοι».

Από τους καταυλισμούς στο Χέρσο και τα Διαβατά απευθύνουν έκκληση για παιδικά καρότσια, γάλατα, μπιμπερό, φάρμακα και είδη υγιεινής για γυναίκες.

Κι όπως λέει χαρακτηριστικά εθελοντής, «είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, που σκεφτόμαστε ότι ακόμη κι αν ανοίγαμε όλα τα σπίτια στο χωριό για να δεχθούμε κόσμο, πάλι χιλιάδες θα περίσσευαν».

Το καλό νέο της χθεσινής ημέρας ακούστηκε από τα Διαβατά.

Οπως διηγείται ο εθελοντής της Ομάδας Αλληλεγγύης Γιώργος Ζαφειρίου: «Η κυρία Κατερίνα Φουράκη κατάφερε και μάζεψε με τη βοήθεια και άλλων πολιτών από τα Χανιά 70 κιβώτια βοήθειας, 40 έστειλε στην Ειδομένη και τα άλλα σε εμάς. Πλήρωσαν και τα έξοδα αποστολής. Και τι νομίζετε ότι ζήτησε για αντιγύρισμα; Μερικές ζωγραφιές που θα έκαναν τα προσφυγόπουλα. Μάζεψα λοιπόν πέντε τέτοιες και τις έστειλα σήμερα».

Πρόσφυγες στην Ειδομένη

Στη χώρα μας αναμένεται σήμερα για συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ίσως και τον πρωθυπουργό, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Πληροφορίες την ήθελαν να επιθυμεί να επισκεφθεί και την Ειδομένη.

Πώς να αποκρύψει κανείς το σχόλιο εθελοντή της περιοχής:

«Ας έρθει να δει από κοντά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους στη Συρία και το Ιράκ. Τα αποτελέσματα στο Αφγανιστάν μπορεί να τα δει στους καταυλισμούς της Αθήνας».

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: