Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

"Ένα Brexit θα διέλυε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα"


Ζοφερό τοπίο για την Ευρώπη μετά από ένα πιθανό Brexit περιγράφει ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην .......Ευρώπη Μπέν Χότζες.

Όπως τονίζει ο Χότζες, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει τάσεις διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ θ' αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 23η Ιουνίου με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν διχαστεί μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ μεγάλο ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

“Οτιδήποτε επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας μας απασχολεί. Έτσι, στην περίπτωση που προκληθούν τάσεις διάλυσης στην ΕΕ, αυτές θα επιφέρουν παρόμοια φαινόμενα και στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Μπεν Χότζες στο BBC.

Ο Χότζες που έχει διατελέσει διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2012 έως το 2014 δήλωσε ότι η ψήφος είναι ζήτημα των Βρετανών πολιτών, ενώ εκδήλωσε τον προβληματισμό του για πιθανές επιπτώσεις διάλυσης και στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
“Ότι συμβαίνει εδώ έχει άμεσο στρατηγικό ενδιαφέρον για μας”, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αναγκαίο να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η Ρωσία έχει καταστήσει “όπλο” την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση οδηγώντας δεκάδες-χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη, τόνισε ο Χότζες στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφτεί το Λονδίνο τον Απρίλιο, προκειμένου να παροτρύνει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “The Independent.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: