Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τριπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν περιέλθει, με δική τους ευθύνη, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δέχονται πιέσεις σε τρία μέτωπα, και αν δεν ...
... καταφέρουν να ανασυντάξουν έγκαιρα τις κυβερνητικές δυνάμεις, θα χάσουν τον έλεγχο των εξελίξεων. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να έλθει σε κάποια λογική συνεννόηση με τους πολίτες, στις προσδοκίες των οποίων στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ την πορεία του προς την εξουσία. Καλείται επίσης να οργανώσει την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την αναγκαία συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Επιπλέον, είναι ανάγκη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η λαϊκή διαμαρτυρία

Η λαϊκή διαμαρτυρία προς την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έντονη, γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε σκόπιμα υπερβολικές προσδοκίες, τις οποίες διέψευσε με πολύ σκληρό τρόπο μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει. Υπάρχει επίσης μια γενική πολιτική και κοινωνική κόπωση με την πολιτική των μνημονίων ύστερα από έξι χρόνια αναποτελεσματικής εφαρμογής τους.

Το Μαξίμου πρέπει να ακυρώσει ορισμένα μέτρα τα οποία λειτουργούν ισοπεδωτικά για τους συνεπείς ασφαλισμένους και τους ειλικρινείς φορολογούμενους και να βρει τρόπους να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την κοινωνική υπευθυνότητα στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων.

Το ζήτημα της αξιολόγησης

Η θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, την οποία τόσο ανάγκη έχει η οικονομία, δεν μπορεί να έλθει μέσα από πολιτικούς ελιγμούς και σκηνοθετημένες αντιπαραθέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. 
Μόνο αν φανεί η κυβέρνηση συνεπής προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας και βρεθούν πιο δημιουργικοί τρόποι εφαρμογής των εξαιρετικά δύσκολων μέτρων θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και θα εξασφαλίσουμε την πρώτη θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο σε θετικές εξελίξεις.

Προς το παρόν η κυβέρνηση επανέρχεται στο γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι απόλυτα συνεπής στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πως απλά δεν το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές.

Η δαιμονοποίηση του ΔΝΤ, του κ. Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού ή παράγοντα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κυβέρνησης. Αυτού του είδους τους χειρισμούς τους πλήρωσε ακριβά η ελληνική οικονομία την περίοδο κατά την οποία όριζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα ο κ. Βαρουφάκης και οι περισσότεροι πολίτες δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε έναν παρόμοιο λογαριασμό.

Παράγοντας αβεβαιότητας

Κι ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να ελέγξει έγκαιρα τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της και να έρθει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές, προστίθεται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ένας νέος σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας.

Η κλιμάκωση του προβλήματος που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση χωρών όπως η Γερμανία και να περιοριστούν τα περιθώρια οικονομικών και πολιτικών ελιγμών της ελληνικής πλευράς.

Είναι επίσης πιθανόν να αποδυναμώσει κι άλλο την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, ρίχνοντας ακόμη πιο χαμηλά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Παρατηρείται μια εντυπωσιακή επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει πολύ γρήγορα από τη μεγάλη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου στη μεγάλη και σύνθετη κυβερνητική κρίση του Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: