Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Γερμανικά ΜΜΕ | Ασυνήθιστες συμμαχίες στο προσφυγικό


Ο γερμανικός τύπος διακρίνει προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με αφορμή τις προσπάθειες διαχείρισης των προβλημάτων που συνδέονται με ....... το προσφυγικό ζήτημα. 

Η χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη, όπου συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που είχαν μονοπωλήσει τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, δεν περνά απαρατήρητη από τον γερμανικό τύπο. Για «ιστορική συνάντηση στη Σμύρνη» κάνει λόγο η Badische Zeitung, επικαλούμενη δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν από την άφιξή του στην Τουρκία. 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «ένα θέμα που απασχόλησε τους Τσίπρα και Νταβούτογλου φέρεται να είναι και η επικαιροποίηση μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί ήδη το 2002 μεταξύ των δύο σύμμαχων χωρών και αφορά την επανεισδοχή μεταναστών». Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «η σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι τεταμένη εδώ και δεκαετίες». Το γεγονός αυτό λαμβάνει υπόψη της η ιστοσελίδαtagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, όπου γίνεται λόγος για «ασυνήθιστη συμμαχία στην προσφυγική κρίση». Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία στην προσφυγική κρίση. Υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν πιο αποφασιστικά τους διακινητές». 

Κοινές προσπάθειες Μέρκελ-Τσίπρα 

Μια αντίστοιχη προσέγγιση λόγω προσφυγικού διακρίνει η Tagessspiegel και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η προσφυγική κρίση οδηγεί σε μια προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα» και διερωτάται: «Έχει αλλάξει η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία;» Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι δεν απέχει πολύ η περίοδος κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος απεικονιζόταν με ναζιστικά σύμβολα. Όπως σχολιάζει, «τώρα είναι ο σωτήριος άγγελος που απλώνει προστατευτικά τα φτερά του πάνω από τους Έλληνες. Η Άγκελα Μέρκελ είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη εξασφάλιση για τον Αλέξη Τσίπρα». Ο γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι «στη δύσκολη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες οι δυο τους κατέβαλαν κοινές προσπάθειες». 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι ο Άλεξης Τσίπρας βρίσκεται «υπό πίεση» εξαιτίας τόσο του προσφυγικού όσο και της δεινής οικονομικής κατάστασης. Όπως σχολιάζει, «έτσι αυτό το διάστημα ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ συγκαταλέγεται στους λιγοστούς συμμάχους του Τσίπρα. (…) Η προσφυγική κρίση μετέτρεψε τον αλλοτινό μαχητή οριστικά σε ικέτη». 

Νικητής της συνόδου η Τουρκία; 

Στον σημερινό γερμανικό τύπο εξακολουθούν να κυριαρχούν σχόλια και αποτιμήσεις της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τη Welt, η Άγκυρα είναι η μεγάλη κερδισμένη των διαβουλεύσεων. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η Τουρκία κυριάρχησε σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στην προσφυγική κρίση η Άγκυρα δίνει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να απεμπλακεί από μια δυσχερή θέση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ξαφνικά όλα προχωρούν πολύ γρήγορα. Η ένταξη στην ΕΕ γίνεται άκρως επείγουσα». 

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Tageszeitung
Όπως παρατηρεί, «ξαφνικά γίνεται πάλι λόγος περί προοπτικής για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό είναι καθαρή αυταπάτη. Διότι στην πραγματικότητα δεν το θέλει κανείς». Η εφημερίδα του Βερολίνου εκτιμά ότι προς το παρόν η Τουρκία παραμένει αυτό που επιθυμεί η Άγκελα Μέρκελ και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί: «ένας εξαιρετικά προνομιούχος εταίρος». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: