Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κεφάλαιο Ελληνικά Πανεπιστήμια

Πηγαίνοντας μία βόλτα στην Νομική του ΔΠΘ για κάποιους λόγους τους οποίους θα παραθέσω παρακάτω, αντίκρισα μία εικόνα θλιβερή, που με λύπησε και αυτά που θα πω, τα λέω χωρίς να ...
... θέλω να βλάψω κανέναν.
Η πρώτη εικόνα που συναντάς είναι παντού γραμμένα συνθήματα από μπλε, πράσινους, κόκκινους, από όλους, τους δίνεται αυτό το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το κτήριο για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Αλλά ξεχνάνε ότι είναι δημόσιο και πρέπει να προστατεύετε. 
Πραγματικά λυπάσαι που ζεις σε αυτήν χώρα, αλλά και ότι σπουδάζεις σε αυτήν χώρα. 
 Οι λόγοι που βρέθηκα στην Νομική ένα ωραίο μεσημέρι είναι γιατί είχε γενική συνέλευση ο σύλλογος φοιτητών. 
Και θα μου πείτε ευλόγως, γιατί έχασα ένα απόγευμα για να παρακολουθήσω την γενική συνέλευση; 
Όλες οι παρατάξεις κατέθεσαν τις δικές του προτάσεις που υπεύθυνοι να τις αξιολογήσουν και αρμόδιοι φυσικά για αυτό το θέμα δεν είναι οι φοιτητές που υποστηρίζουν τις παρατάξεις. Όλες οι προτάσεις πρέπει να κατατίθενται στον εκάστοτε υπουργό παιδείας και να ανοίγει ένας διάλογος γόνιμος, πάντα για το ποιες μπορούν εφαρμοστούν. 
 Γενικά επικρατούσε μία εικόνα διαγγέλματος από κάθε πλευρά και κάτι το ουσιώδες που θα σε έκανε σοφότερο δεν έβρισκες σε κανένα από τα λεγόμενα. 

Ο καθένας απαντούσε στον άλλο, χωρίς να βγαίνει νόημα. Να σας πω εγώ το νόημα, το ζήτημα είναι ποιος ενδιαφέρεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια και δη της Θράκης, αλλά και ποιος έχει τα κλειδιά των πανεπιστημίων. 
 Θα σας δώσω την απάντηση, τα κλειδιά και οι τύχες των πανεπιστημίων βρίσκονται αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας . 
Όλα τα άλλα είναι απλά για να καταναλώνονται στα αμφιθέατρα χωρίς ουσία. 
 Τα πανεπιστήμια προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, η πολιτεία δεν έχει λεφτά να τα χρηματοδοτήσει και έτσι λειτουργούν με δυσκολία. 
Με μερικά τμήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου σε όλη τη χώρα, αργά η γρήγορα θα οδηγηθούμε σε ένα σχέδιο «Καποδίστρια» με συγχώνευση πανεπιστημίων. Αξιοπρέπεια μηδέν. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν σεβόμαστε τίποτα. 
Φυσικά φταίνε όλοι για την αρρωστημένη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Ελληνική πολιτεία, που αφήνει τον κάθε δήθεν περήφανο να μπορεί να το παίζει μορφωμένος και υπεράνω. 

 Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι παρατάξεις που υπάρχουν, το μεγαλύτερο λάθος τις παιδείας, γιατί πολύ απλά δεν μαθαίνεις πολιτική . Ακόμη και η Τουρκία έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια με Αγγλόφωνα τμήματα.
 Αλλά εκεί σέβονται τα πάντα, όχι στην Ελλάδα που λέμε «έλα μωρέ Ελλάδα είναι θα τα κάνουμε και αύριο, τίποτα δεν θα γίνει, θα είναι όλα εντάξει». 
 Έτσι είμαστε και δεν πρόκειται να αλλάξουμε, γιατί πολύ απλά αυτή είναι η νοοτροπία μας. 
Και εάν όπως λένε το πανεπιστήμιο είναι μικρογραφία της κοινωνίας, βλέποντας τους νέους να μαλώνουν για το ποιος είναι καλύτερος να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο και χωρίς διάθεση συναίνεσης, τότε μην περιμένετε να τα βρουν και οι πολιτικοί ηγέτες. 
 Συμπέρασμα, ότι είτε η Αριστερά κυβερνάει είτε η Δεξιά, δεν αλλάζει τίποτα στην Ελλάδα.

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: