Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο Ντάισελμπλουμ βλέπει πρόοδο!

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε γραπτή του δήλωση βλέπει «σημαντική πρόοδο» στις ...
μέχρι τώρα συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
 Όπως αναφέρει, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διακόπτεται για το Καθολικό Πάσχα και θα συνεχιστεί στις 2 Απριλίου, με σκοπό να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup: 
 Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. 
 Σημαντική πρόοδος έχει επιτευθχεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα. 
 Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. 

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός. 
 Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG). 
 Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης. 

 Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. 
Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία». Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.
 Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: